«Δεν μπορώ να ανασάνω!»: Εικόνες αποκάλυψης στην Ινδία

Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, εκ των οποίων 414.188 μόνο την Παρασκευή - με το σύνολο να φτάνει πλέον στα 21,5 εκατομμύρια. Οι θάνατοι από την Covid-19 έφτασαν χθες, σε ένα 24ωρο, τους 3.915 - με το σύνολο να έχει υπερβεί πλέον επισήμως τις 234.000. Το δε ποσοστό θετικότητας έχει εκτιναχθεί σε ορισμένες περιοχές στο 40%, έναντι 13% που ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Ορισμένοι ίσως ισχυριστούν ότι σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Ινδίας, που ξεπερνά τα 1,3 δισεκατομμύρια, η αναλογία παραμένει σχετικά μικρή καi πάντως χαμηλότερη σε σύγκριση

με άλλες, πιο ανεπτυγμένες χώρες, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η κατάσταση που βιώνει η χώρα εδώ και μερικές εβδομάδες, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά, παραπέμπει σε εικόνες Αποκάλυψης. Oσο για την κραυγή που έρχεται από τα νοσοκομεία, όπου η έλλειψη ΜΕΘ, απλώς κλινών, ράντζων και οξυγόνου είναι τρομακτική, δεν είναι άλλη από το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!».

Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη, όπου υπάρχει τρομακτικός συνωστισμός (στους δρόμους, τους χώρους δουλειάς και τα σπίτια) η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ανάμεσα στα άλλα, τα ασθενοφόρα μοιάζουν τόσο λίγα ώστε έχουν επιστρατευτεί τα γνωστά τρίκυκλα για να μεταφέρουν ασθενείς, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να λάβουν ιατρική βοήθεια. Hδη, όμως, το τσουνάμι της πανδημίας έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου κατοικεί περίπου το 70% του πληθυσμού - όπου οι υποδομές είναι ακόμη πιο ανεπαρκείς.

Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με ειδικό του Πανεπιστημίου British Columbia, «ενώ η χώρα είχε φτάσει σε ημερήσιο ρυθμό της τάξης των 4 εκατομμυρίων δόσεων, σήμερα έχει πέσει στα 2,5 εκατομμύρια», με την τάση μείωσης να συνεχίζεται. Σημειώνεται πως συνολικά στην Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν λάβει μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου περίπου 160 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι η κάλυψη του πληθυσμού παραμένει επικίνδυνα χαμηλή, ειδικά σε σύγκριση με την ραγδαία επέκταση του ιού.

Σε αυτό το φόντο, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και συνεχιστής της γνωστής οικογένειας, Ραχούλ Γκάντι, κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να σημάνουν συναγερμό. «Στην Ινδία κατοικεί ο ένας από τους έξι ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Η πανδημία έχει αποδείξει ότι το μέγεθός μας, όπως και η γενετική μας διαφοροποίηση και σύνθεση, καθιστούν την Ινδία γόνιμο έδαφος για τον ιό, στο οποίο μπορεί να μεταλλαχθεί ταχύτατα, μετασχηματιζόμενος σε μια πιο μεταδοτική και επικίνδυνη μορφή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο ηγέτης του Kόμματος του Κογκρέσου.

Προειδοποιήσεις από Βρετανία, ΗΠΑ

Ο ίδιος προσθέτει: «Το να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τον λαό μας, αλλά και για τον υπόλοιπο πλανήτη». Μαζί του δείχνουν να συμφωνούν και αρκετοί βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται δηλώσεις κάποιων εξ αυτών, μία μορφή της μετάλλαξης Β.1.617.2, που έχει ανιχνευθεί αρχικά στην Ινδία και τώρα έχει κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί «πηγή ανησυχίας».

Αλλά και στις ΗΠΑ, ο ειδικός επιδημιολόγος Κρις Μιούρεϊ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που ειδικεύεται στα μοντέλα πρόγνωσης, εκτιμά ότι η ταχύτητα της μετάδοσης οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα «στέλεχος - δραπέτης» ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία που επιτυγχάνεται από τις προηγούμενες νοσήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ινδία - και για την ώρα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά - έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ, αλλά και η Βρετανία και άλλοι, έσπευσαν να αποστείλουν έκτακτη βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Φαίνεται δε πως οι εικόνες που έρχονται από εκεί αποτέλεσαν και έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που έκαναν τον Τζο Μπάιντεν να ταχθεί υπέρ της αναστολής ισχύος της πατέντας στα εμβόλια για την Covid-19. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, εφόσον προχωρήσει (πράγμα δύσκολο, όπως δείχνουν οι αρχικές αντιδράσεις) θα έχει ευεργετική επίδραση στην Ινδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως και διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις και την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα