Διευκρινίσεις για τα ψηφοδέλτια και τους ετεροδημότες για τον δεύτερο γύρο

Οδηγίες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, σε ό,τι αφορά στα ψηφοδέλτια αλλά και τους ετεροδημότες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε αρχικά πως τα ψηφοδέλτια

θα είναι διαφορετικά από αυτά του πρώτου γύρου καθώς δεν θα χρειαστούν σταυροί.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο ψηφοφόρος ξεχαστεί και βάλει σταυρό, τότε είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε δικαστικού αντιπροσώπου να το δεχτεί ή να το ακυρώσει.

Ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης τόνισε ότι στις εκλογές αυτές θα ισχύσει η λίστα και γι’ αυτό δεν θα υπάρχουν σταυροί.

«Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε οι ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές είναι ότι δεν θα είναι τα ίδια ψηφοδέλτια. Ο κάθε αρχηγός του κόμματος θα τοποθετήσει τους βουλευτές με τη σειρά που αυτός επιθυμεί, είτε με τη σειρά εκλογής που συνήθως έτσι γίνεται ή αν θελήσει να κάνει κάποια αλλαγή είναι δικαίωμά του να την κάνει» εξήγησε.

Αναφορικά με τα κόμματα που θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διευκρίνισε ότι και αυτά θα κατέλθουν στις εκλογές με λίστα των υποψηφίων τους.

«Οι βουλευτές θα είναι με τη λίστα που θα υποβάλλει ο αρχηγός του κόμματος» πρόσθεσε ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κοιτάξουν στην σχετική εφαρμογή του gov.gr για το που θα ψηφίσουν γιατί ενδέχεται να αλλάξουν τα εκλογικά τμήματα.

Όσον αφορά στα εκλογικά τμήματα ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης διευκρίνισε ότι θα είναι τα ίδια πλην αυτά για τους ετεροδημότες όπου εκεί θα προστεθούν περίπου 31.000 νέες αιτήσεις στις 115.000 που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Το ποσοστό αποχής δεν είναι πραγματικό

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό της αποχής στις εκλογές της 21ης Μαΐου που έφτασε το 39% ο κ. Σταυριανουδάκης εξήγησε ότι δεν είναι το πραγματικό καθώς στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν το κριτήριο της ηλικίας μιας και 179.000 πολίτες φέρεται να είναι πάνω από 100 ετών καθώς και οι ομογενείς.

«Είναι πάρα πολλοί Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς) που δεν τους δώσαμε το δικαίωμα να έρθουν να ψηφίσουν, με τον τρόπο που επελέγη από την τελευταία νομοθεσία» επισήμανε ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης εκτιμώντας ότι το άθροισμα των 9,9 εκατ. ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μειωθεί κατά 200.000 – 250.000 στο προσεχές μέλλον.

«Για να υπάρξει διαγραφή θα πρέπει να υπάρξει κατάθεση ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Η πρόταση που θα κάνω στην επόμενη Βουλή είναι να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί το δικαίωμα τουλάχιστον να πάμε στο (ηλικιακό όριο) των 110 ετών που είναι περίπου 66.000 σήμερα», σημείωσε. Και όπως τόνισε σήμερα δεν είναι και λίγοι όλοι όσοι είναι πάνω από 100 ετών και έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα