Δίκαια και συγχρόνως άδικα

Την Κυριακή που η εθνική μας ομάδα έκανε στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης τη νίκη κόντρα στη Σκωτία, μάθαμε και ποιες θα είναι οι τέσσερις εθνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν το UEFA Νations League στο Final 4 που θα γίνει στη Γερμανία τον επόμενο Ιούνιο. Οι δύο ημιτελικοί θα είναι Ισπανία – Γαλλία και Γερμανία – Πορτογαλία.

Δύσκολο

Είναι οι τέσσερις αυτές ομάδες οι καλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη;

Μπορεί, αλλά είναι δύσκολο να το πεις. Το UEFA Nations League έχει ένα καλό ως διοργάνωση. Δεν έχει προκριματικά. Ολοι τοποθετούνται σε γκρουπ δυναμικότητας και τα γκρουπ αυτά προκύπτουν από τα όσα έχουν κάνει οι εθνικές ομάδες στις προηγούμενες διοργανώσεις. Είναι εύκολο να πει κανείς ότι στη διοργάνωση αυτή ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Δεν μπορεί να είσαι τυχερός και να βρεις αντιπάλους του χεριού σου, ώστε να προκριθείς στα τελικά μιας διοργάνωσης χωρίς ιδιαίτερο κόπο και δεν γίνεται στα τελικά της διοργάνωσης να σου προκύψουν από «καραμπόλες» και συμπτώσεις αντίπαλοι χαμηλής δυναμικότητας ώστε να μη δυσκολευτείς ιδιαίτερα να φτάσεις τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά. Στο UEFA Nations League δεν υπάρχουν διοργανωτές που έχουν προκριθεί χωρίς να δώσουν προκριματικά και δεν υπάρχουν και κληρώσεις που βολεύουν τον γηπεδούχο τελείως τυχαία να αγωνιστεί με αντιπάλους που δύσκολα μπορεί να τον αποκλείσουν, όπως συμβαίνει συνήθως στο Παγκόσμιο Κύπελλο π.χ. Οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί που είναι και πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν στο Final 4 ιδροκοπώντας.

Πέναλτι

Οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, προκρίθηκαν έπειτα από παράταση σε παιχνίδια που μάλιστα έδωσαν στις έδρες τους. Οι Ισπανοί μετά το 2-2 που απέσπασαν στην Ολλανδία από τους Οράνιε του Κούμαν, δημιουργούσαν την εντύπωση ότι θα τα καταφέρουν να βρουν μια νίκη και να προκριθούν. Τα κατάφεραν, αλλά μόνο στα πέναλτι κι αυτό γιατί η Ολλανδία είναι η εθνική ομάδα που στα πέναλτι δεν κερδίζει ποτέ. Οταν ο τερματοφύλακας της Ολλανδίας Μπαρτ Φερμπούγκεν υπνώτισε τον Γιαμάλ και μπλόκαρε το πέναλτι που το αστέρι της Μπαρτσελόνα εκτέλεσε, πίστευα πως θα δούμε τους Ολλανδούς να προκρίνονται κερδίζοντας στη διαδικασία της ρουλέτας, αλλά δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Αστόχησε ο Μάλεν. Σκόραρε ο Λόπεθ και δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου που δεν θα γλιτώναμε. Και οι Γάλλοι με την Κροατία στα πέναλτι πήραν την πρόκριση. Εχουμε κάνει του κόσμου τα μνημόσυνα τα τελευταία χρόνια στην Κροατία πιστεύοντας ότι η καταπληκτική της ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό του Μουντιάλ του 2018 δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Οι Κροάτες όντως βασανίζονται στα προκριματικά του Εuro και του Μουντιάλ γιατί δεν έχουν βρει διαδόχους του Μάντζουκιτς, του Μπρόζοβιτς και του Ράκιτις, αλλά με τον γέρο Μόντριτς και τον γέρο Πέρισιτς παρόντες θυμίζουν σε κάθε περίπτωση την πατριωτική τους υπερηφάνεια. Στο Ζάγκρεπ είχαν κερδίσει τη Γαλλία με 2-0 και την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι κρατούσαν στα χέρια τους τα εισιτήρια για το Final 4 μέχρι το 80′ όταν και ο Ντεμπέλε θύμισε στους δύσπιστους ότι φέτος είναι η χρονιά του, κάνοντας το 2-0. Στη διαδικασία των πέναλτι οι Κροάτες έμοιαζαν να έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ γιατί ο τερματοφύλακάς τους, ο γνωστός μας Λίβακοβιτς, είναι σπεσιαλίστας στις επεμβάσεις. Ο Κροάτης ακούμπησε την μπάλα σε τρεις εκτελέσεις, έμοιαζε ότι θα αποκρούσει τα πέναλτι που χτύπησαν και ο Τσουαμενί και ο Εμπαπέ και στο τέλος ο Οπαμαεκανό. Αλλά ο ασταθής και πολυσυζητημένος τερματοφύλακας των Γάλλων Μενιάν δεν ακουμπούσε απλά την μπάλα: την έπιανε κιόλας! Τρεις δικές του επεμβάσεις χάρισαν στον Ντιντιέ Ντεσάν μία πρόκριση και φυσικά την ηρεμία να πάει στη Γερμανία να διεκδικήσει ένα ακόμα τρόπαιο. Και οι Πορτογάλοι στην παράταση απέκλεισαν τους Δανούς. Εξακολουθούν να κουβαλάνε τον σταυρό του μαρτυρίου που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο και που δεν πρόκειται να πει αντίο στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας αν δεν σηκώσει κάποιο τρόπαιο. Αστόχησε σε πέναλτι και χρειάστηκε να βγει από το παιχνίδι κατάκοπος στο 90′ για να βρουν οι Πορτογάλοι γκολ και να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή τους. Σκόραρε ο Ράμος που μπήκε στη θέση του και χάρη στο χατ τρικ ενός άλλου που ήρθε από τον πάγκο, του Τρινκάο, οι Πορτογάλοι κέρδισαν 5-2 τη Δανία.

