ΔΝΤ: Πρόταση 50 δισ. δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας

Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσίασε το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Υγειονομικής Συνόδου Κορυφής που διοργανώθηκε από την Κομισιόν και τη G20.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ταμείου, ένα τέτοιο σχέδιο θα απέφερε περί τα 9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025 λόγω της ταχύτερης ανάκαμψης των οικονομιών και της πλήρους επανέναρξης

της οικονομικής δραστηριότητας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καρπωθούν πιθανόν οι πλούσιες χώρες.

Όπως επισημαίνεται από το ΔΝΤ, η κρίση έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά άνισες προοπτικές υγείας έως το 2022, γεγονός που θέτει «σοβαρούς κινδύνους για τον κόσμο».

Αυτό σημαίνει, όπως επεσήμανε στη Σύνοδο η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πως σαφώς έχει νόημα για τις πλούσιες οικονομίες να ενισχύσουν τις δωρεές στα προγράμματα εμβολιασμών προς τον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο, ώστε να διασφαλίσουν έναν ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας.

Πρώτες ωφελημένες οι προηγμένες χώρες 

Άλλωστε, στο… τέρμα του δρόμου ωφελημένες θα είναι κυρίως οι ίδιες οι αναπτυγμένες χώρες.

«Οι αναπτυγμένες οικονομίες -από τις οποίες έχει ζητηθεί να συμβάλουν περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια- θα δουν πιθανόν τη μεγαλύτερη απόδοση που είχαν ποτέ δημόσιες επενδύσεις τους, έχοντας το 40% των κερδών από το ΑΕΠ και σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα», ανέφερε στο γραπτό κείμενο της ομιλίας της.

Η πρόταση, που συντάχθηκε από την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ και τον οικονομολόγο Ρουχίρ Αγκαρουάλ, βασίζεται σε προσπάθειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα κόστιζε περίπου 50 δισ. δολάρια, με 35 δισ. δολάρια να πληρώνονται από επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες, δωρητές και τα υπόλοιπα 15 δισ. δολάρια να χρηματοδοτηθούν από εθνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από αναπτυξιακές τράπεζες.

Οι χώρες της G20 έχουν ήδη αποδεχθεί την ανάγκη για επιχορηγήσεις περίπου 22 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, οπότε απομένει ένα ποσό περίπου 13 δισ. δολαρίων για να καλυφθεί το ποσό των 50 δισ. δολαρίων, ανέφεραν στελέχη του ταμείου.

Δωρεές δόσεων για να σταματήσει η διασπορά 

Το σχέδιο απαιτεί χρηματοδότηση εκ των προτέρων, δωρεές εμβολίων και κινήσεις για τη διασφάλιση δωρεάν διασυνοριακών ροών πρώτων υλών και ολοκληρωμένων εμβολίων, καθώς και επενδύσεις περίπου 8 δισ. δολαρίων για τη διαφοροποίηση και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων παγκοσμίως.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι περίπου 1 δισ. δόσεις εμβολίων θα μπορούσαν να γίνουν δωρεά ήδη φέτος, ακόμη κι αν οι προηγμένες χώρες συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς, ενώ 1 δισ. πρόσθετες δόσεις θα πρέπει να παραχθούν έως τις αρχές του 2022 για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί κίνδυνοι, όπως νέες παραλλαγές που απαιτούν ενισχυτικές λήψεις.

Χωρίς τις επιπλέον αυτές δόσεις, οι αναπτυσσόμενες χώρες και δη, ο Τρίτος Κόσμος ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το 2022 για να λάβουν αρκετές δόσεις, ώστε να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο.

Εξάλλου, όσο η διασπορά του ιού συνεχίζεται παραμένει ζωντανός ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες ή να μην καλύπτονται από τα σημερινά εμβόλια.

(με πληροφορίες από Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα