Εφιάλτης με τις… βελόνες σε νυχτερινά κλαμπ

Παρασκευή στις πέντε το πρωί. Η Εύα Ναβάρο βρισκόταν με τους φίλους της στη βεράντα του νυχτερινού κέντρου Cocoa Mataro όταν ξαφνικά παρατήρησε ένα τρύπημα στο αριστερό της πόδι. Πήγε στο μπάνιο και εκεί διαπίστωσε ότι είχε το σημάδι της βελόνας. Την αναγνώρισε γιατί έβλεπε τέτοιες πληγές για μέρες στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αισθανόμουν ζαλισμένη. Κλαίγοντας είπα σε έναν εργαζόμενο τι μου είχε συμβεί και δεν με πίστεψε», λέει η 18χρονη κοπέλα. Ενα ξαφνικό κύμα τρυπημάτων σε γυναίκες σε χώρους διασκέδασης έχει σημάνει συναγερμό.

Βρετανία : Ερευνα Prorata : Σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες

έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση

Η Καταλωνία, με 23 καταγγελίες, προηγείται, αλλά το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ισπανία, με δώδεκα καταγγελίες στη Χώρα των Βάσκων, και αρκετές ακόμα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μόνο σε μία περίπτωση έχουν εντοπιστεί ίχνη ναρκωτικής ουσίας, που είχαν δοθεί με αυτή τη μέθοδο σε ένα παιδί κάτω των 13 ετών. Η αστυνομία δεν γνωρίζει τις προθέσεις των δραστών, καθώς δεν γίνονται ούτε σεξουαλικές επιθέσεις ούτε ληστείες.

Το φαινόμενο των τρυπημάτων σε γυναίκες (στην Καταλωνία, από τα 23 θύματα μόνο ένα ήταν άνδρας) έφτασε στην Ισπανία αφότου εμφανίστηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες  τους τελευταίους μήνες – έχει καταγραφεί σε κλαμπ στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο μάλιστα πραγματοποίησε έρευνα, όπου ανέλυσε το κύμα καταγγελιών για τρυπήματα με βελόνες κυρίως γυναικών, με 1.382 περιπτώσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Στη Γαλλία υποβλήθηκαν περισσότερες από 800 καταγγελίες έως τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας. Στην Ισπανία, η αστυνομία υποπτεύεται ότι αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο: τυχαία τρυπήματα που δεν αφήνουν ίχνη τοξινών στο αίμα ή χωρίς να γίνονται για συγκεκριμένους λόγους. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Συστάσεις

Οι γυναίκες θύματα τρυπημάτων συχνά αναφέρουν επεισόδια, που χαρακτηρίζονται από ζάλη και έμετο. Η Εύα Ναβάρο, η οποία υπέστη το τρύπημα σε ντίσκο στο Ματαρό, δεν δίστασε να πάει στο νοσοκομείο Can Ruti της Μπανταλόνα.

«Μου έκαναν εξετάσεις αίματος και ούρων και με κράτησαν υπό παρακολούθηση μέχρι να αισθανθώ καλύτερα. Βγήκα, αλλά εκείνο το βράδυ έκανα εμετό και επέστρεψα στο νοσοκομείο», εξηγεί η νεαρή γυναίκα, η οποία ήταν αρνητική σε όλα. Η Εύα γνωρίζει άλλα κορίτσια που υπέστησαν τρυπήματα την ίδια μέρα.

Η κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει δρομολογήσει ένα πρωτόκολλο, το οποίο καλεί τις γυναίκες που υποψιάζονται ότι έχουν τρυπηθεί να ειδοποιήσουν τον χώρο διασκέδασης και να πάνε αμέσως σε κέντρο υγείας, πάντα συνοδευόμενες. Εκεί θα κάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για να εντοπίσουν τυχόν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες. Θα αξιολογηθεί επίσης εάν θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο για πιθανή έκθεση στον HIV.

Η υπουργός Ισότητας της Καταλονίας, Τάνια Βέργκε, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, τα νυχτερινά κέντρα να καταγράφουν τους άνδρες πριν εισέλθουν στις εγκαταστάσεις τους. Το μέτρο δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

«Ποτέ δεν φαντάζεσαι τι θα σου συμβεί. Ούτε σε κανέναν γύρω σου», εξομολογείται η Αντρεα, που μαζί με φίλη της υπέστησαν τρύπημα στο Κάντιθ. Η Αντρεα είχε μόνο λίγο πυρετό και ενοχλήσεις, αλλά διαβεβαιώνει ότι το άλλο κορίτσι κατέρρευσε μόλις δέχτηκε το τρύπημα. Στα επείγοντα δεν μπορούσαν να τους πουν τι περιείχε η σύριγγα. Δεν ήξεραν αν ήταν νέο φάρμακο και τους είπαν ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να το ανιχνεύσουν μετά από λίγες ώρες, έπειτα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές. «Είμαι πολύ φοβισμένη. Την επόμενη μέρα που πήγα στην παραλία, τους κοιτούσα όλους γιατί φοβόμουν ότι θα μου επιτεθούν», εξηγεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα