Χρέη: Μπόνους στους συνεπείς και βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Μπόνους στους φορολογούμενους και ασφαλισμένους που είναι συνεπείς στην εξόφληση των οφειλών τους αλλά και λίφτινγκ στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία περιλαμβάνει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τα βασικά σημεία των αλλαγών στις 120 δόσεις επί κυβερνήσεως ΝΔ, αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης. Ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση των 120

δόσεων όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά θα διατηρηθεί, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν βελτιώσεις που θα την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική, με στόχο να ενταχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου.

Οι αλλαγές που εξετάζει ήδη η Πειραιώς για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά για τους συνεπείς φορολογούμενους προβλέπουν τα εξής:

Μείωση του επιτοκίου των ρυθμισμένων οφειλών από 5% σε 3%.

2. Αύξηση του ορίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ για τους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι κερδίζουν απευθείας τις 120 δόσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο του εισοδήματος.

3. Το παραπάνω μέτρο θα εφαρμοστεί και για τις επιχειρήσεις.

4. Επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με την ένταξή τους στο «Λευκό Μητρώο», το οποίο συνοδεύεται με προνόμια. Oπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Βρούτσης, για τις εταιρείες και επαγγελματίες που θα κερδίζουν μια θέση στο «Λευκό Μητρώο των συνεπών φορολογούμενων» θα υπάρξει στοχευμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για την ενεργοποίηση του μέτρου το οποίο ψηφίστηκε το 2014 με τη θεσμοθέτηση του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων - Περσέας». Είναι μια νέα, θετική αντίληψη για τη σχέση πολιτείας και επιχειρηματικότητας καθώς σήμερα επικρατεί αποκλειστικά η αντίστροφη λογική, δηλαδή αυτή του εντοπισμού και της ανάδειξης των «κακών παραδειγμάτων» σε συνδυασμό με ένα αποτρεπτικό πλαίσιο κυρώσεων (π.χ. σύστημα «Τειρεσίας»). Το σύστημα «Περσέας» συνιστά μια μεταρρυθμιστική τομή υψηλού οικονομικού και πολιτικού συμβολισμού καθώς εντοπίζει και αναδεικνύει την υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστιθέμενης αξίας και θα αποτελέσει τον πυλώνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας.

Τα κριτήρια ένταξης

Σημαντικές παράμετροι για τον σωστό σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση του συστήματος «Περσέας» αποτελούν τόσο τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα, όσο και τα κίνητρα που θα συνοδεύουν τις εντασσόμενες επιχειρήσεις. Αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης, θα συνεκτιμηθεί η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας - ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας - αλλά και οι ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

Στα θετικά κίνητρα σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν τόσο η ενδεχόμενη στοχευμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) για αυτή την κατηγορία των συνεπών επιχειρήσεων, αλλά και άλλες διοικητικές διευκολύνσεις αλλά και φορολογικά κίνητρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο και με δεδομένο ότι οι έλεγχοι της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας θα προσανατολίζονται κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις αυξημένης παραβατικής συμπεριφοράς, οι συνεπείς επιχειρήσεις του συστήματος «Περσέας» θα «επιβραβεύονται» επιπλέον καθώς θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

Ακόμα ο Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε όσα τον κατηγορεί η κυβέρνηση έκανε λόγο για «fake news» εξηγώντας ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο ψηφίζει αλλά υπερψηφίζει τη ρύθμιση γιατί είναι το οξυγόνο στη θηλιά των χρεών. «Παραδώσαμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία στα 85 δισ. ευρώ και έχουν γίνει 140 δισ. ευρώ. Είπαμε ότι θα προχωρήσουμε στην εξυγίανση της οικονομίας, να βρούμε τα αίτια, που είναι η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές. Αν τα διατηρήσουμε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση. Το θέμα είναι να βρούμε λύση ώστε να μην υπάρχουν τόσοι οφειλέτες». Επίσης αποκάλυψε ότι «ο απολογισμός της ρύθμισης του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ των 100 δόσεων έδειξε ότι από τους 1.400.000 οφειλέτες, προχώρησαν σε ρύθμιση μόνο 8.000. Παταγώδης αποτυχία». Αρνήθηκε ότι υπάρχει στα πλάνα της ΝΔ «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και μίλησε για αλλοίωση του μητρώου των συντάξεων. Οπως είπε γίνεται και άλλη λαθροχειρία. Οσοι έχουν οφειλές για τα έτη 2017 και 2018 δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταβιβαστεί τα χρέη στην ΗΔΙΚΑ από το ΚΕΑΟ. «Ο υπουργός κρατά κρυφές τις οφειλές για να μην εμφανιστούν νέα χρέη» σημείωσε με έμφαση ο βουλευτής της ΝΔ.

36.000 αιτήσεις

Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν 36.000 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία σε έως 120 δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 29.000 μη μισθωτοί - οφειλέτες, μόλις ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να επωφεληθούν από τις σημαντικές εκπτώσεις που προβλέπει η ρύθμιση τόσο για την κύρια οφειλή, όσο και για τις προσαυξήσεις. Επίσης, περισσότεροι από 7.000 οφειλέτες - εργοδότες ακολούθησαν την ίδια επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι επισκέψεις στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπερέβησαν τις 165.000 μέσα σε μία εβδομάδα.

Επιπλέον, από το σύνολο των οφειλετών που ήδη εντάχθηκαν στη ρύθμιση υπάρχουν 1.500 οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλισμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έως τώρα αδυνατούσαν να βγουν στη σύνταξη επειδή είχαν χρέος προς τα Ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα