Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Νέα Υόρκη: Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Για τη διεθνή διπλωματία πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η Μέση Ανατολή και η διάχυση του πολέμου, που πλέον έχει επεκταθεί και στο Λίβανο.

Για την Αθήνα στην κορυφή της ατζέντας είναι για μία ακόμα φορά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία

αναμένεται στις 18:30 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει αυτή η συνάντηση είναι εάν οι δύο ηγέτες θα κρίνουν ότι έχει φτάσει ο καιρός ώστε ο πολιτικός διάλογος να προχωρήσει και στα δύσκολα θέματα. Καθώς θα γίνει επισκόπηση του διαλόγου και της προόδου που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα επίσης να είναι στο τραπέζι. Ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και ο χρόνος διεξαγωγής του νέου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που αυτή τη φορά θα γίνει στην Τουρκία και πιθανότατα στο τέλος του χρόνου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της συνάντησης, στην οποία αναμένεται να γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Και η Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Οι ίδιες πληροφορίες σημείωναν ότι σε μία περίοδο που η κρίση στη Μέση Ανατολή οξύνεται, το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνομιλούν χαρακτηρίζεται «σημαντική κατάκτηση» έχοντας θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ενώ ακόμα και σε ζητήματα που καταγράφονται διαφωνίες δεν εκφράζεται με κλιμάκωση στο πεδίο.

Το να μετατραπούν άλλωστε σε ρουτίνα οι συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν, σε ένα πλαίσιο «ήρεμων νερών», είναι στους στόχους που είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά.

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις για την διατήρηση των ήρεμων νερών Ελλάδα και Τουρκία οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία τους και στο πεδίο του μεταναστευτικού, όπου στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία. «Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» εξήγησε κυβερνητική πηγή. Με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη για το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτύχει με την Τουρκία στο εν λόγω ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για την καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, που έφτασε μέχρι τα παράλια του Μπόντρουμ. Με το CHP μάλιστα να κάνει λόγο για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από το ελληνικό Λιμενικό και να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως παράδειγμα της ζημιάς στην εθνική ασφάλεια που ήρθαν σαν αποτέλεσμα των βιαστικών αλλαγών που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Τι μέλλει γενέσθαι με το Κυπριακό

Ψηλά όσον αφορά τη συνάντηση η Αθήνα βάζει και το ζήτημα του Κυπριακού, που αυτή τη φορά αναμένεται – σύμφωνα με τις πληροφορίες – να το θέσει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητική πηγή μάλιστα ανέφερε ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Κάτι που μένει να φανεί πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί, αφού ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις διαρροές στα τουρκικά ΜΜΕ αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμα φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την ίδια στιγμή που η Άγκυρα αλλά και το κατοχικό καθεστώς υπό τον Ερσίν Τατάρ δείχνουν να εμμένουν στη λύση δύο κρατών, εξακολουθώντας να απορρίπτουν το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Γαλλία και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕλλάδαςΚύπρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα προηγηθεί της τριμερούς συνάντησης κορυφής ΕλλάδαςΚύπρουΓαλλίας, στην οποία Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης και Μακρόν θα συζητήσουν ενδελεχώς για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Με το Παρίσι να έχει δείξει ενδιαφέρον και η γαλλική συμμετοχή να χαρακτηρίζεται  ιδιαίτερης σημασίας λόγω και της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αν θα τεθεί στο πλαίσιο του Κυπριακού το θέμα του καλωδίου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, με φόντο και την παρά λίγο κρίση στην Κάσο, κατά τις σχετικές εργασίες του ιταλικού ερευνητικού, δεν αποσαφηνίζεται και ίσως εάν τεθεί να μην γίνει και γνωστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα