Χρυσή Αυγή: Στην τελική ευθεία η ιστορική δίκη – Η κρίσιμη «μάχη» των αναστολών

Αυλαία αναμένεται να ρίξει αυτήν την εβδομάδα η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Μετά από 5,5 χρόνια και 461 συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφασίσει εάν οι καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο ή θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Αφότου η πλειονότητα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης – το «διευθυντήριο», οι βουλευτές, οι δολοφόνοι του Φύσσα και του Λουκμάν κτλ – κρίθηκαν ένοχοι πριν δέκα μέρες, την προηγούμενη

εβδομάδα δόθηκε η «μάχη» των ποινών και των ελαφρυντικών.

Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, τιμωρήθηκε με ισόβια και επιπλέον άλλα 14 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, όπως και για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο σκληρός πυρήνας της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής) μετρούν ο καθένας 13 χρόνια κάθειρξη για το κακούργημα αυτό, ενώ 10ετή κάθειρξη επέβαλαν στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, οι δικαστές επέβαλαν χαμηλότερες ποινές, που ξεκινούν από 5 χρόνια κάθειρξη και φτάνουν στα 7 χρόνια κάθειρξη, ανάλογα με το αν είχε προηγηθεί η αναγνώριση ή μη κάποιου ελαφρυντικού στο πρόσωπό τους.

Η διαδικασία

Στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, θα προτείνει για σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δευτερολογήσουν, με σκοπό να πείσουν το δικαστήριο πως η φυλάκιση των εντολέων τους θα τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Οι δικαστές θα αποσυρθούν σε διάσκεψη και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους – δίχως απροόπτου – την Τρίτη. Η απόφαση των δικαστών θα καθορίσει ποιοι εκ των καταδικασθέντων πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές και ποιοι όχι, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Έτοιμη η Αστυνομία για τις συλλήψεις – Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν

Για όσους οδηγηθούν στις φυλακές, το δικαστήριο θα διαβιβάσει απόσπασμα της απόφασης στον εισαγγελέα εκτελέσεων ποινών και είτε θα συλληφθούν είτε θα προσέλθουν αυτοβούλως ενώπιον των δικαστικών αρχών προκειμένου να πάρουν τον δρόμο για τις φυλακές.

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία είναι έτοιμη και σε επιφυλακή για τις συλλήψεις που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα 24ωρα.

Οι έξι του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Ματθαιόπουλος, Παππάς, Γερμενής, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης) αναμένεται να οδηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Β τύπου στον Δομοκό.

Τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο Δομοκό για τους έξι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν και μεταξύ τους επαφές λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Ακόμη και τα επισκεπτήρια που θα δέχονται θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν άδεια για αρκετά χρόνια.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αναμένεται να επιστρέψει στις φυλακές του Μαλανδρίνου, εκεί όπου είχε κρατηθεί για 18 μήνες.

Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της δίκης οργιάζουν και τα σενάρια για το τι θα κάνουν οι σκληροί της Χρυσής Αυγής.

Πόσα «πραγματικά» χρόνια θα περάσουν στη φυλακή

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και ο ποινικολόγος, Σπύρος Δημητρίου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν κυμάνθηκαν στα ανώτατα όρια και το δικαστήριο δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του. Τώρα, «το παιχνίδι θα παιχτεί στην αναστολή ενόψει της εφέσεως», είπε χαρακτηριστικά.

Για να καταστεί η υπόθεση αμετάκλητη θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια εξήγησε και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση οι κατηγορούμενοι αιτούνται αναστολή μέχρι η υπόθεση να γίνει τελεσίδικη, να δικαστεί δηλαδή και από το εφετείο.

Ο ίδιος θεωρεί πως για κάποιες ποινές φυλάκισης, δηλαδή κάτω των πέντε ετών, είναι πολύ πιθανό να χορηγηθεί αναστολή ενόψει του εφετείου διότι μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί μπορεί η έκτιση του συνόλου της ποινής να έχει ολοκληρωθεί και το εφετείο να είναι άνευ αντικειμένου.

Για τον καταδικασθέντα χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο κ. Χρυσόγονος υποστήριξε πως μπορεί να συλληφθεί, με την προϋπόθεση ότι δε θα του χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, εφόσον αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο.

«Για να υπάρξουν συνέπειες για τους καταδικασθέντες θα πρέπει να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη τους», σχολίασε.

Μάλιστα, εξήγησε πως στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να είναι υποψήφιοι, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως για να στερηθεί κανείς την ικανότητα του εκλέγεσθαι πρέπει να έχει στερηθεί την ικανότητα του εκλέγειν, η οποία χάνεται με αμετάκλητη ποινική καταδίκη, ή την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.

Αναφορικά με την πραγματική έκτιση των ποινών, ο κ. Δημητρίου εξήγησε πως η κάθειρξη 13 ετών στην πραγματικότητα δε θα υπερβεί τα πέντε χρόνια, ενώ τα ισόβια ισούνται με 17 χρόνια φυλάκισης.

Στα υπόλοιπα οκτώ έτη της κάθειρξης των 13 ετών, ο καταδικασθείς βρίσκεται σε καθεστώς υφ’ όρων απόλυσης, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και συχνή παρουσία στο αστυνομικό τμήμα.

Αν στην περίοδο αυτή διαπράξει νέο αδίκημα, τότε εκτίει το υπόλοιπο της ποινής και τη νέα ποινή, αθροιστικά και ολόκληρες.

Τα αστεία επιχειρήματα των χρυσαυγιτών

Με επιχειρήματα τα οποία ξεπερνούσαν και την πιο τρελή φαντασία, οι καταδικασθέντες ζητούσαν την προηγούμενη εβδομάδα από το δικαστήριο να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο, εκτός από τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό ο οποίος δεν… ζήτησε τίποτα, παρά μονάχα αρκέστηκε σε απειλές κατά της έδρας.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δια των δικηγόρων τους επικαλέστηκαν τα παιδιά τους, τους γονείς τους, την υγεία τους για να γλιτώσουν τη φυλακή.

«Ολη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο» είπαν οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημα για μη έκτιση της ποινής του ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Ηρθα να υποβάλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου» είπε ενώ επικαλέστηκε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη επειδή έχει ξεκινήσει και πάλι την επαγγελματική του δραστηριότητα.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο Γιώργος Γερμενής.

«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε ο «Καιάδας» στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

«Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ηρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο Μητροπολίτης Αργολίδας» υποστήριξε για τον Στάθη Μπούκουρα η συνήγορός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα