Δημόπουλος: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας
«Είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο ακόμη και μέσα στον χειμώνα» τονίζει μιλώντας στο in.gr ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι η παραγωγή του σε τεράστιες ποσότητες και η διάθεσή του σε χαμηλές τιμές ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες.
Στο ερώτημα πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής αιματολογίας – ογκολογίας υπογραμμίζει είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί. «Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη που
Καθησυχαστικός εμφανίζεται για τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στον κοροναϊό, καθώς – όπως λέει – δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή εμβολίου γιατί δεν είναι σε περιοχές που στοχεύουν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια.
Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, για το αν δηλαδή πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά αρχές Ιουνίου, τονίζει πως υπάρχουν υπέρ και κατά και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πει κανείς 100% ποια είναι η σωστή προσέγγιση.
Ίσως έχουμε εμβόλιο μέσα στον χειμώναΤα βλέμματα όλων των επιστημόνων έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην ανάπτυξη εμβολίου όσο και στην ανακάλυψη των σωστών αντιικών φαρμάκων για την «εξουδετέρωση» του κοροναϊού.
«Έχουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου υπάρχει μία πολύ ταχεία εξέλιξη ανάπτυξης του εμβολίου. Εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε ένα με δύο χρόνια για την ανακάλυψη του εμβολίου», τονίζει, τελικά μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα καθώς έχουν πέσει αρκετά χρήματα στο ερευνητικό κομμάτι.
Βλέπουμε, προσθέτει, ενθαρρυντικά μηνύματα από αρκετές ερευνητικές ομάδες, όπως αυτή της Οξφόρδης.
«Είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο ακόμη και μέσα στον χειμώνα. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο να φτιάξεις το κατάλληλο εμβόλιο, αλλά να μπορέσει να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και να είναι οικονομικό».
Δεν είναι δυνατόν προσθέτει, το εμβόλιο να αποτελέσει στοιχείο διαχωρισμού των κρατών σε πλούσια και φτωχά.
«Πρέπει να φτιαχτούν δισεκατομμύρια παρτίδες. Πρέπει να κτιστούν εργοστάσια και να συνεργαστούν φαρμακευτικές εταιρείες».
Να ανοίξουν ή όχι τα δημοτικά τον Ιούνιο;Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως θα δώσει το «πράσινο φως» για την επάνοδο των μαθητών στα δημοτικά στις αρχές Ιουνίου με την κυβέρνηση να λαμβάνει την τελική απόφαση. Ωστόσο, το ερώτημα αν πρέπει να επιστρέψουν ή όχι δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά σχεδόν από κανέναν επιστήμονα.
«Πραγματικά νομίζω ότι δεν μπορεί να πει κανείς 100% ποια είναι η σωστή προσέγγιση. Υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά και στις δύο περιπτώσεις.
Η ειδική επιτροπή που ασχολείται με αυτά τα θέματα βλέπει προφανώς ότι δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και πιθανόν να συναινέσει στο άνοιγμά τους τον Ιούνιο.
Είναι προφανές ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών δεν μπορούν να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, ωστόσο τα παιδιά έχουν αρχίσει να βγαίνουν και αυτά σιγά σιγά από το σπίτι» τονίζει στο in.gr ο κ. Δημόπουλος.
Μάλιστα σχολιάζοντας εμμέσως και την έντονη κριτική που υπάρχει στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζει πως είναι κρίμα αυτό το ζήτημα να αποτελεί πεδίο διαφοροποιήσεων.
Απαιτείται πολυπαραγωγική προσέγγιση για τη θεραπεία του κοροναϊούΟ Θάνος Δημόπουλος αναφέρεται και στο μείζον ζήτημα που αφορά στην θεραπεία του ιού αλλά και στη δυσκολία που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις στην θεραπευτική προσέγγιση.
«Όσο αφορά το φάρμακο, θα πρέπει να πούμε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις δεν είναι σαν τα βακτήρια όπου κάνεις ένα αντιβιόγραμμα και παίρνεις το κατάλληλο αντιβιοτικό.
Οι ιογενείς λοιμώξεις αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα. Για τον HIV μας πήρε 30 χρόνια για να ανακαλυφθούν κατάλληλα φάρμακα».
Σημειώνει δε πως αρκετές επιπλοκές που παρατηρούνται μπορεί να μην οφείλονται στον ίδιο τον ιό αλλά σε μία αντίδραση του οργανισμού προς τον ιό ο οποίος κάνει επί της ουσίας μία φλεγμονώδη αντίδραση.
Για τη θεραπεία του ιού, σημειώνει, απαιτείται μία πολυπαραγοντική προσέγγιση . «Πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικά φάρμακα και να χορηγούμε αντισώματα που να μπλοκάρουν τον ιό , είτε με τη μορφή πλάσματος ή με μονοκλωνικά αντισώματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο».
Χρειάζονται όμως, προσθέσει, περισσότερες μελέτες για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. «Με την χλωροκίνη για παράδειγμα, φαίνεται ότι δεν αποδίδει όσο θα θέλαμε.
Για τη μετάλλαξη του ιούΑναφορικά με πιθανές μεταλλάξεις του ιού και κατά πόσον αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβολίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι καθησυχαστικός καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν πως δεν αλλάζει η στρατηγική των επιστημόνων.
«Προς το παρόν οι ειδικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, λένε ότι οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή εμβολίου γιατί δεν είναι σε περιοχές που στοχεύουν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Λένε ακόμη ότι οι κοροναϊοί είναι πιο σταθεροί στον τομέα αυτό σε σχέση με τον ιό της γρίπης».
Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα στην ΕλλάδαΜπορεί η Ελλάδα να τα πήγε εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο οι επιστήμονες και οι Αρχές της χώρας παραμένουν σε εγρήγορση καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα.
Στο ερώτημα πότε θα έρθει και αν θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε θα έρθει ακριβώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Βλέπουμε ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών να έχει αναπτύξει αντισώματα. Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη που ξεκινάει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο».
Πώς πρέπει να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του δεύτερου κύματοςΣτο μυαλό όλων έρχεται, θέλοντας και μη, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει – σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας – σε νέο lockdown προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.
Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, χρειάζονται περαιτέρω βήματα – σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο – ώστε να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι.
«Θέλει ενίσχυση ο ΕΟΔΥ ,να υπάρχουν άτομα που θα κάνουν πιο πολλά τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων με το που θα διαγνωσθεί σε κάποιον ο ιός.
Επίσης, χρειάζεται αρτιότερος τεχνολογικός εξοπλισμός, επάρκεια σε υλικά για το νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως προσλήψεις για τις Δομές Υγείας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στις αρχές: Γυναίκα εργαζόμενη στο Δημόσιο με συμπτώματα κορωνοϊού
- «Ζητώ συγγνώμη»: Τα τελευταία λόγια του αυτόχειρα φύλακα στη Χαλκίδα - Η αναφορά στο παιδί του
- Έκθεση ΕΟΔΥ: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό στην Ελλάδα;
- Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τις πτήσεις: Σε ποιους δεν θα επιτρέπεται το ταξίδι -Εκτός αεροδρομίου όσοι δεν κρατούν αποστάσεις!
- Αντώνης Ρέμος: Δείχνει για πρώτη φορά το πρόσωπο της κόρης του (photo)
- Δάσκαλος Τάι Τσι βγήκε νοκ άουτ 3 φορές σε 30 δευτερόλεπτα από ερασιτέχνη (vids)
- Πήγε να πετάξει τα σκουπίδια και τη δάγκωσε ο σκύλος του γείτονα – 32 ράμματα για 42χρονη
- Ποια όπλα θέλει η Ελλάδα από την Αμερική
- Συντάξεις Ιουνίου: Γιατί αρκετοί συνταξιούχοι έλαβαν λιγότερα χρήματα; – Τι απαντά ο Σκυλακάκης
- Εορδαία: Προβληματισμός για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δημόπουλος: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας
- Pelagia noctiluca: Το ασυνήθιστο είδος τσούχτρας που εμφανίστηκε στις παραλίες της Κρήτης
- Άλλα 12 κρούσματα στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας
- Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη – Εκατέρωθεν απειλές μεταξύ Χαφτάρ και Ερντογάν
- Μπάγερν Μονάχου : Προσφέρει στον Σανέ το 10 του Κουτίνιο
- Τουρισμός: Πώς θα γίνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών σε «πράσινες και κόκκινες»
- Μιχαηλίδου : Tα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά
- Έντονη ανησυχία από την αποχώρηση ΗΠΑ από τη συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»
- Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί
- Πανελλαδικές : Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τη διεξαγωγή τους
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Δημόπουλος: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας
- Άλλα 12 κρούσματα στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας
- Pelagia noctiluca: Το ασυνήθιστο είδος τσούχτρας που εμφανίστηκε στις παραλίες της Κρήτης
- Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί
- Μπάγερν Μονάχου : Προσφέρει στον Σανέ το 10 του Κουτίνιο
- Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη – Εκατέρωθεν απειλές μεταξύ Χαφτάρ και Ερντογάν
- Μιχαηλίδου : Tα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά
- Πανελλαδικές : Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τη διεξαγωγή τους
- Τουρισμός: Πώς θα γίνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών σε «πράσινες και κόκκινες»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Πορτοσάλτε απονέμει όσκαρ α' ανδρικού ρόλου στον Κυρανάκη: "Στον πάγκο" αν δεν μπορεί (Video)
- Κορωνοϊός - Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στα ΚΥΤ
- Οδηγός E.Ε.: Αυτοί είναι οι νέοι κανονισμοί για τις πτήσεις – Σε ποιους δεν θα επιτρέπεται το ταξίδι
- Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο υπ. Παιδείας
- Αθήνα: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δρόμους του κέντρου για τουλάχιστον τρεις μήνες
- Τσακαλώτος: Τα δισεκατομμύρια δεν είναι στραγάλια
- Κλείνουν για 6 μήνες κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας – Δείτε ποιοι είναι
- Ο Μάκης Παντζόπουλος στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη (VIDEO)
- Κορονοϊός: 12 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
- Δεύτερη «δύναμη» παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα