Δίνει γην και ύδωρ για να έλθουν οι ψηφιακοί νομάδες

Η Πορτογαλία θέλει τώρα να προσελκύσει στο έδαφός της όσους μπορούν να απασχολούνται με το καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας και έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.750 δολάρια.

Η Λισαβόνα παρουσίασε νέο πρόγραμμα για βίζα, το οποίο το ονομάζει «ψηφιακή βίζα για νομάδες», το οποίο επιτρέπει να ζουν εκεί ξένοι εργαζόμενοι που βγάζουν κάθε μήνα ποσό τετραπλάσιο του κατώτατου εθνικού μισθού. Οι αιτήσεις για τέτοια βίζα ξεκινούν από τις 30 Οκτωβρίου. Αυτή θα χορηγείται - εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις - για ένα χρόνο και θα μπορεί να ανανεώνεται για έως πέντε χρόνια. Πληροφορίες του Business

Insider μάλιστα θέλουν κι άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία να εξετάζουν να παρουσιάσουν τέτοια προγράμματα βίζας για εργαζόμενους με το καθεστώς τηλεεργασίας που θα έχουν εγγυημένα μηνιαία εισοδήματα από 2.500 έως 3.000 δολάρια περίπου. Ηδη παρόμοια προγράμματα για βίζα προσφέρουν Ουγγαρία, Μάλτα και Ολλανδία, με διαφορετικές προϋποθέσεις η κάθε μία.

Η Πορτογαλία έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν ή να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό. Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα της χρυσής βίζας προσφέρει ευκαιρία να λάβει κάποιος και την ευρωπαϊκή ιθαγένεια έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει προκαλέσει επίσης και αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες για χαλαρή εποπτεία.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένας απλός τρόπος για ξένους υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήθελαν να μείνουν προσωρινά στην Πορτογαλία και να εργάζονται εξ αποστάσεως από τη χώρα αυτή. Προηγουμένως, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για τη λεγόμενη βίζα D7, η οποία αφορούσε όμως κυρίως συνταξιούχους. Για να κάνει αίτηση κανείς για τη βίζα D7 πρέπει να αποδείξει ότι έχει εισοδήματα τουλάχιστον 7.000 δολαρίων τον χρόνο.

Όπως αναφέρει το Business Insider, αίτηση για την «ψηφιακή βίζα για νομάδες» μπορεί να κάνει κανείς σε προξενεία της Πορτογαλίας σε κάθε χώρα, ή στην πορτογαλική υπηρεσία μετανάστευσης, τη Serviço de Estrangeiros e Fronteiras. Θα πρέπει να παρουσιάζονται αποδείξεις για ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα από την τηλεεργασία ύψους 2.750 δολαρίων για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται και άλλα φορολογικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τη φορολογική έδρα του εργαζόμενου, σύμβαση εργασίας με την εταιρεία για την οποία εργάζονται, ή έγγραφα που να βεβαιώνουν ότι ο εργαζόμενος είναι αυτοαπασχολούμενος. Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια τέτοια βίζα για τηλεεργαζόμενους νομάδες είναι ότι αυτοί ως κάτοχοι βίζας παραμονής στην Πορτογαλία θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Ζώνη του Σένγκεν χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

Βίζα για ψηφιακούς νομάδες έχει παρουσιάσει ήδη η Ουγγαρία, την οποία ονομάζει «λευκή κάρτα» και απαιτεί ελάχιστον μηνιαίο εισόδημα περίπου 1.900 δολαρίων. Βίζα για εργασία προσφέρει και η Μάλτα που ζητά μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.600 δολαρίων. Εκεί μάλιστα οι εργαζόμενοι αυτοί δεν πληρώνουν καθόλου τοπικούς φόρους εισοδήματος.

Η Ολλανδία προσφέρει τη λεγόμενη βίζα παραμονής για αυτοαπασχολούμενους, με πιο αυστηρά κριτήρια από όλους. Απευθύνεται μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίας των οποίων η δουλειά θεωρείται ότι έχει πολύ σημαντικό όφελος για την οικονομία της χώρας, όπως αναφέρεται σχετικά. Τα ελάχιστα μικρά μηνιαία κέρδη που πρέπει να παρουσιάζει κανείς για να πάρει τέτοια βίζα είναι περίπου 2.635 ευρώ, σύμφωνα με το Business Insider.

Αναφέρεται επίσης ότι οι υποστηρικτές των ψηφιακών αυτών νομάδων θεωρούν ότι τα αντίστοιχα προγράμματα βίζας μπορούν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Οι επικριτές τους όμως αναφέρουν ότι η εισροή ξένων εργαζομένων για τηλεεργασία θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές των κατοικιών σε περιοχές και ολόκληρες πόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα