Έγκλημα στα Γλυκά Νέρα: Αυτά (δεν) βρέθηκαν από την ΕΛ. ΑΣ στην μεζονέτα

Eνα αποτύπωμα άσχετου αλλοδαπού εργάτη κι ένα… πελματικό εντύπωμα του 32χρονου πιλότου στην κολλητική ταινία με την οποία είχε δεθεί στο πρόσωπο, στο σώμα και στα πόδια είναι τα μοναδικά «ευρήματα» –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ στην κατοικία στα Γλυκά Νερά όπου δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες η 20χρονη Καρολάιν.

Καθότι η πολυήμερη-ενδελεχής έρευνα των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ δεν έχει αναδείξει οτιδήποτε που μπορεί να σχετίζεται με τον θάνατο της άτυχης κοπέλας και την επιδρομή των τριών κουκουλοφόρων ληστών, όπως την περιέγραψε ο 32χρονος σύζυγος

της! Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα αξιοποιήσιμο δείγμα DNA στα δάκτυλα και στα νύχια της δολοφονηθείσας παρότι φαίνεται -σύμφωνα με τις δραματικές περιγραφές του συζύγου της- να πάλεψε με τον δολοφόνο της.

Στο μικροσκόπιο 10-20 αντικείμενα

Επισημαίνεται ότι δείγματα γενετικού υλικού αναζητούνται σε 10-20 αντικείμενα και εντοπισμένους χώρους που υπολογίζεται ότι άγγιξαν ή κινήθηκαν οι δράστες κι όχι εν γένει σε όλη την κατοικία.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βάση DNA των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ έχει πλέον σήμερα τους γενετικούς τύπους 18.500 ατόμων, ενώ υπάρχει κι ένα ζωτικής σημασίας αρχείο με 21.000 «ορφανά» δείγματα DNA που έχουν εντοπιστεί σε τόπους εγκληματικών επιθέσεων, βομβιστικών ενεργειών κλπ. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχεδόν όλοι οι δράστες σοβαρών εγκληματικών ενεργειών την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει δείγματα γενετικού υλικού κι έχουν καταγραφεί.

Επιπλέον, εντυπωσιάζει ότι δεν βρέθηκε οποιοδήποτε ίχνος (γενετικό υλικό κι αποτυπώματα) στην προαναφερόμενη κολλητική ταινία παρότι σε τέτοιου είδους αντικείμενα με κολλώδεις επιφάνειες εντοπίζονται συχνά εκμεταλλεύσιμα στοιχεία.

Στην κολλητική ταινία βρέθηκε εντύπωμα του πιλότου που αποδίδεται στη μεταγενέστερη προσπάθειά του να την «ξεκολλήσει» από πάνω του, όταν άρχισαν να τον λύνουν οι αστυνομικοί. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στην ταινία αυτή δεν βρέθηκαν και ίχνη από γάντια (μπορεί να υπήρχε επικόλληση τμήματος πλαστικών γαντιών, ίνες υφασμάτινου κλπ.) που προφανώς φορούσαν οι ληστές αφού δεν άφησαν κανένα άλλο ίχνος στο σπίτι. Κι αυτό παρότι διέμειναν εκεί μεγάλο χρονικό διάστημα κι έψαξαν αρκετούς χώρους.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να επιχειρούν να εξηγήσουν πώς συμβαίνει στην περίπτωση των Γλυκών Νερών να μην υπάρχει κανένα «ίχνος» των δραστών μέσα στο σπίτι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικά με την άφιξη και την αναχώρηση τους από την κατοικία που δολοφονήθηκε η 20χρονη. Ακόμη δεν έχει ανακύψει οτιδήποτε για συσχέτιση με το περιστατικό περίπου 100 Ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών που αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Με την έρευνα να έχει εστιαστεί σε περίπου 6-8 Γεωργιανούς κι Αλβανούς κρατουμένους (όλοι έχουν διαπράξει βίαιες ληστρικές επιδρομές), που είχαν αποφυλακιστεί κυρίως από την Κρήτη. Χωρίς και πάλι οτιδήποτε «θετικό» για την αστυνομική έρευνα. Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να εξετάζουν τουλάχιστον, προς το παρόν δέκα, ακόμη ανεξιχνίαστες ληστρικές επιδρομές που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες κι όπου πάλι δεν υπήρχαν σημαντικά ευρήματα (πάντως σε κάθε περίπτωση περισσότερα από αυτά των Γλυκών Νερών).

Επιχειρώντας να εντοπίσουν κοινά δεδομένα ανάμεσα σε αυτές τις ληστρικές επιθέσεις που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Με την αρχική βασική εκτίμηση ότι πρόκειται για ομάδα κακοποιών που επιχειρούν να μην αφήσουν ίχνη και δρουν χωρίς κανένα δισταγμό, με βασανισμούς των θυμάτων κλπ. Κι αυτό παρότι στο τραγικό συμβάν στην μεζονέτα των Γλυκών Νερών, διατυπώνονται αρκετά ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη (σ.σ. λόγοι δολοφονίας Καρολάιν, τρόπος λιποθυμίας του 32χρονου πιλότου με βάση και αναφορές ιατροδικαστών και άλλων πραγματογνωμόνων).

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνεται πλέον στην εξέταση των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας και τη σάρωση της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί αν ενεργοποιήθηκαν κινητά μίας χρήσης και ποιο δρομολόγιο ακολούθησαν οι καταγγελλόμενοι ληστές. Κάτι που είναι ευχερές, λόγω της ώρας που σημειώθηκε η επίθεση (περίπου 4.30-5.30 το πρωί) ενώ θα επιχειρηθεί να συγκριθούν παρόμοια δεδομένα κι από άλλες παρόμοιες ληστείες.

Οσον αφορά το «ηλεκτρονικό» σκίτσο που φέρεται να έχει δημιουργηθεί με βάση την κατάθεση του 32χρονου πιλότου που ανέφερε ότι είδε έναν από τους δράστες που του έπεσε η μάσκα που φορούσε, θεωρείται ότι δεν είναι προς το παρόν μεγάλης σημασίας. Πιο σημαντική θεωρήθηκε η διαδικασία αναγνώρισης του δράστη από ένα ηλεκτρονικό αρχείο περίπου 150.000 εμπλεκομένων σε εγκληματικές ενέργειες που διαθέτει το Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.

Εκεί η αναζήτηση του υπόπτου μπορεί να γίνει με κριτήρια το ύψος, το χρώμα ματιών, το χρώμα μαλλιών, τατουάζ που μπορεί να έχει στο σώμα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επιπλέον στο εν λόγω φωτογραφικό αρχείο έχουν δημιουργηθεί περίπου 500 κατηγορίες συλληφθέντων για σειρά αδικημάτων από κλοπές στον δρόμο, στο μετρό, οχημάτων μέχρι και θυρίδων τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα