Δίκη Χρυσής Αυγής – Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι -κι ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο- η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία είχε φθάσει στο τέλος της. Θα ήταν κλισέ και τετριμμένο να πούμε ότι η Δημοκρατία είχε νικήσει, αλλά έτσι ήταν ακριβώς! Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη

στην οποία δικάστηκαν 68 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Στο πλαίσιο της δίκης συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που είχαν ήδη δικαστεί ή δικάζονταν παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση»

Πρόκειται για μια απόφαση που θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας, μία νίκη για τη Δημοκρατία, μια ημέρα χαράς. Η ενοχή όλων των κατηγορουμένων ήταν μια απαίτηση της κοινωνίας και των καιρών, και το δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι τυχαίο που με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής ασχολήθηκαν όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως.

Ακόμα πιο ανακουφιστική ήταν η μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, σε μια εποχή που τέτοιου μεγέθους διαδηλώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένες λόγω του φόβου της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και της παραίτησης των πολιτών έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας. Το κάλεσμα εκείνη τη μέρα, όμως, ήταν πάνω από ιδεολογίες, ηλικίες και όποιες άλλες κοινωνικές και οικονομικές διαφορές.

Ήταν ένα κάλεσμα για την ίδια την Δημοκρατία και την Ελευθερία, αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν τόσες φορές. Έτσι, και την 7η Οκτωβρίου 2020, οι πολίτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα κατά του φασισμού, πλημμυρίζοντας τους δρόμους γύρω από το Εφετείο – συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 άτομα – και ενώνοντας τις φωνές τους σε ένα σύνθημα: «Δεν είναι αθώοι – Οι Ναζί στη φυλακή».

«Παύλο μου, νικήσαμε» φώναξε η Μάγδα Φύσσα και η κραυγή της εμβληματικής αυτής μάνας έγινε το μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας ενάντια σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, τα μέλη του οποίου σκότωσαν αθώες ψυχές, τραμπούκισαν, τραυμάτισαν, κατέστρεψαν και έγραψαν τη δικά τους «μαύρη σελίδα» στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Τον φασισμό κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον

Μπορεί εκείνη η Τετάρτη να ήταν μια μέρα χαράς και πανηγυρισμών, ωστόσο ο φασισμός ζει και κάποιοι θέλουν να βασιλέψει ακόμη και μετά την ιστορική απόφαση.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η Χρυσή Αυγή διογκώθηκε λόγω των μνημονίων και της δυσαρέσκειας μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου για τη φτωχοποίησή του: 388.447 συνάνθρωποί μας έβαλαν τους χρυσαυγίτες στη Βουλή. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε το σύστημα που ανέδειξε την οργάνωση αυτή, αυτούς που έδωσαν βήμα και λόγο για να μπει ο φασισμός στα σπίτια μας, στις ζωές μας.

Οι τωρινοί καιροί δεν διαφέρουν πολύ από τα πρώτα χρόνια της κρίσης: η πανδημία του κοροναϊού αφήνει πίσω της μια Ελλάδα «πληγωμένη» και τη Χρυσή Αυγή να επιχειρεί να βρει ξανά τα πατήματά της στην κοινωνία. Η ανακοίνωση των ποινών που ακολούθησε τις επόμενες μέρες μπορεί να οδήγησε τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης στη φυλακή, ωστόσο κάποια στιγμή ενδέχεται να επιστρέψουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ας μη κρατήσουμε μόνο την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου. Αν πρέπει να θυμόμαστε κάτι από εκείνη τη μέρα, είναι τις 30.000 ανθρώπους που μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι καθημερινός και δεν γράφεται ούτε στις αίθουσες δικαστηρίου αλλά ούτε πάντα και στους δρόμους: γράφεται στην καθημερινή μας ζωή, στις πράξεις μας, στην αλληλεγγύη, στη στάση μας απέναντι στην αδικία, στο σήκωμα του κεφαλιού απέναντι σε οποιαδήποτε παραφωνία απέναντι στην ελευθερία μας.

Οι ποινές

Λίγες μέρες μετά την ιστορική απόφαση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε τις ποινές για τους καταδικασθέντες:

Διευθυντήριο Χρυσής Αυγής: Μιχαλολιάκος Νίκος: 13 έτη και 6 μηνες, Λαγός Ιωάννης: 13 έτη και 8 μήνες, Κασιδιάρης Ηλίας: 13 έτη και 6 μήνες, Γερμενής Γιώργος: 13 έτη και 6 μήνες, Παππάς Χρήστος: 13 έτη και 3 μήνες, Παναγιώταρος Ηλίας: 13 έτη, Ματθαιόπουλος Αρτέμης: 10 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό: Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη, Κούζηλος Νίκος: 7 έτη, Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη, Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη, Γρέγος Αντώνης: 6 έτη, Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό: Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης: 5 έτη, Αρβανίτης Μιχάλης: 5 έτη, Μπούκουρας Ευστάθιος: 5 έτη και 6 μήνες, Μίχος Νίκος: 6 έτη.

Ανθρωποκτονία Φύσσα: Ρουπακιάς Γιώργος: Ισόβια και 14 έτη, Άγγος Ιωάννης: 9 έτη και 2 μήνες, Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη, Δήμου Γιώργος: 7 έτη, Καζαντζόγλου Ιωάννης: 10 έτη και 2 μήνες, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη, Κομιανός Ιωάννης: 9 έτη, Κορκοβίλης Κωνσταντίνος: 9 έτη, Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη και 2 μήνες, Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη και 2 μήνες, Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ αναστολή επι τριετία, Σκάλκος Γ.: 7 έτη, Σταμπέλος Γ.: 9 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Τσαλίκης Λέων: 9 έτη, Τσόρβας Αθ.: 9 έτη, Τσόρβας Νικ.: 9 έτη, Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη.

Υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων: Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη, Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη, Μαρίας Θωμάς: 7 έτη, Παπαδόπουλος Κων.: 7 έτη, Πανταζής Αναστ., πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ: Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Καστρινός Ιω.: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Χατζηδάκης Αντ.: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Κατηγορούμενοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης: Αποστόλου Νικ.: 7 έτη, Δασκαλάκης Αριστ.: 5 έτη, Λιακοπουλος Διον.: 6 έτη, Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη και 2 μήνες, Παπαβασιλείου Νικ.: 6 έτη, Πόπορη Βενετία: 7 έτη και 4 μήνες, Σιατούνης Βασ.: 6 έτη, Στεργιοπουλος Χρ.: 6 έτη, Στράτος Αθ.: 6 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή, Στέφας Θεοδ.: 17 μήνες με τριετή αναστολή, Σκαρπέλη Θεώνη: ένα έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή, Χίλιος Αναστάσιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα