Διαγραφή – μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Για κάποιους ήταν απλώς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, μια κίνηση που άργησε δύο μήνες. Για άλλους είναι μήνυμα με βάθος, μια προειδοποιητική βολή προς πάσα κατεύθυνση για τα όρια της ανοχής της μιας πλευράς (του Μαξίμου) και της κριτικής από την άλλη πλευρά (των βουλευτών). Για τους περισσότερους ισχύουν και τα δύο, εξάλλου το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Οποια ανάγνωση και να κάνουν τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα γεγονότα δεν αλλάζουν: ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών

βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της ΚΟ και την απόφαση (την επικύρωση της αποπομπής) παίρνει σήμερα η αρμόδια πενταμελής επιτροπή.

Το εσωκομματικό μέτωπο, που αναμένεται να αφήσει τη ΝΔ αριθμητικά με 156 βουλευτές, άνοιξε μερικά 24ωρα μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων (συμπεριλαμβανομένου του Σαλμά) να ελέγξουν σε αιχμηρό ύφος το οικονομικό επιτελείο με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, εκφράζοντας επί της ουσίας ευρύτερα τις επιφυλάξεις έως τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ΚΟ για κυβερνητικούς χειρισμούς που δυσκολεύουν τους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειές τους. Αλλωστε πηγές με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών εκτιμούν ότι προσεχώς αναμένονται και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες πίεσης της κυβέρνησης με αιχμή αφενός τα κοινωνικά θέματα και αφετέρου τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Το Μαξίμου πάντως αποσυνδέει την κίνηση των «11» (για την οποία δημοσίως επιχειρήθηκε αποδραματοποίηση) από τις εξελίξεις που αφορούν τον Σαλμά. Ηταν, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή αυτές που λειτούργησαν ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο ίδιος επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση σε επίπεδο ηθικής της κυβέρνησης, επιμένοντας στα περί «φωτογραφικών διαγωνισμών». Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη έως ύποπτη συμπεριφορά» όταν κάποιος «αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αστήρικτες κατηγορίες», προσπαθώντας να χαράξουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πολιτική κριτική και τη στοχοποίηση. Ο βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τρεις υπουργούς σε ένα 24ωρο: τον Κωστή Χατζηδάκη με την αιχμή «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», τον Αδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη Λίνα Μενδώνη για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο που απελευθερώνονται από τη γαλάζια ΚΟ οι επικριτικές «φωνές» κόντρα στην κυβέρνηση (με πολύ περισσότερη κριτική και γκρίνια στο παρασκήνιο), η απόφαση του Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει από τις ΗΠΑ στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιάννη Τραγάκη για να κινήσει διαδικασίες έχει πολιτικό βάρος: στέλνει το μήνυμα «ως εδώ», όπως επιβεβαιώνουν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα δεν προορίζεται μόνο για τον Σαλμά, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο ήρθε σε πρωτοφανή ένταση με τον Πρωθυπουργό, όταν του άσκησε προσωπική κριτική ότι το επιτελικό κράτος «εξυπηρετεί τους λίγους», με τον Μητσοτάκη να παρεμβαίνει σφόδρα ενοχλημένος, τονίζοντας ότι δεν δέχεται «υπονοούμενα». Το μήνυμα κατευθύνεται ευρύτερα στις τάξεις των διαφωνούντων εντός του γαλάζιου οικοσυστήματος.

Σήμερα οι εξηγήσεις

Το ενδιαφέρον στρέφεται άρα σε πρώτη φάση σήμερα σε όσα εκτυλιχθούν στο γραφείο του γραμματέα της ΚΟ Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή, όπου ο Σαλμάς θα προσέλθει για εξηγήσεις. Την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ θα υπογράψουν – και μένει να φανεί αν θα υπάρξει ομοφωνία – ο πρόεδρός της Γιάννης Τραγάκης και τα τέσσερα μέλη: ο Καλαφάτης, ο Θανάσης Μπούρας αλλά και οι Θανάσης Δαβάκης και Θεόδωρος Καράογλου, που είναι οι δύο εκ των 11 που συνυπέγραψαν την ερώτηση-«αντάρτικο» για τους δανειολήπτες. Σε δεύτερο χρόνο θα φανούν οι προθέσεις του βουλευτή, αν και ουδείς αναμένει επανάληψη της περίπτωσης του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος διαγράφηκε αλλά, κρατώντας την έδρα, εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα