Διστάζει να εμβολιαστεί με το AstraZeneca ένας στους 5 πολίτες

Κλονισμένη είναι η εμπιστοσύνη μερίδας πολιτών στη χώρα στο εμβόλιο της Οξφόρδης, τηρώντας (στην καλύτερη περίπτωση) στάση αναμονής και παρακολουθώντας στενά τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το σύνδρομο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, που αναγνωρίστηκε χθες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως μία πιθανή πλην όμως ιδιαίτερα σπάνια παρενέργειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στους πέντε πολίτες φέρεται να διστάζει να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο

εμβόλιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού ή η μη προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αγγίζει το 19%. Αντιθέτως, για τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (και συγκεκριμένα για τα Pfizer / BioNTech και Moderna) το ποσοστό των ακυρώσεων αγγίζει μόλις το 1% και της μη προσέλευσης δεν ξεπερνά το 3%. Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι σε 2,4 εκατ. ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, το 67% αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, το 25% στο εμβόλιο της AstraZeneca και το 8% στο εμβόλιο της Moderna.

Πάντως, έλληνες επιστήμονες αναλύοντας τα ίδια δεδομένα «διαβάζουν» μία σαφή τάση δυσπιστίας σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, στέκονται όμως με αισιοδοξία στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παραμένει πιστή στο ραντεβού της σταθμίζοντας τον πιθανό κίνδυνο και τα οφέλη. Και καταλήγουν ότι η ζημία που έχει προκληθεί μέσω της αμφισβήτησης είναι περιορισμένη, πλην όμως ανατρέψιμη, ιδίως εάν η Ευρώπη τηρήσει μια ενιαία στάση βάζοντας οριστική τελεία στις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες - στο πλαίσιο της ΕΕ - εθνικές οδηγίες που ενέτειναν τη σύγχυση των πολιτών στη Γηραιά Ηπειρο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα Yougov περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, Γερμανούς και Ισπανούς που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση απάντησαν ότι δεν θεωρούν το εμβόλιο της Οξφόρδης ασφαλές, με αποτέλεσμα μόνον στη Γερμανία να παραμένουν εκατομμύρια δόσεις αδιάθετες.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα επιμένει ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, προτρέποντας τους πολίτες να αξιολογήσουν τα δεδομένα συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση λοίμωξης Covid-19. Και αγωνιούν μήπως το κύμα δυσπιστίας λειτουργήσει ως «νάρκη» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστεί το 70% όλων των ευρωπαίων ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ηχηρό ήταν, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε κατά την πρόσφατη διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα επτά μελετών δείχνουν ότι «ο κίνδυνος θρόμβωσης κυμαίνεται έως και 69% στα σοβαρά περιστατικά της νόσου». Απαντώντας, δε, στο κρίσιμο ερώτημα, «ποια είναι η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της Οξφόρδης» επεσήμανε ότι είναι «περίπου μία στις 100.000. Στο χειρότερο σενάριο». Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι η πιθανότητα κάποιος να χάσει τη ζωή του από τροχαίο, 28 ημέρες με τον εμβολιασμό του, είναι μία στις 10.000.

Εν τω μεταξύ, διασωληνωμένος νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική - σύμφωνα με πληροφορίες - ένας 60χρονος άνδρας στην Πάτρα, με πνευμονική εμβολή. Καθώς πριν από δύο εβδομάδες είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, η περίπτωσή του τέθηκε στο… μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, ενώ έχει ήδη εκδοθεί κίτρινη κάρτα.

«Μπλόκο» 30 ημερών σε όσους ακυρώνουν

Η αγωνία μερίδας πολιτών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca αποτυπώνεται στην… αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, αναζητώντας τρόπο να αλλάξουν ραντεβού με εμβόλιο της αρεσκείας τους. Ορισμένοι πάλι, αντιμετωπίζουν ως βασικό μειονέκτημα το αυξημένο χρονικό διάστημα (12 εβδομάδων) που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, διεκδικώντας μια αλλαγή που  τους… βολεύει ημερολογιακά.

Η σχετική πλατφόρμα, όμως, είχε «ασφαλιστικές δικλίδες» - με στόχο την ομαλή εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» - όπως είναι ο περιορισμένος αριθμός αλλαγών, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν ακυρώσει ή δεν προσέλθει κάποιος στο προγραμματισμένο ραντεβού του, δίδεται η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού έπειτα από 30 ημέρες.

Το αποτέλεσμα είναι, καθώς οι σχετικές προειδοποιήσεις δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά, κάποιοι πολίτες να πέφτουν στην… παγίδα της αναμονής. Ενδεικτική η χτεσινή ανάρτηση στο Facebook του Κ.Π., ο οποίος μοιράστηκε το πάθημά του:

«Επρόκειτο να κάνω σήμερα την πρώτη δόση του ΑστραΖ. Ημουν περιχαρής που θα έκανα επιτέλους εμβόλιο. Οι «κακές επιρροές» όμως, με έφαγαν να το αλλάξω για το Pfizer, γιατί η δεύτερη δόση του ήταν πιο κοντά και θα ξεμπέρδευα νωρίτερα. Το ακύρωσα λοιπόν το Αστρα (δεν επιτρεπόταν αλλαγή τελευταία στιγμή) και πήγα να κλείσω, από τον υπολογιστή μου πάντα, για το άλλο εμβόλιο. Ε, είχα φάει αυτόματα «ποινή» ενός μηνός! Και πολύ σωστά, είναι αντικοινωνικό να διαλέγεις εμβόλιο. Δεν μπορώ να ξαναμπώ στην πλατφόρμα πριν από την 1η Μαΐου, με έχει μπλοκάρει μέχρι τότε. Δεν πρόκειται κατά συνέπεια να κάνω, δυστυχώς, την πρώτη δόση πριν το καλοκαίρι. Καλά να πάθω! Το μόνο λάθος της εφαρμογής είναι το ότι δεν σε προειδοποιεί, εκείνη την ώρα που πας να ακυρώσεις, ότι θα φας ποινή. Το γράφω αυτό για να μην κάνετε την ίδια βλακεία με μένα. Μια χαρά είναι το Αστρα, εδώ διψάει η αυλή μας για εμβόλια κι εμείς διαλέγουμε!.. Αποκτήστε το».

Keywords
Τυχαία Θέματα