Δολοφονία Κασόγκι: «Διεθνή αδράνεια» καταγγέλλουν η μνηστή του και η εισηγήτρια του ΟΗΕ

Για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κάνουν λόγο η  μνηστή του, Χατιτσέ Τσενγκίζ και η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ.

Αμφότερες καταδίκασαν την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στη Σαουδική Αραβία, 14 μήνες μετά από τη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιούνιο η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Καλαμάρ, παρουσίασε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την έκθεση της για την υπόθεση.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post.

Να γίνει διεθνής έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι

«Δεν υπάρχει καμία σημαντική δράση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε η Χατιτσέ Τσενγκίζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Τσενγκίζ μιλούσε στα τούρκικα και οι δηλώσεις της μεταφράζονταν στα αγγλικά.

Ο Κασόγκι, που κάποτε ήταν προσκείμενος στο σαουδαραβικό καθεστώς προτού γίνει σφοδρός επικριτής του, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν πράκτορες που είχε στείλει το Ριάντ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η σορός του.

«Καλούμε σε μια διεθνή έρευνα και εργάζομαι για τον σκοπό αυτό», δήλωσε η Τσενγκίζ.

Η δολοφονία Κασόγκι η πιο απάνθρωπη στη σύγχρονη εποχή

«Αυτό δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να κλείσει έτσι, για μένα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είναι η πιο απάνθρωπη στη σύγχρονη εποχή».

«Θέλω αυτό να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανθρώπους, και κάποιοι άνθρωποι πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους», είπε.

Στο πλευρό της, η Καλαμάρ, «καταδίκασε (…) την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία υπόλογη», προσδίδοντας τη βούληση των κρατών «να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα απογοητευτική στις αντιδράσεις της απέναντι στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΟΗΕ, η οποία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η διεθνής κοινότητα στέλνει το μήνυμα ότι τα κράτη με επαρκή ισχύ μπορούν να γλυτώσουν ατιμώρητα από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου»,σημείωσε.

Επικρίσεις για την επικείμενη G20

Η Καλαμάρ, ζήτησε ένα μορατόριουμ στις εξαγωγές εξοπλισμού επιτήρησης και επιβολή κυρώσεων εις βάρος ανώτατων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου.

Συμπλήρωσε ότι οι σημερινές επιμέρους κυρώσεις, κατά την άποψή της, απευθύνονται σε άτομα χαμηλότερης βαθμίδας.

Η Καλαμάρ επέκρινε και πάλι την επικείμενη G20 που θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία, μιλώντας για ένα «λάθος».

Κάλεσε παράλληλα τις συμμετέχουσες χώρες να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζήτησε τέλος τη διενέργεια δίκης στην Τουρκία για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα