«Δικαίωμα μας η υπογραφή μνημονίου με την Τουρκία» δηλώνει ο Λίβυος πρωθυπουργός

Σε «πρόβλημα» μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης όσον αφορά τα περιφερειακά ύδατα νότια της Κρήτης επιχείρησε να αναφερθεί σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, της Λιβύης

Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, επιχειρώντας να εξηγήσει τους όρους του νέου μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Διαβάστε επίσης: Γιαϊτζί: Κοιτάσματα αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Εμείς έχουμε πραγματικό πρόβλημα με ορισμένα κράτη. Έχουμε «μικτή επιτροπή» και υπάρχει δικαστήριο μεταξύ μας. Έχουμε την απόσταση μεταξύ ημών και της Κρήτης. Πρέπει να αποταθούν στο διεθνές δικαστήριο για να λύσουν τη διαφορά μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: Νέο χαστούκι στην Αγκυρα από το αμερικανικό «μπλόκο» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

»Διαφορετικά, το πρόβλημα θα παραμείνει και εμείς δεν θα παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας. Όχι αυτοί να κάνουν διαπραγματεύσεις και να θέλουν εμείς να ξεχάσουμε.

»Έχουμε διαφορά για τα περιφερειακά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Εκείνοι άρχισαν να κάνουν έρευνες σε αυτά και εμείς δεν το επιτρέπουμε. Εμείς θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας, το δικαίωμα της Λιβύης στα περιφερειακά ύδατα νότια της Κρήτης και στα ύδατα της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα παραχωρήσω το μερίδιο της Λιβύης

Ο Ντμπέιμπα είπε ότι δεν μπορεί να είναι αυτός που θα δώσει «το μερίδιο της Λιβύης σε άλλη χώρα. Σε αυτό το θέμα δεν υποχωρούμε ούτε μια σπιθαμή».  Όπως είπε «για τα δικαιώματά μας θα θυσιαστούμε όπως κάναμε και παλαιότερα με τους Ιταλούς. Οποιονδήποτε διαμοιρασμό που μας συμφέρει δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Το μερίδιό μας θα το υπερασπιστούμε».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει  που ορισμένες χώρες αποκηρύσσουν την υπογραφή του μνημονίου με την τουρκική πλευρά «αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άποψη του λιβυκού λαού».

Διεμήνυσε δε «σε αυτούς που υπερβάλλουν και που οργώνουν τη θάλασσα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια ότι αυτά που κάνουν δεν μας οδηγούν πουθενά».

Υποστήριξε ότι το νέο μνημόνιο «θα ενισχύσει την έρευνα και την εκμετάλλευση για το μεγάλο πλούτο μας σε πετρέλαιο στα χωρικά μας ύδατα». Ενώ όπως είπε το μνημόνιο με την τουρκική πλευρά συζητούνταν επί ένα χρόνο για να μην γίνουν λάθη.

«Δικαίωμα μας»

Υπεραμύνθηκε της συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας ότι είναι μία από τις χώρες που η Τρίπολη συνεργάζεται και πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμά μας, όπως είναι και το δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να συνάπτει μνημόνια με τις άλλες χώρες για να είναι δυνατή η ύπαρξη συνεργασίας. Έτσι κάνουν όλες οι χώρες όταν συμπίπτουν τα συμφέροντα τους».

Τόνισε ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξήθηκε η ζήτηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η Λιβύη έχει υδρογονάνθρακες, στην ξηρά και τη θάλασσα.

Ο Ντμτπέιμπα ωστόσο μίλησε για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για την εκμετάλλευση του πλούτου μας. Αυτό αποτελεί μέρος του μνημονίου μας με την Τουρκία. Παράλληλα, θα συνεργαστούμε μέσω συμφωνιών με όλες τις χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ήτοι την έρευνα, την εξόρυξη και την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η απάντηση της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις Ντμπέιμπα το βράδυ της Τετάρτης απάντησε η Αθήνα την Πέμπτη, μέσω διπλωματικών πηγών σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης του και της Τουρκίας είναι τουλάχιστον ατυχείς, καθώς προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας».

«Προφανώς ο κ. Dbeiba προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μια η οποία είναι καθ’ ολα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Συγκεκριμένα, μέχρι και τις αρχές του 2011 συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τον ορισμό της ΑΟΖ, διαπραγματεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες είχαν προχωρήσει πολύ και απέμενε να γεφυρωθεί μια μικρή διαφορά. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, ως γνωστόν, διακοπήκαν λόγω της ανατροπής του καθεστώτος στην Τρίπολη.

Νομικό και πολιτικό τερατούργημα

»Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2019, η τότε κυβέρνηση της Τρίπολης συνομολόγησε με την Τουρκία ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη!

»Το εν λόγω «μνημόνιο» καταδικάστηκε από πλήθος κρατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Επίσης, ουδέποτε κυρώθηκε από τη Λιβυκή Βουλή.

»Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των δύο περιπτώσεων και ουδείς δικαιούται να προσπαθεί να δικαιολογήσει μια παρανομία, κάνοντας επίκληση με κάτι που ουδεμία σχέση έχει» υπογραμμίζει στην απάντησή της η Αθήνα.

Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «Τέλος, συγκρατείται, ότι τόσο η Λιβυκή Βουλή, πάνω από τα μισά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και ο καθ’ ύλιν αρμόδιος επικεφαλής της Εθνικής Λιβυκής Εταιρίας Πετρελαίου καταδίκασαν το πρόσφατο μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και μη δεσμευτικό για τη Λιβύη. Σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προβεί, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αίγυπτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα