ΔΕΘ: «Παράθυρο» για παροχές λόγω υπέρβασης στα φορολογικά έσοδα

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αφήνει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, η οποία καταγράφεται στο 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι πιθανό να δημιουργηθεί και δημοσιονομικός χώρος για κάποιες περιορισμένες παροχές ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ,

κάτι που σημαίνει πως είναι εξασφαλισμένοι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ήταν 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, κάτι το οποίο οφείλεται και στην εκτεταμένη ακρίβεια που επικρατεί σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

Ειδικά τον Ιούλιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,554 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου. Σε θετική πορεία είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού. Το 7μηνο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,555 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,830 δισ. ευρώ – και με πρωτογενές έλλειμμα 1,161 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Τα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο ήταν αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που κοστολογούνται και εξετάζονται είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην  περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές  του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Ακόμη, εξετάζεται ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και Ενέργειας βρίσκονται σε επικοινωνία και ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό πλάνο φαίνεται ότι βρίσκεται η νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα, όπως και το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «μετράει» την επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Ευρωπαϊκός έλεγχος

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ελεγκτές από τις Βρυξέλλες καταφθάνουν στην Αθήνα για διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου και η κυβέρνηση βγάζει τα τεφτέρια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Στο κυρίως μενού θα είναι τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 εν μέσω ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2027.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πιάνουν δουλειά τον Σεπτέμβριο και οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα κατά τις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν, με τη νέα κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα αναμένει την κρίσιμη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors, η οποία μπορεί να φέρει την επενδυτική βαθμίδα.

Τότε η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της και η κίνηση να ανοίξει τον δρόμο και τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ενίσχυσης και νέες ελαφρύνσεις.

Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ειδικά για τα τακτικά και έκτακτα μέτρα για την επόμενη 4ετία. Κεντρικός άξονας είναι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

Πηγή: OT

Keywords
Τυχαία Θέματα