Δύο υποψήφιες πρωταθλήτριες Ευρώπης

H Μπαρτσελόνα, που διέλυσε την Μπορούσια Ντόρτμουντ, και η Παρί που κέρδισε την Αστον Βίλα με 3-1, έδειξαν γιατί δικαίως αυτή τη στιγμή θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν λέω ότι θα το κερδίσουν – κάθε πρόβλεψη στη διοργάνωση αυτή είναι δύσκολη. Ομως στα προημιτελικά έδειξαν τη δύναμή τους.

Φιλί

Κάτι που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν αναρωτιόμαστε για το αν η Μπαρτσελόνα μπορεί να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η οικονομική κατάσταση του αγαπημένου κλαμπ των Καταλανών: είναι η χειρότερη! Τα οικονομικά της προβλήματα δεν είναι καινούργια. Ηδη από

το 2019 η Μπαρτσελόνα είναι στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Η δραματική της κατάσταση βγήκε στο φως όταν αποφασίστηκε η μη ανανέωση του συμβολαίου του Λίο Μέσι το καλοκαίρι του 2021: η Μπαρτσελόνα ήταν αδύνατον να ανανεώσει το συμβόλαιο του πιο εμβληματικού ποδοσφαιριστή της. Παρά τις δραστικές περικοπές η Μπάρτσα συνεχίζει να ακροβατεί: τον περασμένο Ιανουάριο παραλίγο να χάσει τους Ντάνι Ολμο και Πάου Βίκτορ για παραβάσεις του Financial Fair Play – η ισπανική Λίγκα ακύρωσε τα συμβόλαια των παικτών αυτών και η Μπαρτσελόνα κατάφερε να τους διατηρήσει στη δύναμή της χάρη σε ειδική άδεια που πήρε από το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού, κάτι σαν τη δική μας ΓΓΑ. Στην Ισπανία λένε πως την Μπάρτσα τη βοηθά η κεντρική κυβέρνηση που θέλει ήσυχη την Καταλωνία. Αλλά μόνο η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να της δώσει ένα αληθινό φιλί ζωής.

Πολλά

Πόσα χρήματα μπορεί να βάλει η Μπάρτσα στα ταμεία της; Από τα μπόνους της UEFA και τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάτι λιγότερο από 120 εκατ. ευρώ. Το μπόνους κατάκτησης είναι περίπου 28 εκατ. ευρώ και μόνο η πρόκριση, αρχικά στον ημιτελικό και στη συνέχεια στον τελικό, φέρνει περίπου 25 εκατ. – η Μπάρτσα έχει εξασφαλίσει ήδη πάνω από 50 εκατ. φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Αλλά τα έσοδα από τους χορηγούς και το merchandising είναι ανυπολόγιστα: η ευτυχής συγκυρία να έχει στις τάξεις της έντεκα παιδιά κάτω από 22 ετών (τα φώτα πέφτουν στον Γιαμάλ, αλλά η παρέα του είναι μεγάλη) την καθιστά την πιο συμπαθητική ομάδα μεταξύ του παγκόσμιου κοινού των πιτσιρικάδων. Μια πρωταθλήτρια Ευρώπης γεμάτη από νεαρούς θα γίνει ένα είδος παγκόσμιου trend.

Μασία

Πάντα η Μπαρτσελόνα έβγαζε παίκτες. Η περίφημη Μπάρτσα του Μέσι είχε στην ενδεκάδα της, ως απόφοιτους από τη Μασία, εκτός από τον χαρισματικό Αργεντίνο και τους Τσάβι, Ινιέστα, Πικέ, Πουγιόλ και Φάμπρεγας. Ετούτη εδώ όμως έχει συνολικά έντεκα ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες της. Και όλους πρώτης γραμμής.

Δρόμος

Αν κανείς σκεφτεί ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος (η αξιοποίηση των Ακαδημιών δηλαδή…) για να φτιάξει κάποιος μια ομάδα ικανή για ευρωπαϊκές διακρίσεις, βλέπει την ίδια στιγμή την Παρί Σεν Ζερμέν και αλλάζει γνώμη. Η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλίας είναι αποτέλεσμα σοβαρότατου ξοδέματος χρημάτων. Κόντρα στην επίσης πανάκριβη Αστον Βίλα η Παρί κέρδισε βασιζόμενη πολύ σε ένα αστέρι της, τον γεωργιανό εξτρέμ Χβίτσα Κβαρατσχέλια, που απέκτησε τον Ιανουάριο από τη Νάπολι πληρώνοντας 70 εκατ. ευρώ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας: μπορείς να κερδίζεις και παράγοντας ποδοσφαιριστές και αγοράζοντας ποδοσφαιριστές. Το βασικό είναι να υπάρχει πλάνο και να το υπηρετείς. Η Μπαρτσελόνα ίσως κομμάτι υποχρεώθηκε από την ανάγκη να βασιστεί στα ταλαντούχα παιδιά της: τη συνταγή όμως την είχε. Η Παρί από την άλλη έχει ξοδέψει πολλά και έχει αποτύχει πολλές φορές. Αλλά η συνέπειά της στην αναζήτηση σπουδαίων παικτών είναι δεδομένη: αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει να κάνει κάτι σπουδαίο. Στο μεταξύ θα κερδίζει χωρίς κόπο τα πάντα στη Γαλλία, κάτι που για μια ομάδα που τη δεκαετία του ’70 καλά καλά δεν υπήρχε δεν το λες και λίγο…

Επιστροφή

Το Τσάμπιονς Λιγκ μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε παραστάσεις καταπληκτικού ποδοσφαίρου και η επιστροφή στα καθ’ ημάς, μας μοιάζει πάντα λίγο στενόχωρη. Ωστόσο το πρωτάθλημά μας έχει μπει στην τελική ευθεία και οι συγκινήσεις δεν λείπουν. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα δούμε αν ο Ολυμπιακός θα ολοκληρώσει τη δουλειά και θα στεφθεί πρωταθλητής, αλλά και ποιος θα πάρει προβάδισμα για τη δεύτερη θέση που θυμίζω ότι οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Διακρίνω από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, του ΠΑΟ και της ΑΕΚ μια δυσφορία όταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης παρουσιάζεται ως επιτυχία. Προφανώς για ομάδες που θέλουν να κερδίσουν τίτλους, επιτυχία δεν είναι. Οταν όμως τα έχεις χάσει όλα είναι μια σοβαρή παρηγοριά. Και γιατί όποιος μπει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για να κυνηγήσει την πρόκριση στον μεγάλο όμιλο πρέπει να ενισχυθεί.

Πρόγραμμα

Ο Ολυμπιακός περιμένει την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης, ενώ στο ΟΑΚΑ θα αναμετρηθούν ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να βγει πρωταθλητής κερδίζοντας ή και με μία ισοπαλία, αν ισοπαλία προκύψει και στο άλλο ματς. Ο Ολυμπιακός έχει περάσει μια δύσκολη σεζόν: το χαλάρωμα που παρατηρείται είναι απολύτως λογικό όταν η διαφορά του από τους αντιπάλους του είναι δέκα ολόκληροι βαθμοί. Αλλά όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσει τη δουλειά, τόσο καλύτερα: ο Μεντιλίμπαρ θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει το υλικό αλλά και να προετοιμάσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος όπως θα ήθελε. Ωστόσο δεν μου προκύπτει πως το ματς με την ΑΕΚ θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα κι ας έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός την Ενωση στο Γ. Καραϊσκάκης φέτος εύκολα δύο φορές, στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Τρεις νίκες κόντρα στον ίδιο αντίπαλο την ίδια σεζόν στο γήπεδό σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και η ΑΕΚ μπορεί να ξεκίνησε στα playoffs με δύο ήττες, όμως σε κανένα ματς δεν ήταν χειρότερη από τον αντίπαλό της.

Κίνητρο

Δύσκολο σε προγνωστικά και το ΠΑΟΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΑΕΚ, ενώ για πάνω από μία ώρα η Ενωση τον έκανε να υποφέρει – για να κερδίσει τον ΠΑΟΚ όμως πρέπει να είναι εμφανώς καλύτερός του. Αυτό είναι εύκολο μόνο να το λες: ο ΠΑΟΚ μοιάζει αυτή τη στιγμή φορμαρισμένος και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας τον έχει πάρει από το χέρι. Ακούγεται ότι θα είναι στο ΟΑΚΑ άνθρωποι της Φιορεντίνα για να τον δουν. Αν υποθέσουμε πως ο μικρός χρειάζεται ένα έξτρα κίνητρο, το βρήκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα