Δεν βρίσκουν λεφτά για να ενισχύσουν τις τράπεζες

Η αβεβαιότητα στην Ευρώπη επιτείνεται καθώς η Ιταλία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση μετά τη νέα επίθεση των αγορών και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αδυνατούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί
Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο και να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα ενισχυθούν οι τράπεζες σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κρίση στην ευρωζώνη μπαίνει σε ακόμη πιο επικίνδυνη φάση. Η κρίση χρέους συνεχώς εξαπλώνεται με αποτέλεσμα να απειλούνται κι άλλες χώρες - κυρίως η Ιταλία, που αντιμετωπίζει εκτός από οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.
ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ. Οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν διστακτικοί περιμένοντας τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, είπε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν φεύγοντας από το Ecofin. «Υπήρξε αίσθηση ότι οι αποφάσεις για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο δεν μπορεί να ληφθούν μέχρι να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα», συμπλήρωσε δίνοντας τον τόνο της χθεσινής συνάντησης. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν οι εγγυήσεις αυτές πρέπει να παρασχεθούν από ολόκληρη την Ευρώπη ή να ζητήσουν από καθεμιά χώρα χωριστά να το κάνει για τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, συζητούνται δύο πιθανές λύσεις: δημιουργία «εναρμονισμένου» μοντέλου εγγυήσεων προς τις τράπεζες που χρειάζονται πρόσβαση σε ρευστό ή «κοινοπραξία» όπου θα υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες.
Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ. Διαφορές υπήρξαν ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες και για τη χορήγηση 100 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τράπεζες για να τις προστατέψουν από ενδεχόμενες απώλειες λόγω της ελληνικής κρίσης. Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε εκπονηθεί κυρίως για να αντιμετωπιστεί μια διαγραφή χρεών στην Ελλάδα. Καθώς όμως η Ιταλία έχει μπει και αυτή για τα καλά στον χορό της κρίσης, η ανάγκη για τυχόν χορήγηση πολύ μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας σε τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Ιταλία αλλάζει εντελώς τα μέχρι σήμερα σχέδια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκατέλειψαν επίσης τα σχέδια που ήθελαν να προωθήσουν οι Γερμανοί για την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρώπη.
Keywords
Τυχαία Θέματα