Δεσμευμένοι λογαριασμοί: Τι ισχύει, πότε θα αποκτήσουν τον έλεγχο οι οφειλέτες

Ομηροι της Εφορίας θα παραμείνουν μέχρι τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών. Ακόμη και εάν έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ή σχεδιάζουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν πρόκειται να ανακτήσουν σύντομα τον έλεγχο του κλειδωμένου λογαριασμού τους.

Μπορεί η διάταξη για τη σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

να έχει ψηφισθεί από τον Μάιο και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση, αλλά η νέα διαδικασία θα ενεργοποιηθεί όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση από την 1η Οκτωβρίου. Για να ενεργοποιηθεί το μέτρο θα πρέπει να καθοριστούν με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών οι τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του συστήματος καθώς οι τράπεζες που θα ξεκλειδώνουν σταδιακά για τους οφειλέτες της Εφορίας έναν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες online με το Taxis.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού αφορά φορολογουμένους με ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίοι πληρώνουν τον μήνα δόση που υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Οσοι εξυπηρετούν ρυθμίσεις οφειλών με το ελάχιστο των 30 ευρώ τον μήνα ή σε κάθε περίπτωση κάτω των 400 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα περισσότερο από το όριο των 1.250 ευρώ, το οποίο έχουν ήδη κατοχυρώσει με τη σχετική δήλωση του λογαριασμού τους ως ακατάσχετου. Σύμφωνα με την απόφαση:

Η υποβολή της αίτησης για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών Taxis σε ειδική εφαρμογή στον δικτυακό τόπο www. aade.gr.Ο αιτών καταχωρίζει τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που έχει επιλέξει για τον περιορισμό της κατάσχεσης.Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης, ο οφειλέτης ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για το ποσό του περιορισμού.Εξαιρετικά, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά, αυτή υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο ή άλλη Υπηρεσία, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.Ο περιορισμός χορηγείται για έναν μοναδικό λογαριασμό και ισχύει για έναν μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τον μήνα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση αυτού. Ο περιορισμός ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.Το ποσό του περιορισμού υπολογίζεται ακόμα και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών ή βρίσκεται σε αδράνεια ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση.Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στον νόμο, ως γινόμενο του ποσού δόσης επί έναν συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5. Το γινόμενο που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο ποσού που θα πρέπει να ισχύσει κατά τον τρέχοντα μήνα για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.Αν ο οφειλέτης επιλέξει λιγότερες δόσεις από αυτές που προβλέπονται από τον νόμο ή από αυτές που του προτείνει η Φορολογική Διοίκηση, τότε οι συντελεστές αναπροσαρμόζονται αντιστοίχως, προκειμένου ο μέγιστος συντελεστής που θα αντιστοιχούσε στο αρχικό πρόγραμμα να εφαρμόζεται αναλόγως ως μέγιστος συντελεστής του προγράμματος που επέλεξε τελικά (π.χ., έστω ρύθμιση 12 δόσεων εκ του νόμου, για την οποία ο οφειλέτης επιλέγει 5 δόσεις. Τότε, ο συντελεστής 4,5 που προβλέπεται για τη 12η δόση θα εφαρμοστεί για την 5η - τελευταία - δόση της ρύθμισης που επέλεξε ο οφειλέτης και, αντίστοιχα, θα τροποποιούνται και οι προηγούμενοι συντελεστές).Οι συντελεστές εφαρμόζονται και για τις ενεργές ρυθμίσεις που έχουν χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση του Ν. 4611/2019, με τη χρήση του συντελεστή που αντιστοιχεί, κατά περίπτωση, στον αριθμό της τελευταίας μηνιαίας δόσης ρύθμισης που εξοφλήθηκε.Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε δηλωθέντα ως ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πληρωμών φυσικού προσώπου, το ποσό περιορισμού που προκύπτει προστίθεται στο όριο του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ αποκλειστικά κατά το μέρος που υπερβαίνει το όριο αυτό.Σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.
Keywords
Τυχαία Θέματα