Γερμανοί

Οι μόνοι που δεν χρειάστηκαν παράταση για να προκριθούν ήταν οι Γερμανοί που κατάφεραν επιτέλους να αφήσουν πίσω τους τούς καιρούς που απλώς έβλεπαν τις φανέλες των Ιταλών και βραχυκύκλωναν. Κέρδισαν το πρώτο ματς στην Ιταλία με 1-2 κάνοντας ανατροπή και στη ρεβάνς της Κυριακής έμοιαζαν έτοιμοι για ένα πάρτι. Προηγήθηκαν με 3-0 στο ημίχρονο, αλλά επειδή ποτέ κανένα παιχνίδι ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Γερμανούς δεν πρέπει να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, οι Ιταλοί στην επανάληψη γύρισαν το ματς, μείωσαν με δύο γκολ του Κεν πολύ γρήγορα σε 3-2 και αν στο 75′ ο γνωστός ο πολωνός διαιτητής Μαρσίνιακ δεν έπαιρνε πίσω την απόφασή του να τους δώσει ένα πέναλτι για να ανατροπή του Λοκατέλι θα είχαμε χτυποκάρδια. Οι Ιταλοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις, κυρίως όμως έφυγαν από τη διοργάνωση με την πίκρα ότι πλήρωσαν ακριβά τα λάθη τους. Το γκολ με το οποίο οι Γερμανοί προηγήθηκαν με 2-0 δεν το βλέπεις ούτε σε αυλή σχολείου! Ο ιταλός τερματοφύλακας Ντοναρούμα καβγαδίζει με τους αμυντικούς του, που κρίνουν σωστό να του απαντήσουν αντί να μαρκάρουν τους Γερμανούς που έχουν κερδίσει ένα κόρνερ. Οι Γερμανοί το εκτέλεσαν γρήγορα και ο Μουσιάλα σε άδειο τέρμα σκόραρε, ενώ ο Ντοναρούμα και ο τηλεσκηνοθέτης που έχασε το γκολ στη μετάδοση του παιχνιδιού δεν κατάλαβαν τι έγινε. Μην πει κάποιος ότι αυτό είναι ενδεικτικό του επιπέδου της διοργάνωσης. Είναι απλά απόδειξη του ανύπαρκτου επιπέδου της ιταλικής άμυνας. Ο Μπαρέζι, ο Καναβάρο, ο Νέστα, αλλά και ο Ντίνο Τζοφ, ο Καμπρίνι και ο Τζεντίλε πρέπει την Κυριακή το βράδυ να κοκκίνισαν από ντροπή.

Δίκαια, αλλά

Ο τρόπος που προκρίθηκαν οι τέσσερις δείχνει πάντως ότι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επικρατεί η απόλυτη ισορροπία. Οι τέσσερις που θα βρεθούν στο Final 4 της Γερμανίας μοιάζουν να βρίσκονται σε αυτό δικαίως, καθώς είναι οι ευρωπαϊκές ομάδες που μαζί με την Αγγλία είναι τα τελευταία χρόνια οι πιο σταθερές. Και από την άλλη και οι τέσσερις θα μπορούσαν να έχουν αποκλειστεί. Και κανείς δεν θα μιλούσε για αδικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα