ΔΝΤ: Προβληματισμός, ανησυχία και απογοήτευση για το δημοψήφισμα

Σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί και ευρωπαϊκής ηγεσίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, στο Ταμείο πιστεύουν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας

αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές, που είχαν στο μεταξύ ηρεμήσει -όπως λένε- δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Στο Ταμείο φέρονται, επίσης, να πιστεύουν ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης, όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της 1ης δόσης του προγράμματος αυτού.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας επρόκειτο να βρεθούν στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου και να παραμείνουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε προβλεπόταν η λήξη των διαπραγματεύσεων ώστε να αποφευχθεί -όπως έλεγαν- η χρεοκοπία.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα η επίσκεψη της αποστολής της τρόικας είναι στον αέρα.

Πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν, ότι τα τεχνικά προβλήματα έχουν σχέση με το γεγονός ότι λόγω της έλλειψης μιας καθαρής ελληνικής στάσης απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση, όσο εκκρεμεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ακόμα η διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ πλέον προστίθεται και ένα νέο στοιχείο, αυτό της αβεβαιότητας που αφορά τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ερωτηματικά εγείρονται ως εκ τούτου γύρω από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στο Ταμείο ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στις Κάννες, στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Keywords
Τυχαία Θέματα