Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα, ο Δένδιας βλέπει Πομπέο

Στην συνάντηση της Παρασκευής του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη και την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει στραμμένο το βλέμμα της η Αθήνα, καθώς ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τη δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο με στόχο την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων.

Συνάντηση κλειδί το τετ α τετ Δένδια – Πομπέο

Πάντως εκτός των διπλωματικών συμμαχιών με την Αίγυπτο

και το Ισραήλ και την αυτονόητη στήριξη της Κύπρου, η γαλλική στήριξη εκφράστηκε και σε στρατιωτικό επίπεδο με την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με την παράνομη Navtex η Τουρκία.

Παράλληλα με τη «γαλλική ασπίδα», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.

Η προαναγγελία αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από την συνάντηση κλειδί στη διπλωματική σκακιέρα όπως τουλάχιστον αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών που είχε μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, επικοινώνησε με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris van Hollen και Bob Menendez.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής των δύο πλευρών, Ελλάδας και Τουρκίας είναι η Γερμανία.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Άλλωστε τη σημερινή μέρα σφραγίζει σε διπλωματικό επίπεδο η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, στο πλαίσιο ενός μπραντ-ε-φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν για τους όρους ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε αρχικά με τον Τούρκο πρόεδρο και εν συνεχεία, νωρίς το απόγευμα η κα Μέρκελ μίλησε για 25 λεπτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Τουρκικές εντυπώσεις

Βεβαίως αυτά τα λέει ο Τούρκος πρόεδρος την ώρα που έχει εκδώσει παράνομη Navtex και το Oruc Reis συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προχωρούν σε παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις έκανε αναφορά σε υποτιθέμενο περιστατικό σημειώνοντας πως «είπαμε «αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα» και σήμερα λάβατε την πρώτη απάντηση» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Το «διπλωματικό κοστούμι» του Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να φοράει το κοστούμι της διπλωματίας και επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνομιλητής της ηγεσίας της ΕΕ καθώς η Γερμανία αυτή τη στιγμή ασκεί την προεδρία της Ένωσης.

Ωστόσο από την Αθήνα, αποφεύγουν να προβούν σε συμπεράσματα και να προτρέξουν σε εκτιμήσεις για τις πραγματικές αυτή τη στιγμή προθέσεις του κ. Ερντογάν, ως προς τις δηλώσεις του με τις οποίες εμφανίζεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και όχι των «αχρείαστων εντάσεων» και «περιπετειών».

Αυτό το οποίο φαίνεται να έχει κατασταλάξει ως εκτίμηση στο μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis δεν στοχεύουν στην πρόκληση ενός πολεμικού επεισοδίου αλλά στην πίεση για να επιβληθούν δυσμενείς για την Ελλάδα όροι διαλόγου.

Έμπρακτη στήριξη ζητά ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες- την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η κα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εντάσεων και των ενεργειών που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός είναι πως για να ξεκινήσει ένας διάλογος η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο αρκέστηκε να εκδώσει μια λιτή επίσημη ανακοίνωση αναφέροντας πως «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σαρλ Μισέλ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το διήμερο σήμερα και αύριο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης το έχει προσδιορίσει ως διήμερο εξελίξεων λέγοντας πως «θα έχουμε πολλά και νεότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα