Εχει η Γερμανία πρίγκιπες;

Με την εξάρθρωση της οργάνωσης των «Πολιτών του Ράιχ», που σχεδίαζαν πραξικόπημα για την κατάλυση της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία, έγινε σε παγκόσμια κλίμακα πλέον γνωστό ότι η σημερινή Γερμανία έχει πρίγκιπες. Ενας εξ αυτών, ο πρίγκιπας Χάινριχ (Ερρίκος) ΙΓ' της οικογένειας Ρόις ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που ονειρευόταν να επαναφέρει διά της βίας την παρακμασμένη σημερινή Γερμανία στις δόξες της «Γερμανικού Ράιχ» του 19ου αιώνα, αν όχι στο κλέος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  του Γερμανικού Εθνους του Καρλομάγνου του 8ου αιώνα.

Βέβαια,

ο Χάινριχ ΙΓ', με δηλωμένο τόπο κατοικίας στη Φρανκφούρτη και το Μπαντ-Λόμπενσταϊν της Θουριγγίας, ούτε τις στρατιές του Καρλομάγνου διέθετε, ούτε τις ικανότητες του Βίσμαρκ, του οποίου το σύνταγμα του 1971 ήθελε να επαναφέρει σε ισχύ. Οσο για τον τίτλο του πρίγκιπα που φέρει στο όνομά του, δεν αναφέρεται στη διαδοχή κάποιου θρόνου νυν ή έκπτωτου μονάρχη, παρά μόνο στη δική του οικογένεια, την αριστοκρατική οικογένεια των Ρόις. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ' να πρωτοστατήσει στην κίνηση των επίδοξων πραξικοπηματιών. Η απόπειρα των φαντασμένων νοσταλγών του Ράιχ, κάποιων απόστρατων της Μπούντεσβερ, εν ενεργεία στελέχους της ομάδας ειδικών αποστολών KSK, ακροδεξιών συνωμοσιολόγων και πάσης φύσεως «αντισυστημικών» ήταν καταδικασμένη να καταλήξει σε φιάσκο. «Πραξικόπημα 50 συνταξιούχων; Αυτοί δεν ήταν ικανοί να καταλάβουν το δημαρχείο του Αγίου Μαρίνου, όχι να ρίξουν την κυβέρνηση της Γερμανίας», χλεύαζε το βράδυ των συλλήψεων ο βουλευτής του ακροδεξιού AfD, Πετρ Μπίστρον, σε μια προσπάθεια να γελοιοποιήσει πλήρως τους κινηματίες. Και διά της γελοιοποίησης να μειώσει και τη σημασία του γεγονότος, ότι μία πρώην βουλευτής του κόμματός του, δικαστής του Βερολίνου, η Μπίργκιτ Μάλσακ Βίνκεμαν, ήταν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

Για τους Ρόις όμως ήταν μία «τρομακτική καταστροφή». Κυρίως για την «κεφαλή» της αριστοκρατικής οικογένειας από τη Θουριγγία, τον Χάινριχ Θ' πρίγκιπα Ρόις του Κοέστριτς. Διότι το γενεαλογικό δέντρο των Ρόις έχει ρίζες που πηγαίνουν οκτώ και πλέον αιώνες πίσω στην ιστορία. Ολοι οι πιθανοί διάδοχοι για την ηγεσία της οικογένειας ονομάζονται Χάινριχ. Στη συνέντευξή του στην Ραδιοτηλεόραση της Κεντρικής Γερμανίας MDR, ο Χάινριχ Θ' δήλωνε «εντελώς σοκαρισμένος» από την εμπλοκή του ονόματος της οικογένειας στην οργάνωση πραξικοπήματος. Του λόγου το αληθές πιστοποιούσε και η εικόνα που μετέφεραν οι κάμερες του MDR στους τηλεθεατές από στο παλάτι του στη Θουριγγία. Για την οικογένεια των Ρόις, η οποία είναι εξαπλωμένη σε όλο τον πλανήτη, ο Χάινριχ ΙΓ' είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο». Μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής DDR διεκδίκησε από το κράτος την επιστροφή μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πήγε στα δικαστήρια, αλλά δεν κατάφερε να πάρει αυτά που ζητούσε. Ετσι σταδιακά ριζοσπαστικοποιήθηκε εναντίον του κράτους, είναι η ερμηνεία που δίνει ο αρχηγός της οικογένειας, ο Χάινριχ Θ'. «Για 850 χρόνια είμαστε μία ανοιχτή, κοσμοποπολίτικη αριστοκρατική οικογένεια. Αλλά τώρα σε όλο τον κόσμο μέχρι την Αμερική, μας θεωρούν αντιδραστικούς και τρομοκράτες. Είναι τρομερό», λέει καταβεβλημένος ο Χάινριχ Θ'.

Η μοναρχία καταργήθηκε στη Γερμανία με την ήττα του τελευταίου κάιζερ, Βίλχελμ Β', στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση της γερμανικής αριστοκρατίας, έγραψε ο γνωστός επιφυλλιδογράφος Βίλι Βίνκλερ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Σήμερα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, είναι παντελώς αδιάφορη, απασχολούν την επικαιρότητα μόνον με καβγάδες ή με τρακαρισμένα αυτοκίνητα.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, ευτυχώς, δεν υπάρχει πλέον η γκιλοτίνα. Αλλά «ένας βασιλιάς με χειροπέδες είναι σαν να πέφτουν Χριστούγεννα και Πάσχα μαζί», σχολίασε ο Βίνκλερ. «Η δημοκρατία λοιπόν δεν είναι και τόσο κακή»...

Keywords
Τυχαία Θέματα