Έγινε και αυτό: Προσγειώθηκαν οι πρώτοι τουρίστες στη… Βόρεια Κορέα

Οι πρώτοι τουρίστες μετά τη πανδημία έφτασαν στη Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο κλειστές και αινιγματικές κοινωνίες του κόσμου.

Περίπου 100 Ρώσοι τουρίστες προσγειώθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου στην χώρα για τέσσεις ημέρες επισκεπτόμενοι την πλατεία Kim Il Sung της Πιονγκγιάνγκ που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και κορυφαίες χιονοδρομικές πίστες.

Όπως ανέφερε στη Wall Street Journal ο Νίκολας Μπόνερ, συνιδρυτής της Koryo Tours, ενός

βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου που πραγματοποιεί εκδρομές στη Βόρεια Κορέα, το πρόσφατο ταξίδι οργανώθηκε ως δοκιμαστική διαδρομή για να δείξει στους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που είχαν ενταχθεί στην ομάδα περιήγησης, τι είδους πακέτα θα μπορούσαν να «φτιάξουν» στο μέλλον.

Ο τουρισμός στην πιο κλειστή κοινωνία του πλανήτη

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι υπήκοοι ήταν οι πρώτοι ξένοι τουρίστες στη χώρα από τότε που το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν έκλεισε τα σύνορά του στις αρχές του 2020.

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει σημαντικά τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε τον Κιμ στη Ρωσία για μια σπάνια σύνοδο κορυφής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

To πολυτελές βορειοκορεατικό θέρετρο Masikryong Ski (Youtube)

Ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα πριν από την πανδημία ήταν ένας κρίσιμος τομέας για την οικονομία, καθώς ήταν και από τις λίγες «βιομηχανίες» που δεν επηρεάστηκαν από τις διεθνείς κυρώσεις. Ο Κιμ έκανε τον τουρισμό προτεραιότητα μετά την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του 2011, προωθώντας πακέτα διακοπών με πολυτελή ξενοδοχεία, παραλιακά θέρετρα και μαραθώνιους της Βόρειας Κορέας.

Περίπου 350.000 ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα το 2019, με το 90% από αυτούς να είναι Κινέζοι.

Εκατοντάδες Αμερικανοί ταξίδευαν στη Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο μέχρι το 2017, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών των ΗΠΑ στη χώρα.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε ως απάντηση στον θάνατο του Otto Warmbier, ενός Αμερικανού φοιτητή κολεγίου που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα για σχεδόν 17 μήνες για φερόμενη δυσφήμιση μιας πολιτικής αφίσας ενώ βρισκόταν σε μια περιοδεία εκεί. Ο Warmbier αρρώστησε στη Βόρεια Κορέα και πέθανε μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Όλα είναι ψεύτικα

Οι 100 τουρίστες, αφού παρακολούθησαν μια νεανική μουσική παράσταση όπου ένα κορίτσι τραγούδησε με παραδοσιακή στολή hanbok, στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις κορυφαίες χιονοδρομικές πίστες της χώρας.

«Για όποιον επισκέπτεται, είναι μια τόσο ασυνήθιστη χώρα σε σύγκριση με οτιδήποτε έχετε δει πριν, ακόμη και για τους Ρώσους», είπε ο Bonner.

Ο Ίλια Βοσκρεσένσκι, ένας 33χρονος Ρώσος YouTuber που βρισκόταν στο πρόσφατο ταξίδι, είπε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι η ομάδα πέρασε μια νύχτα στην Πιονγκγιάνγκ. Οι επόμενες δύο νύχτες εκτυλίχθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Masikryong, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από σουηδικούς εκχιονιστές έως και σουηδικά τελεφερίκ, είπε.

Σημειώνεται ότι το θέρετρο κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του Κιμ που σπούδασε στην Ελβετία, ο οποίος είπε ότι η χιονοδρομική πίστα πρέπει να παρέχει «ιδιαίτερα πολιτισμένες και ευτυχισμένες συνθήκες διαβίωσης».

Σε ένα κατάστημα αναμνηστικών, ο Ίλια Βολκρεσίνσκι είδε καρτ ποστάλ με αντιαμερικανικά συνθήματα και αποφάσισε να αγοράσει μια βορειοκορεατική έκδοση ενός παιχνιδιού Lego για τα παιδιά του.

Τα περισσότερα από τα παιχνίδια σχετίζονταν με τον πόλεμο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, όπως τανκς, και ο Βοσκρεσένσκι επέλεξε έναν πύραυλο.

Όταν παρακολούθησε μια παράσταση μικρών παιδιών που έπαιζαν ακορντεόν, δεν μπορούσε παρά να αμφιβάλλει για τα χαμόγελά τους. «Αυτή η αίσθηση ότι όλα είναι ψεύτικα, ότι ολόκληρη η χώρα είναι ένα είδος θεατρικής παράστασης που δεν τελειώνει ποτέ», είπε ο Βοσκρεσένσκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν Ρώσο δημοσιογράφο, οι Βορειοκορεάτες δεν είναι και τόσο «στημένοι». «Δεν υπάρχει κανένα απελπιστικό κενό και απόγνωση στα πρόσωπα των ανθρώπων – είναι όλοι ειλικρινά χαρούμενοι που οι επισκέπτες άρχισαν να επισκέπτονται τη χώρα τους», έγραψε ο δημοσιογράφος.

Οι βορειοκορεάτες ξεναγοί μεταφέρουν κανονικά τους ταξιδιώτες στο μουσείο Πολέμου της Κορέας, τον Πύργο Juche και το θέρετρο Masikryong στην ανατολική ακτή της χώρας.

Σύμφωνα με τον Bonner το Μουσείο είναι εξαιρετικά παγωμένο. «Μπορεί να είναι δύσκολο να ζεστάνεις τα τεράστια μουσεία της Βόρειας Κορέας το χειμώνα και συχνά αισθάνεσαι πιο ζεστά έξω» είπε.

Λιγότεροι περιορισμοί

Πάντως, όπως αναφέρει η Wall Street Journal όλοι οι επισκέπτες στη Βόρεια Κορέα γενικά επιβλέπονται στενά από τοπικούς υπαλλήλους.

Από την πρώτη μέρα στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι το υπόλοιπο ταξίδι στο θέρετρο Masikryong, παρακολουθούσαν τους Ρώσους τουρίστες. Υπενθυμίστηκε στους παραθεριστές ότι οι φωτογραφίες των αγαλμάτων των ηγετών του Κιμ δεν πρέπει να κοπούν. Τους απαγορευόταν επίσης να γυρίσουν τα σπίτια και δεν μπορούσαν να κάνουν βόλτες μόνοι τους. Οι υπάλληλοι του θερέτρου παρακολουθούσαν πάντα διακριτικά.

Στην Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο Ίλια Βολκρεσίνσκι επέβαινε σε ένα λεωφορείο με άλλους τουρίστες, σπάνια έβλεπε αυτοκίνητα στους δρόμους, ενώ οι ντόπιοι ξεναγοί πήγαν τους Ρώσους επισκέπτες μόνο σε μέρη όπου δεν ήρθαν σε επαφή με κανέναν Βορειοκορεάτη πολίτη.

Στο σχεδόν άδειο χιονοδρομικό κέντρο, ο Βολκρεσίνσκι παρατήρησε ότι δύο βορειοκορεάτες σκιέρ τον ακολουθούσαν στις πίστες κάθε φορά. Η πατριωτική μουσική χτυπήθηκε ως ήχος φόντου.

Μια ομάδα Ρώσων τουριστών ποζάρει για μια φωτογραφία στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ, Βόρεια Κορέα στις 9 Φεβρουαρίου 2024. (REUTERS).

Πάντως, οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, αντιμετώπισαν λιγότερους περιορισμούς από ό,τι αναμενόταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ωστόσο, ορισμένοι κανόνες ήταν αδιαπραγμάτευτοι: Έφευγαν από το ξενοδοχείο πάντα υπό επίβλεψη, ενώ στο ξενοδοχείο τους και έπρεπε να πληρώσουν τα πάντα σε κινέζικο γιουάν ή αμερικανικά δολάρια, καθώς τα ρωσικά ρούβλια δεν επιτρέπονται.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Vostok Intur, του τουριστικού πρακτορείου με έδρα το Βλαδιβοστόκ που διοργάνωσε το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησαν για ανεπαρκή πρόσβαση στο Wi-Fi και προειδοποίησαν να μην πηγαίνετε πουθενά χωρίς επίβλεψη. Απαγορεύτηκαν οι φωτογραφίες εργατών, αγροτών ή στρατιωτών, έγραψε ο δημοσιογράφος.

Οι Ρώσοι τουρίστες προειδοποιήθηκαν να μην φέρουν βιβλία που δημοσιεύονται στη Δύση για το καθεστώς Κιμ, ενώ οι αφίσες που προπαγάνδιζαν το καθεστώς θα μπορούσαν να αγοραστούν με 40 δολάρια.

Με 100 επισκέπτες δεν μπορείς να βγάλεις χρήμα

Το κόστος του ταξιδιού ανήλθε περίπου στα 750 δολάρια. Αυτό κάλυψε τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για την πτήση περίπου 80 λεπτών από το Βλαδιβοστόκ προς το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Περιλάμβανε επίσης πτήση εσωτερικού προς το χιονοδρομικό κέντρο στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας και γεύματα. Το πάσο του σκι, τα αναμνηστικά και άλλα έξοδα ήταν θα τα ανέλεβαν οι επισκέπτες.

Με την επόμενη τουριστική ομάδα να είναι προγραμματισμένη στις 8 Μαρτίου, πάντως κάποιοι εκφράζουν προβληματισμό για την οικονομική ωφέλειά τους.

Εάν οι μηνιαίες εκδρομές παραμείνουν σε περίπου 100 ταξιδιώτες, η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην αποκομίσει πολλά οικονομικά οφέλη, καθώς χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες για να κερδίσει σημαντικά χρήματα η Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Αρτιόν Λούκιν, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ. «Ο τουρισμός είναι συμβολικά σημαντικός στους δεσμούς Ρωσίας-Βόρειας Κορέας», είπε ο Λούκιν.

Αυτές οι συνδέσεις αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω. Ο Αλεξάντερ Ματσεγόρα, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδέσουν τις δύο πρωτεύουσές τους σιδηροδρομικώς και να ανοίξουν εκ νέου μια ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ του Βλαδιβοστόκ και της βορειοκορεατικής πόλης-λιμάνι Ρασόν.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού και οι τακτικές πτήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ δεν έχουν ξαναρχίσει πλήρως, ο Ματσεγόρα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν τους επόμενους μήνες.

«Οι συνθήκες για σκι εκεί είναι εξαιρετικές. Είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει στους τουρίστες μας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Ματσεγόρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα