Ευχές και ψίθυροι στο Μέγαρο Μαξίμου

Αν έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν τα βουλευτικά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν με ή χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδεία μπέργκερ, κρασιού και τσικουδιάς, στο μπαλκόνι του Μαξίμου και στη σάλα με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα προέκυπταν τρεις ομάδες:

Στο πρώτο γκρουπ

ήταν οι συμμετέχοντες για πρώτη φορά στην Kοινοβουλευτική Oμάδα που μαζί με «εθνοπατέρες» της Περιφέρειας θέλησαν να χορτάσουν στο μέγιστο τη δίωρη παραμονή τους στην κυβερνητική έδρα με (τις περισσότερες) selfies και κουβέντα με τον Πρωθυπουργό.

Στη δεύτερη ομάδα

ήταν τα στελέχη, με σημεία αναφοράς στους Κώστα Καραμανλή

και Αντώνη Σαμαρά, που κράτησαν τις ισορροπίες και το εσωκομματικό κλίμα, χωρίς να δείχνουν απόμακροι. Και στην τρίτη ομάδα όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται στους ριγμένους της πενταετίας, αφού νιώθουν να έβαλαν πλάτη στα δύσκολα αλλά είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό πόστο είτε έχουν βγει εκτός σχήματος, οι οποίοι παρακολουθούσαν από απόσταση, ανταποκρινόμενοι ωστόσο στο κλίμα συσπείρωσης.

Το τάιμινγκ της προχθεσινής ζύμωσης,

προτού οι βουλευτές εκδράμουν στις περιφέρειές τους για τα Χριστούγεννα, δεν συγκρινόταν με εκείνο του περασμένου Οκτωβρίου, όταν για πρώτη φορά είχε προγραμματιστεί το ίδιο κάλεσμα και είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή από τον Μητσοτάκη: μια χαλαρή συνάντηση με τους εκτός κυβερνητικής μηχανής βουλευτές.

Τότε, με ανήσυχες έως θυμωμένες πλευρές στο γαλάζιο οικοσύστημα και με πίεση της κυβέρνησης από ομαδικές ή ατομικές νεοδημοκρατικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, επιδιωκόταν να σβήσει ο εσωκομματικός προβολέας.

Στον απόηχο της ψήφισης του Προϋπολογισμού, που τόνωσε το ηθικό της ΝΔ, επιβεβαιώθηκε μια αλλαγή κλίματος ύστερα από μια έντονη περίοδο.

Απουσίες με νόημα δεν υπήρξαν (μόνο κάποιες δικαιολογημένες) από την κλειστή για δημοσιογράφους, φωτογράφους αλλά και υπουργούς και υφυπουργούς μάζωξη, που σημαίνει ότι προσήλθαν στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού λίγο λιγότεροι από 110 βουλευτές.

«Μαξίμου και κυβέρνηση “ξαναμιλούν” με την Κοινοβουλευτική Ομάδα», όπως το έθεσε βουλευτής Αττικής.

«Χρειαζόταν επανασύνδεση, προσπάθεια έστω, και μεταξύ μας αλλά και της ΝΔ με τη ραχοκοκαλιά της παράταξης», σύμφωνα βουλευτή της Περιφέρειας. Πέραν των ευχών όμως υπήρξαν ψίθυροι, κυρίως ως προς τα ορόσημα που έρχονται και εκλαμβάνονται από όλες τις γαλάζιες «φυλές» ως νέα κρας τεστ συνοχής.

Τι τους είπε ο Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να σταθεί σε όλες τις παρέες, μιλώντας για τους επόμενους κυβερνητικούς στόχους.

«Οι δεσμεύσεις μας στους πολίτες και πρέπει να προχωρούν και θα τις προχωρήσουμε» είπε κατά πληροφορίες, ζητώντας να προβάλλονται χωρίς πανηγυρισμούς οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος συζήτησε τα γεωπολιτικά, το Προσφυγικό και ειδικά τις εξελίξεις στη Συρία (με ορισμένους να του εκφράζουν την αγωνία τους) αλλά και κυρίως θέματα οικονομίας και κοινωνίας: τα μέτρα για τους ενστόλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που έφεραν χαμόγελα στους γαλάζιους (σε ορισμένους ίσως για πρώτη φορά μετά την ευρωκάλπη), μαζί με τη στρατηγική για τους ανηλίκους και τα social media που θα ανακοινωθεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Στη συζήτηση μπήκε και η τροπολογία για τους «Σπαρτιάτες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η επόμενη δόση ύψους 450.000 ευρώ – που πλέον παγώνει – της κρατικής χρηματοδότησης θα δινόταν την ερχόμενη εβδομάδα (συνολικά έχουν πάρει 1,7 εκατ. ευρώ), ενώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί λόγω μη συμμετοχής του κόμματος στις ευρωεκλογές ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.

Αν δεν επιστραφεί, θα επιβληθεί τριπλάσιο πρόστιμο.

Σημειωτέον ότι η αναστολή χρηματοδότησης θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια στις 13 Ιανουαρίου και πλέον την επιχορήγηση θα δικαιούνται μόνο κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις εκλογές.

Τι έλεγαν μεταξύ τους

Μπροστά στον Πρωθυπουργό έγιναν πειράγματα και υπήρξαν χαλαρές στιγμές, χωρίς κανείς να βγει μπροστά με παράπονα – ούτε για πολιτικές ούτε για πρόσωπα.

«Εδειξε πολιτικά αντανακλαστικά στον Προϋπολογισμό, του αναγνωρίζεται αυτό, δεν μπορούμε να το… χοντραίνουμε με γκρίνια τώρα» σύμφωνα με έναν εκ των βουλευτών με κριτική στάση τελευταία. Βεβαίως όταν απομακρυνόταν ο Μητσοτάκης, άνοιγαν πιο ελεύθερα οι συζητήσεις.

«Με τέτοιο κλίμα εδώ, θα μας πει τώρα το όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν θα υπάρξει ούτε μια ένσταση!» είπε κάποιος χαριτολογώντας.

Και πήρε την εκτίμηση συναδέλφου του ότι «θα εξαντλήσει, το πιστεύω πια, κάθε δυνατότητα για ευρεία αποδοχή με ψήφους και από την Κεντροαριστερά».

Το θέμα απασχολεί τη γαλάζια ΚΟ, με τον Μητσοτάκη να κρατά κλειστά χαρτιά.

«Προτίθεμαι να πάω για λίγες μέρες στην Κρήτη, που έχει και βουνό και θάλασσα» απάντησε ο Πρωθυπουργός (ΕΡΤ) για το αν είναι κοντά στην απόφαση του βουνού – εκεί όπου συνηθίζει να παίρνει σοβαρές αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ότι εξελίξεις θα υπάρξουν με βάση τις «συνταγματικές προθεσμίες»: στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αλλο θέμα του γαλάζιου παρασκηνίου, η παρατεταμένη ακρίβεια που δυσκολεύει τους βουλευτές στις επαφές με τους ψηφοφόρους τους, αλλά και ο ανασχηματισμός. Οσοι κουβέντιασαν για το τελευταίο προεξοφλούν ότι έρχεται την άνοιξη. Μόνο που οι απόψεις για το περιεχόμενό του ποικίλλουν: «πιο… γαλάζιος» εκτιμά κάποιος, «διευρυμένος» λέει άλλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα