Δύο μεγάλες επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για τρόφιμα και μπαταρίες

Δύο εμβληματικές επενδύσεις σχεδιάζουν δύο από τους μεγαλύτερους εγχώριους και διεθνοποιημένους ομίλους, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή και σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, και η Chipita,

με επικεφαλής τον ιδρυτή της Σπύρο Θεοδωρόπουλο, φέρονται να έχουν εκδηλώσει τις επενδυτικές τους προθέσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ξεχωριστά projects δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πηγές των «ΝΕΩΝ» εκτιμούν ότι και τα δύο επενδυτικά σχέδια αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Olympia Group, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται πλάνο για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η πρότασή της να σχετίζεται και με την ηλεκτροκίνηση.

Η Chipita θα μπει σε μια διαφορετική δραστηριότητα από εκείνη της βιομηχανίας τροφίμων: Μελετά την ανάπτυξη μονάδας θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας. Η προτεινόμενη επένδυση θα συνοδεύεται και από μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού - θερμότητας υψηλής απόδοσης).

Οι δύο επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας σε πλήρη λειτουργία και 500 κατά τη φάση της κατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο όμιλοι είναι πολύ πιθανόν να έχουν και επενδυτικούς εταίρους στα εγχειρήματά τους αυτά.

Γιατί όμως οι συγκεκριμένες εταιρείες επέλεξαν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο (master plan) για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023, οι οποίες επί δεκαετίες στήριζαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, οδήγησε την κυβέρνηση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος κινήτρων (χρηματοδοτικών, φορολογικών, αδειοδοτικών) προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας.

Σπ. Θεοδωρόπουλος

Τη σύνταξη και την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών ανέλαβε ο Κωστής Μουσουρούλης και αυτό παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Η αρμόδια επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση έχει δεχθεί περί τις 70 επενδυτικές προτάσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει 16 από αυτές ως τις πιο εμβληματικές. Και σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και των Olympia Group και Chipita.

Αναπτυξιακή τροχιά

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές σηματοδοτεί και τη συνολική αναπτυξιακή τροχιά που επιδιώκει η κυβέρνηση για τη χώρα. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στηρίζεται στους τομείς καθαρή ενέργεια, βιομηχανία - βιοτεχνία - εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός και τεχνολογία κι εκπαίδευση.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ανέρχονται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ. Αυτοί θα εξασφαλιστούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για την απανθρακοποίηση, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Γιούνκερ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από εθνικούς πόρους (πράσινο ταμείο κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νόμου για την ηλεκτροκίνηση ήδη έχουν θεσπιστεί κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο:

5% μείωση φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότητα αυτή, από την πρώτη κερδοφόρα χρήση και έως τη συμπλήρωση πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών.Προσαυξημένες αποσβέσεις των παγίων στοιχείων που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα (10%-15%).Επιδότηση μισθολογικού κόστους κατά τη φάση κατασκευής.

Οι όμιλοι Olympia Group και Chipita έχουν έναν ισχυρό εξαγωγικό και διεθνή χαρακτήρα. Ο όμιλος συμφερόντων Πάνου Γερμανού είναι στους πρώτους παγκοσμίως στην κατασκευή μπαταριών για οχήματα μεταφοράς υλικών (κλαρκ κ.λπ.) κ.ά.

Η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου διαθέτει επτά ιδιόκτητα εργοστάσια (δύο στην Ελλάδα και από ένα σε Βουλγαρία, Ρουµανία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία), καθώς και το νέο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και bake rolls στη Σλοβακία. Επίσης, διαθέτει µέσω συνεργασιών (joint ventures) 10 εργοστάσια σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία. Πραγµατοποιεί απευθείας πωλήσεις σε 43 χώρες και µέσω των κοινοπραξιών σε ακόµα 13 αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα