Δύο κάλπες κρίνουν την επόμενη ημέρα

Το νέο πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά τις ευρωεκλογές και εν αναμονή της εσωκομματικής κάλπης που θα στηθεί το προσεχές διάστημα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χθες το MEGA. Από τα δημοσκοπικά

ευρήματα καταγράφεται μια οριακή επανάκαμψη της κυβέρνησης, η οποία περνά πλέον το «ψυχολογικό» όριο του 30% στην προσπάθειά της να σκύψει πάνω στην ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών, την ώρα βεβαίως που η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (68%).

Ταυτόχρονα, κυρίαρχο χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα είναι η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στο φάσμα της αντιπολίτευσης – με αρκετές αλλαγές στην κατάταξη των κομμάτων σε σχέση με τις δυνάμεις που κατέγραψαν στην πιο πρόσφατη κάλπη (Ιούνιος 2024) – καθώς και μια σαφής εικόνα αναφορικά με τα πρόσωπα που προκρίνουν οι πολίτες για τις εσωκομματικές κάλπες σε ΠΑΣΟΚ (6/10) και ΣΥΡΙΖΑ (24/11), το αποτέλεσμα των οποίων, εν πολλοίς, αναμένεται να διαμορφώσει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό και τη δυναμική του κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Στην πέμπτη θέση  ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ δείχνει να παγιώνει τη θέση σχετικής ισχύος της στο πολιτικό τερέν επιστρέφοντας σε ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές (28,3%), κινούμενη πλέον στο 30,2% (εκτίμηση ψήφου). Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από δεύτερη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές (14,9%), κατατάσσεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πλέον στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,8%, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση (15,5%), το ΚΚΕ στην τρίτη (10,6%) και η Ελληνική Λύση στην τέταρτη (9%).

Αντίστοιχη παραμένει η κατάταξη των κομμάτων και ως προς την πρόθεση ψήφου, ενώ και οι συσπειρώσεις των κομμάτων αποτυπώνουν ανάγλυφα την κινητικότητα και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τη ΝΔ να καταγράφει υψηλή συσπείρωση – η οποία ίσως δείχνει και τα εκλογικά της όρια – στο 80,5% με το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων της να μετακινείται προς τα δεξιά (3,7% Φωνή Λογικής) αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ (3,1%), την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση μόλις στο 42,4%, με βασικές διαρροές προς ΚΚΕ (8,9%) και ΠΑΣΟΚ (8%), αποτυπώνοντας αφενός το ιστορικό σύγκρουσης που βιώνει καθώς και την αναμονή της βάσης του για ένα νέο ξεκίνημα.

Λάθος η αποπομπή Κασσελάκη

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Metron Analysis και ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την καθαίρεση του προέδρου του, με την οποία φαίνεται να διαφωνούν οι ψηφοφόροι του κόμματος σε ποσοστό 53%, οι οποίοι ταυτόχρονα απαντούν πως επιθυμούν σε ποσοστό 43% να επανεκλεγεί πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μάχη για 4 στο ΠΑΣΟΚ

Αποκαλυπτικά όμως είναι τα ευρήματα της έρευνας και όσον αφορά την κρίσιμη εσωκομματική κάλπη του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένα δίδυμα υποψηφίων να ξεχωρίζουν, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και ορισμένες εκπλήξεις. Μεταξύ όσων απαντούν πως «θα πάνε σίγουρα/πιθανόν να ψηφίσουν», ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να διατηρεί τα σκήπτρα τόσο σε προτίμηση ψήφου (όπου δεύτερη κατατάσσεται η Αννα Διαμαντοπούλου, τρίτος ο Χάρης Δούκας και τέταρτος ο Παύλος Γερουλάνος) όσο και στην παράσταση νίκης (όπου δεύτερος είναι ο Χάρης Δούκας, τρίτη η Αννα Διαμαντοπούλου και τέταρτος ο Παύλος Γερουλάνος).

Το παραπάνω μοτίβο διαφοροποιείται στη δημοτικότητα των υποψήφιων προέδρων όπου εκεί την πρωτιά έχει ο Παύλος Γερουλάνος (62%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (59%), η Αννα Διαμαντοπούλου (50%) και ο Χάρης Δούκας (48%). Θρίλερ προμηνύεται στον δεύτερο γύρο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να επικρατεί με αντίπαλο τον Χάρη Δούκα και την Αννα Διαμαντοπούλου και να σημειώνει ισοπαλία απέναντι στον Παύλο Γερουλάνο. Αντίστοιχα, ο Χάρης Δούκας υπερισχύει με αντίπαλο την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ χάνει με μικρή διαφορά από τον Παύλο Γερουλάνο. Οσον αφορά τη γνώμη που σχημάτισαν όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, τις εντυπώσεις φαίνεται πως κέρδισε η Αννα Διαμαντοπούλου. Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, κατά σειρά ξεχώρισαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα