Εγιάλ Ζισέρ: «Η Συρία δεν είναι Λιβύη και η Τουρκία το ξέρει»
Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε ήταν, αλλά ναι. Θα περιοριστώ σε δύο μόνο αλλαγές, τις βασικές: την ήττα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Και οι δύο αποδυνάμωσαν καθοριστικά τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή. Αν λοιπόν συγκρίνω το τότε με το σήμερα, θα έλεγα πως, ναι, θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλύτερα σήμερα.
Είναι φανερό ότι οΤο βασικό πρόβλημα για τον Αλ-Σάρα δεν είναι η δημιουργία ενός ένοπλου κινήματος, είναι ευρύτερα το ζήτημα των αλεβιτών. Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια αλεβίτες στη Συρία. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες και τις οικογένειές τους οι οποίοι εργάζονταν στο Δημόσιο και τον Στρατό, διότι το καθεστώς βασιζόταν σ’ αυτούς. Απολύθηκαν όλοι. Δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν εισόδημα και δεν είναι ούτε απλό ούτε και ασφαλές να είσαι σήμερα αλεβίτης στη Συρία. Αυτό, δε, ισχύει εδώ και τρεις μήνες.
Και είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτό κυβερνούσε τη Συρία για έξι δεκαετίες, έτσι;Ακριβώς. Το οποίο τώρα είναι στριμωγμένο στη γωνία. Εάν το Ιράν θέλει να το χρησιμοποιήσει, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει. Δεν χρειάζεται να είναι ένα συντεταγμένο κίνημα απαραίτητα. Μπορεί να είναι επιθέσεις σε διάφορα σημεία σε βάθος χρόνου. Γιατί όχι και τα δύο μαζί;
Η Χεζμπολάχ κράτησε για πρώτη ίσως φορά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στη διάρκεια των σφαγών αλλά και μετά. Γιατί;Η Χεζμπολάχ έχει τελειώσει. Ολος ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν πανίσχυρη, αλλά πλέον η ηγεσία της και χιλιάδες μέλη της σκοτώθηκαν. Η δε βάση της έχει χάσει στον πόλεμο τα σπίτια, τις περιουσίες της. Συνεπώς το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η Χεζμπολάχ θα ήταν να προκαλέσει τους υπόλοιπους στον Λίβανο, να προκαλέσει το Ισραήλ αλλά και την ίδια τη νέα κατάσταση στη Συρία. Αυτό που χρειάζεται η Χεζμπολάχ είναι χρόνος για να ανακάμψει. Πολύς χρόνος. Και για να το προσπαθήσει αυτό πρέπει να κρατά ένα πάρα πολύ χαμηλό προφίλ.
Η Τουρκία; Είναι φανερό ότι θέλει να ελέγξει τη Συρία, αλλά μέχρι πού μπορεί να φτάσει, ειδικά τώρα που δεν έχει και το Κουρδικό ως πρόφαση;Οι Τούρκοι δεν είναι καθόλου δημοφιλείς ανάμεσα στους Αραβες. Σε διαφορετικό βαθμό ο αραβικός κόσμος τούς βλέπει ως κάτι ανάλογο του Ιράν και του Ισραήλ. Ως κάποιον με βλέψεις ηγεμονικές στην περιοχή. Μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν πράγματα σε μια περιορισμένη όμως κλίμακα, αλλά, ναι, πολύ περισσότερο τώρα, αν δεν έχουν κάποιο πρόσχημα, δεν θα είναι εύκολο. Παραβλέπεται συχνά, αλλά ούτε στην ίδια την Τουρκία είναι δημοφιλές το σενάριο εμπλοκής στα της Συρίας. Ο κόσμος διερωτάται, και είναι λογικό, γιατί η Τουρκία, την ώρα που ήδη έχει δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, να εμπλακεί σε μια τέτοια περιπέτεια. Πολύ δαπανηρή και πολύ επικίνδυνη.
Αρα αυτό μειώνει και τη δυνατότητά της για χειραγώγηση του Αλ-Σάρα;Ο Αλ-Σάρα δρα αυτόνομα. Σίγουρα δεν έφτασε μέχρι εδώ για να γίνει μαριονέτα οιουδήποτε, πολλώ δε μάλλον της Αγκυρας, δίνοντάς της έναν ρόλο ο οποίος θα τον έφερνε σε σύγκρουση και με τους άλλους Αραβες.
Τότε λοιπόν τι ακριβώς θα μπορούσε να επιδιώκει η Τουρκία; Εναν πόλεμο με το Ισραήλ λ.χ. σε βάθος χρόνου; Είναι μια πιθανότητα;Ο Ερντογάν είναι φανερό ότι διεκδικεί έναν ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή. Προσπαθεί να αποκτήσει μια διάσταση οθωμανικού τύπου. Βλέπετε το παιχνίδι που παίζει με τους Καταριανούς, αυτά που κάνει στη Λιβύη, τώρα στη Συρία και αλλού. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πού θα φτάσει εάν του δοθεί η ευκαιρία. Ομως κανένας στον αραβικό κόσμο δεν θέλει να του δώσει τέτοιο ρόλο, και αυτό είναι σημαντικό.
Μιλώντας για την ιστορία με τη Λιβύη, το σενάριο οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στο νέο καθεστώς στη Συρία και την Αγκυρα είναι πιθανό; Και πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ;Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Οι Σύροι θα είναι, πιστεύω, πολύ προσεκτικοί και δεν θα το κάνουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Συρία δεν είναι Λιβύη και η Τουρκία το γνωρίζει. Στη Λιβύη είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Εδώ, μια τέτοια εξέλιξη, η οποία δεν πιστεύω ότι θα οδηγούσε απαραίτητα σε στρατιωτική σύγκρουση, επηρεάζει άμεσα όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο, μην ξεχνάτε. Συνεπώς, δεν θα ήταν σοφό για τον Αλ-Σάρα να το κάνει.
Το Ισραήλ τι επιδιώκει στη Συρία; Ειδικά στο θέμα των Δρούζων, οι οποίοι φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν τελικά με τη Δαμασκό. Θέλει όντως να ενώσει τον θύλακο της Ας Σουέιντα με το προγεφύρωμα που έφτιαξε δυτικά, καταλαμβάνοντας το ενδιάμεσο κομμάτι ίσως, που είναι σουνιτικό και ας μην ξεχνάμε είναι εκείνο που ξεκίνησε την εξέγερση το 2012; Τι θέλει;Αυτό το σκεπτικό δεν είναι του Ισραήλ. Αυτό το σκεπτικό το αναπτύσσει μια μερίδα πολιτικών, δικών μας, ακραίων, για τους οποίους δεν είναι η Συρία αυτό που έχουν κατά νου αλλά το δικό τους ακροατήριο εδώ, στο οποίο θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος. Είναι γεγονός ότι το Ισραήλ βιώνει ακόμα το τραύμα της 7ης Οκτωβρίου, ο κόσμος φοβάται και, ναι, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ασφάλειά μας να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία γιατί δεν ξέρουμε με τον Αλ-Σάρα τι μπορεί να γίνει. Από την άλλη, όμως, έχουμε και αυτή την ακροδεξιά κυβέρνηση εδώ, η οποία κινείται με γνώμονα πρώτα το εσωτερικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι και αυτή η πραγματικά ανόητη προσέγγισή της στο ζήτημα που μόλις περιγράψατε.
Αρα, όντως μπορεί να επιχειρήσει να φτιάξει κάτι τέτοιο το Ισραήλ.Οχι, δεν το νομίζω και δεν είναι και ρεαλιστικό. Το Ισραήλ επιδιώκει, πρώτον, μια προέκταση της Ζώνης Ασφαλείας έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά του και, δεύτερον, να αποτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στον Νότο της Συρίας, που ούτως ή άλλως τώρα δεν υπάρχουν. Το τρίτο, ναι, είναι οι Δρούζοι της Συρίας, τους οποίους το Ισραήλ θέλει να βοηθήσει, αν και πολλοί από αυτούς μας λένε ότι δεν το χρειάζονται. Τα πρώτα δύο λοιπόν, και σε κάποιο βαθμό το τρίτο.
Αν και η συνέντευξη τη Συρία αφορά, δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να σας ρωτήσω. Τι πιστεύετε για το Σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα;Kατ’ αρχάς, δεν ξέρω πώς το σκέφτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ…
Από το Ισραήλ, όμως, δεν είχε προκύψει η ιδέα το 2019;Το είχαν προτείνει αυτοί οι παρανοϊκοί που είναι πλέον και στην κυβέρνηση. Ξέρετε το Ισραήλ καλά και συνεπώς ξέρετε ότι πάντα βρίσκει κανείς εδώ τέτοιους. Ομως ήταν μια ισχνή μειοψηφία. Ούτε ο ίδιος ο Νετανιάχου δεν διανοήθηκε τότε να το αγγίξει. Δεν νομίζω ότι από εκεί προήλθε η ιδέα του Τραμπ. Ο Τραμπ σκέφτεται με καθαρά οικονομικούς όρους, αυτό βλέπει. Και δεν πιστεύω ότι θα γίνει, διότι πέρα από όλα τα άλλα κανείς δεν θέλει να τους δεχτεί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προκαλεί Δέος: Τεράστια ανακάλυψη τώρα στην Αμφίπολη που αλλάζει τα δεδομένα, έμειναν με ανοιχτό το στόμα οι Αρχαιολόγοι – ΦΩΤΟ
- Βρέθηκε σώα η 78χρονη
- Μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή της Αναστασίας Βελεγράκη – Πως εμπλέκεται εταιρεία-φάντασμα κρυπτονομισμάτων
- H Moody's έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Αναβάθμισε την οικονομία σε Baa3
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 15 Μαρτίου
- Θα φανεί στο χειροκρότημα…
- «Σοκαρίστηκα, όταν φωνάζεις σε συναυλιακούς χώρους και δίκιο να έχεις, το χάνεις» - Ο Λεωνίδας Καβάκος στο protothema.gr για το γιουχάρισμα στον Τζέι Ντι Βανς
- Με παρακαταθήκη τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη μάχη της νέας απεργίας
- «Αντισυστημικοί» του ... «γλυκού» συστημικού νερού
- Πυρκαγιά στην Παλλήνη Αττικής – Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Επτά ειδικές αποστολές…
- Στεγαστική κρίση: Εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων – Στο «μάτι του κυκλώνα» Αττική και τουριστικές περιοχές
- Αν κοιμάσαι σε αυτή τη στάση, πρέπει να σταματήσεις αμέσως
- Η σιωπηλή μάστιγα που πληγώνει αθώες ψυχές
- Βλαντίμιρ Πούτιν: «Θα πρέπει να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ»
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: 15 «μυστικά» για λιγότερο φόρο
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε έναν αργαλειό
- Moody’s: Έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
- Κατέρρευσαν οι παραγγελίες για bulk carriers
- Εισήγηση για ειδικό επίδομα εργασίας κατά μακροχρόνιας ανεργίας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εγιάλ Ζισέρ: «Η Συρία δεν είναι Λιβύη και η Τουρκία το ξέρει»
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: 15 «μυστικά» για λιγότερο φόρο
- eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
- Κατέρρευσαν οι παραγγελίες για bulk carriers
- Η σιωπηλή μάστιγα που πληγώνει αθώες ψυχές
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε έναν αργαλειό
- Βλαντίμιρ Πούτιν: «Θα πρέπει να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ»
- Εισήγηση για ειδικό επίδομα εργασίας κατά μακροχρόνιας ανεργίας
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Επτά ειδικές αποστολές…
- Moody’s: Έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά σε επαγγελματικό χώρο στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού στο Πέραμα
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025
- Ανασχηματισμός: Σήμερα η ορκωμοσία και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
- Τα τουριστικά τρένα του CRRC ξεκινούν στην Κίνα για ορεινές διαδρομές
- Μεξικό: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε αρκετές περιοχές της χώρας – Στους δρόμους οι κάτοικοι
- Αφρικανική σκόνη: Πώς την ξεφορτωθείτε σωστά και γρήγορα από το αυτοκίνητό σας
- Ομιλία Παναγιώτη Σκορδά: Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο και στη Λέσβο
- Κλειστοί και σήμερα Σάββατο τρεις σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά για να μην έχουν αϋπνία
- Η επανεκκίνηση της κυβέρνησης και τα μετέωρα βήματα της αντιπολίτευσης