ΔΕΗ: Εκτακτες παρεμβάσεις για την αποφυγή μπλακάουτ

Εκτακτο σχέδιο για την αποφυγή διακοπών ρεύματος στα νησιά και την Κρήτη παρουσιάζει η κυβέρνηση, με τις σχετικές διατάξεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Ουσιαστικά, θα παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη – εν προκειμένω στη

ΔΕΗ – αφενός να λειτουργούν υφιστάμενες ή και να μεταφέρουν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα.

Εκτός από τη ΔΕΗ, καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου θα έχουν ο Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ, και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Τι προβλέπεται

Με φόντο τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ για τα νησιά τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα και διαθέτουν αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα διανομής ρεύματος, αλλά και τις μεγάλες ανάγκες ηλεκτροδότησης των νησιών, ιδίως το καλοκαίρι, η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατεύσει και να ενισχύσει την επάρκεια, αποφεύγοντας πιθανά μπλακάουτ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα σε παραγωγό που, κατά την 1η Μαρτίου 2024, έχει υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στα ΜΔΝ, για όση ισχύ καθορίσει η ΡΑΑΕΥ ως αναγκαία, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το δυναμικό που εγκαθίσταται στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού παραγωγής είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες.

Η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα άρθρα 47 έως 50 αφορούν την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις ο ΑΔΜΗΕ θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στην κάλυψη του αναγκαίου πρόσθετου δυναμικού.

Η πρόσκληση περιλαμβάνει τουλάχιστον: την απαιτούμενη ισχύ του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής, τα σημεία του ηλεκτρικού συστήματος, στα οποία είναι δυνατή η σύνδεσή του, και τις βασικές τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής. Κριτήριο για την επιλογή του κατόχου άδειας παραγωγής αποτελεί η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους, ενώ για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους διασύνδεσής της προβλέπεται και η μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και προστιθέμενων μονάδων, καθώς και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που είχαν εγκατασταθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κατ’ απαίτηση του αρμόδιου διαχειριστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα