Δύο ώρες με τον Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία

Ενα τετράγωνο παραπέρα από το Μαξίμου πήγε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό – και, ναι, αυτό το ένα τετράγωνο το διένυσε με την προσωπική του Μερτσέντες που «πέταξε» στην Αθήνα από την Αγκυρα. Προορισμός η τουρκική πρεσβεία, όπου συναντήθηκε σχεδόν επί δύο ώρες με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας και όχι μόνο. Το πρώτο συναπάντημα ήταν έξω από την πρεσβεία, όπου τον περίμενε ο τούρκος προπονητής

του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, με τον οποίο μπήκαν μέσα μαζί και, όπως είπε μετά στους δημοσιογράφους, ήπιαν καφέ και συζήτησαν για μπάσκετ. Ο προπονητής αστειεύτηκε μάλιστα πως πρέπει ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη να διοργανώσουν ένα φιλικό ματς μεταξύ τους.

Ο τούρκος πρόεδρος συνάντησε μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, του αντιπροσωπευτικού οργάνου μέρους της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ψευτομουφτήδες. Στην πρεσβεία ήταν επίσης οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, που ανήκουν πλέον στη Νέα Αριστερά. Και τα μέλη της οικογένειας του Αχμέτ Σαδίκ, του βουλευτή και ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος «Εμπιστοσύνη» που σκοτώθηκε το 1995 σε τροχαίο δυστύχημα και τιμάται από την Τουρκία ως η βασική ιστορική πολιτική προσωπικότητα της μειονότητας.

Ο Ελληνας από την Πόλη

Σημειώνω και την παρουσία ενός και μόνο έλληνα επιχειρηματία, του Βύρωνα Νικολαΐδη, σε αυτό το πιο κάζουαλ τετ α τετ με τον Ερντογάν στην πρεσβεία. Το όνομά του ίσως να μη σας είναι γνώριμο αλλά πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της PeopleCert, ενός διεθνούς κολοσσού στον τομέα των εξετάσεων πιστοποίησης δεξιοτήτων προσωπικού, ενώ είχε διατελέσει για χρόνια και πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS). Ο Νικολαΐδης είναι και Ρωμιός, σημαίνον μέλος της ελληνικής κοινότητας της Πόλης, και μέγας ευεργέτης της με υποτροφίες, χρήματα για σχολεία και νηπιαγωγεία, αναστηλώσεις εκκλησιών κ.λπ.

Με αερόστατο στην Καππαδοκία

Μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερντογάν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους αναφέρθηκαν και στα αθλητικά. Σχολίασαν έλληνες και τούρκους παίκτες και προπονητές, όπως τον τούρκο προπονητή του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στον Τάσο Μπακασέτα, τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος που αγωνίζεται στην Τράμπζονσπορ, την ομάδα της Τραπεζούντας. Επίσης ακούω ότι ο Μητσοτάκης είχε μια υπέροχη πρόταση για το επόμενο ραντεβού τους με τον Ερντογάν, που θα γίνει στην Αγκυρα. Του πρότεινε να επισκεφθούν και την Καππαδοκία και να κάνουν τη διάσημη βόλτα με αερόστατο πάνω από τις πεδιάδες, τα φαράγγια και τους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς.

Χωρίς καλαμαράκια…

Μια επιθυμία του τούρκου προέδρου μαθαίνω πως έμεινε ανεκπλήρωτη. Ηθελε να φάει καλαμαράκια, πλην όμως δεν υπήρχαν. Κάποιος στο τραπέζι που παρατέθηκε στο Μαξίμου είπε ότι δεν μπόρεσαν να τα τηγανίσουν και έτσι αντί για καλαμαράκια έφαγαν ντολμαδάκια με ταραμά και προζυμένιο ψωμί. Υπήρξε αρκετή συζήτηση γύρω από τα ντολμαδάκια, με τον τούρκο πρόεδρο να γνωρίζει και αυτά με τον κιμά και αυτά με το ρύζι. Τα τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα είπε γιαλαντζί, με τον Ερντογάν να ξεσπά στα γέλια επισημαίνοντάς του πως η λέξη αυτή στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «ψεύτικα».

…και χωρίς οινόπνευμα

Μη νομίσετε όμως ότι μαγείρεψαν στο Μαξίμου για τον Ερντογάν. Το φαγητό ήρθε από γνωστό εστιατόριο στο Φάληρο που ειδικεύεται στην ψαροφαγία. Το μενού για πρώτο πιάτο είχε ελληνική σαλάτα, με ντοματίνια τσέρι, ντομάτες, παξιμάδι χαρουπιού, αγγούρι, ελιές, καππαρόφυλλα, ελαιόλαδο, ρίγανη και κατσικίσιο τυρί. Για κύριο πιάτο σερβιρίστηκε μαύρος ροφός ψημένος στον ατμό με βραστά χόρτα εποχής και στο τέλος, για επιδόρπιο, έφαγαν χαλβά από σιμιγδάλι, φρούτα εποχής, πορτοκάλι, μανταρίνι, πράσινο μήλο, άγρια μούρα και αχλάδι. Κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες δεν σερβιρίστηκε, για ευνόητους λόγους.

ΕΣΗΕΑ κατά Γρηγόρη Δημητριάδη

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΣΗΕΑ για το μπαράζ αγωγών κατά του Τύπου (τις λεγόμενες SLAPP), καταγγέλλοντας ευθέως τον Γρηγόρη Δημητριάδη ότι «έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις». Οπως σημειώνει η Ενωση Συντακτών, όσοι ακολουθούν την πρακτική αυτή «βάλλουν κατά της ελευθερίας του Τύπου κι έχουν ξεκάθαρο στόχο τον περιορισμό της ενημέρωσης μέσα από τον εκφοβισμό», υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δημοσιογράφων και ακτιβιστών από καταχρηστικές και αβάσιμες νομικές διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα