Ειδική αποστολή για τη Θράκη

Την κοινωνική υποστήριξη της θρακικής κοινότητας αλλά και την ορατότητα και τη συμπερίληψη της μουσουλμανικής μειονότητας έχει βάλει στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση.

Την… ειδική αυτή αποστολή έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Σταμάτης. Είναι ο άνθρωπος που από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, βρέθηκε δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ αυτών και οι Ρομά.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, μάλιστα, στην ορκωμοσία

της νέας Βουλής, θέλοντας να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα, προσκάλεσε να τον συνοδεύσουν η ψυχολόγος και πρόεδρος της Σχολής Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα», Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, μαζί με τον Μπάμπου, τον σκύλο οδηγό της, καθώς και η δικηγόρος Αγκαθα Καρρά. Δύο γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης αλλά έχουν δώσει μεγάλες μάχες για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους τους χώρους.

Καταγράφοντας αιτήματα

Πλέον, με τα νέα του καθήκοντα, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ο κ. Σταμάτης επισκέπτεται τη Θράκη, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους πολίτες και της μουσουλμανικής κοινότητας, καταγράφοντας αιτήματα και προβληματισμούς και συμβάλλοντας στο να δοθούν λύσεις. Η… αποστολή του ξεκίνησε στην πραγματικότητα λίγο μετά τις εκλογές, βασιζόμενη στην προ δύο ετών έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Το κυβερνητικό… πρότζεκτ στηρίζεται σε τρεις άξονες: ενδυνάμωση, διαμεσολάβηση και συμπερίληψη. «Στην πραγματικότητα εστιάζουμε στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της εργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης όχι μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά για όλους τους πολίτες της Θράκης. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας στην περιοχή. Το στοίχημα είναι η επαφή με την κεντρική διοίκηση» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας πως σε κάποιους τομείς η περιοχή έχει μείνει πίσω.

Στόχος λοιπόν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που θα δρομολογηθούν και θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» πιο δυναμικά το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η επαγγελματική εκπαίδευση των ανθρώπων πάνω σε συναφή με την περιοχή επαγγέλματα. «Θα δημιουργήσουμε προγράμματα εργασίας μέσα από τα οποία θα δούμε τι μπορεί να ενδιαφέρει τον πληθυσμό σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Κι αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και τη ΔΥΠΑ».

Προγράμματα

Παράλληλα, η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, με τη δημιουργία για παράδειγμα μεικτών ομάδων – Ελλήνων και μουσουλμάνων – είναι ζητούμενο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν προγράμματα προαγωγής υγείας καθώς και νέων μορφών επιχειρηματικότητας. «Θα αντιμετωπίζονται θέματα που προκύπτουν στα σχολεία, όπως και η σχολική διαρροή, που πλέον κυμαίνεται σε χαμηλότερα ποσοστά». Είναι ενδεικτικό πως στο πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρεται πως στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει πρόβλημα αναλφαβητισμού, «το οποίο οφείλουμε, χωρίς καθυστερήσεις, να αντιμετωπίσουμε».

Την ίδια στιγμή ώθηση θα δοθεί στην ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά και αυτών της μουσουλμανικής μειονότητας, μέσα από την επαγγελματική τους ενασχόληση με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ταυτόχρονα, θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν εκείνοι οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό – κυρίως στη Γερμανία – για να βρουν δουλειά. «Προχωράμε τις διαδικασίες με στόχο την επιστροφή των ανθρώπων αυτών, πολλοί από τους οποίους βρήκαν εργασία στα ναυπηγεία του εξωτερικού. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πώς μπορούν όλοι αυτοί να επιστρέψουν» καταλήγει ο κ. Σταμάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα