Δύο νομοσχέδια για ακίνητα του Δημοσίου

Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική αξιοποίηση σχολαζουσών κληρονομιών, δωρεών προς το Δημόσιο και ακινήτων του Δημοσίου αποτελούν προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δύο νομοσχέδια που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα επιχειρούν να θέσουν σε νέες βάσεις το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και τη διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει

το Δημόσιο, με στόχο την αξιοποίησή της τόσο για επενδυτικούς σκοπούς όσο και για νέα προγράμματα κοινωνικής στέγασης.

Ακόμα πιο

ακριβά τα αβγά

Τον Μάρτιο του 2025, η τιμή των αβγών στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 6,7% υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό για τα αβγά να έχει καταγραφεί στην Τσεχία (+46,0% τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024), τη Σλοβακία (+29,8%) και την Ουγγαρία (+26,1%). Στον αντίποδα, η τιμή των αβγών μειώθηκε περισσότερο στην Ολλανδία (-3,6%), στο Λουξεμβούργο (-3,2%) και στην Ελλάδα (-2,0%).

Εναρξη εργασιών

για το «Pharos»

Ξεκινά η υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Pharos». Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, αποτελεί μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη αξιόπιστων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και την προώθηση της καινοτομίας, με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Το έργο «AI Factory Pharos», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe» και χρηματοδοτείται κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking) και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Η υλοποίησή του θα διαρκέσει 36 μήνες. Το «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης θα παρέχει υπολογιστική ισχύ, προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλου όγκου δεδομένα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και δημόσιους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς

Στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς προχώρησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η συγκεκριμένη κίνηση φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τις δύο πλευρές, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να αναμένεται και τις ισορροπίες στον κλάδο να αλλάζουν για μία ακόμη φορά.

Πολλά τροχαία,

πολλές ασφαλίσεις

Μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3.000 οι δηλωθείσες ζημιές στα ασφαλισμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Το 2023, ανήλθαν σε 8.026 έναντι 5.130 για το 2022. Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 500.000, από 3.556.550 σε 4.083.018. Σημαντική ήταν και η αύξηση στο ύψος των αποζημιώσεων, που αυξήθηκαν από 388.100 ευρώ σε 466.769 ευρώ.

Περιμένουν

οι ελαιοπαραγωγοί

Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιολάδου μετά και την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν δασμούς ύψους 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή ισχύος των μέτρων για 90 ημέρες, και αυτή μόνο για ορισμένες χώρες, η εντεινόμενη αβεβαιότητα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Η επιτραπέζια ελιά παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας σε περισσότερες από 100 χώρες. Η σημαντικότερη αγορά είναι αυτή των ΗΠΑ, όπου καταλήγει το 30% της συνολικής παραγωγής που φτάνει σε αξία τα 214 εκατ. ευρώ. Ως προς την αξία των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, ακολουθούν η Γερμανία με 90 εκατ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 43 εκατ. ευρώ, η Αυστραλία με 33 εκατ. ευρώ και ο Καναδάς με 30 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα