Δίκη για Νετανιάχου – Θα έχει την τύχη του Γκέρινγκ ή του Αλ Καπόνε;

Ο νούμερο ένα πιο επικίνδυνος εγκληματίας στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1930, δεν καταδικάστηκε για εκτελέσεις ανθρώπων, αλλά για… φοροδιαφυγή. Η υπόθεση του διαβόητου Αλ Καπόνε, ίσως να επαναλαμβάνεται, κατ΄ αναλογία, σήμερα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προσαγωγή του Αλ Καπόνε σε δίκη με αφορμή τη σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι κατηγορίες όμως έπεσαν στο κενό και ο Καπόνε απλώς κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Αργότερα, όμως, το 1931 και ύστερα από πολύχρονες έρευνες ο Καπόνε καταδικάστηκε για… φοροδιαφυγή. Η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία του δικηγόρου του Λώρενς Μάτινγκλυ, σε διάφορα στοιχεία με έσοδα του γκάνγκστερ και σε διάφορες άλλες μαρτυρίες. Προσπάθειες όπως αυτή της δωροδοκίας των ενόρκων δεν πέτυχαν και έτσι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000 δολ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει περιορίσει τη ροή βοήθειας, αλλά αυτή η άρνηση της στρατηγικής του Νετανιάχου για την λιμοκτονία δεν είναι αξιόπιστηη»

Έναν αιώνα μετά, ένας άλλος ισχυρός άνδρας στη Μέση Ανατολή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζει κατηγορίες από το Διεθνές Δικαστήριο, καθώς θεωρείται πιθανό να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα όμως με τον νομικό και καθηγητή στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου τουΠρίνστον Κένεθ Ροθ, φαίνεται πως το ένταλμα σύλληψης δεν θα αφορά τις σφαγές που διέπραξαν τα Ισραηλινά Στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας και την εθνοκάθαρση στην οποία επιδόθηκαν, αλλά τη παρεμπόδιση της βοήθειας στους κατατρεγμένους Παλαιστινίους από τις Ισραηλινές αρχές.

Ο Χέρμαν Γκέρινγκ (πρώτος από αριστερά) στην Δίκη της Νυρεμβέργης, 1946, μαζί με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Αχμάντ Χαν δεν έχει ακόμα πει τι σχεδιάζει, αλλά σύμφωνα με τον Ροθ, οι πιο πιθανές κατηγορίες θα είναι για παρεμπόδιση πρόσβασης σε τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.

« Ο Χαν έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι αυτή η αναφερόμενη παρεμπόδιση θα μπορούσε να αναγκάσει το Διεθνές Δικαστήριο να δράσει» αναφέρει.

Γιατί όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι, 35.000 ανθρώπων και ο εκτοπισμός 1,5 εκατ. κατοίκων;

Όπως αναφέρει ο ειδικός, φαίνεται πως το ένταλμα σύλληψης στοιχειοθετείται πολύ πιο εύκολα έτσι, διότι τα στοιχεία για την παρεμπόδιση των ανακριτών του δικαστηρίου από τις ισραηλινές αρχές να εισέλθουν στη Γάζα είναι πιο εύκολα διαθέσιμη από τα στοιχεία που αφορούν τον αδιάκριτο και δυσανάλογο βομβαρδισμό Παλαιστινίων πολιτών από το Ισραήλ.

Ως γνωστόν, το μέρος του κατηγορητηρίου για του ναζιστές αξιωματούχους στη Νυρεμβέργη, δεν ήταν το γεγονός ότι δεν επέτρεπαν στον Ερυθρό Σταυρό να περιθάλψει τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά αυτό ακριβώς που τους προκάλεσαν: Θάνατο, βασανιστήρια και εξαθλίωση.

Υπενθυμίζεται πως, για παράδειγμα, το 1946, ως εθνικοσοσιαλιστής υψηλότατης βαθμίδας, ο Γκέρινγκ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης για: συνωμοσία για την κατάκτηση της απολύτου εξουσίας στη Γερμανία, εγκλήματα εναντίον της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Στην περίπτωση του Νετανιάχου όμως, τα στοιχεία για τη δημιουργία λιμού στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας φαίνεται να είναι πολύ πιο ισχυρά, όπως αναφέρει ο Ροθ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει περιορίσει τη ροή βοήθειας, αλλά αυτή η άρνηση της στρατηγικής του Νετανιάχου για την λιμοκτονία δεν είναι αξιόπιστη, δεδομένης της εκτενούς αναφοράς για τα περιττά εμπόδια που έχουν δημιουργήσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» αναφέρει ο Ροθ στο περιοδικό Foreign Policy.

Οι Ισραηλινοί πυροβολούν τα πόδια τους

Ο εβραιοαμερικανός ειδικός μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου πυροβολεί τα πόδια της, όταν απαντώντας στο ενδεχόμενο των κατηγοριών του Διεθνούς Δικαστηρίου, είπε ότι θα απαντήσει με αντίποινα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, οδηγώντας ενδεχομένως στην κατάρρευσή της.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το Ισραήλ, δεδομένης της υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής προς το Ισραήλ, βοηθώντας να κρατηθεί το καπάκι κλειστό στο καζάνι της Δυτικής Όχθης που βράζει.

Η αντίδραση όμως του Ισραήλ, για τον Ροθ, δείχνει ότι υπάρχει ευρύτερη απροθυμία στο ισραηλινό κράτος να αντιμετωπίσει σοβαρά τις κατηγορίες.

«Εάν υπήρχε μια ευσυνείδητη εγχώρια εισαγγελική προσπάθεια να λογοδοτήσουν όσοι παρεμποδίζουν τη χορήγηση βοήθειας, θα έρεπε να αναταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο η υπόθεση βάσει της αρχής της συμπληρωματικότητας» λέει ο καθηγητής στο Πρίνσον.

Βέβαια, την ίδια στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσουν τις ίδιες κατηγορίες και ανώτεροι αξιωματούχοι στη στρατιωτική αλυσίδα διοίκησης της Χαμάς, για τις φρικαλεότητες που διέπραξε η ομάδα στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το γεγονός ότι η διεθνής δικαιοσύνη μπορεί να κινηθεί εναντίον των ισραηλινών σφαγέων επειδή εμπόδισαν τη βοήθεια στα θύματα δημιούργησαν, ακούγεται περίεργο περίεργο, αλλά τουλάχιστον είναι παρηγορητικό ότι ο Καπόνε την πλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα