Είδος προς εξαφάνιση τα γαρύφαλλα – Σε απόγνωση οι ανθοπώλες

Γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, βιολέτες, ορχιδέες, κρίνοι, έχουν την τιμητική τους τις ημέρες αυτές στα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν εφοδιαστεί με τα λουλούδια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλιάς και ήδη ετοιμάζουν τις πρώτες παραγγελίες.

Οι ανθοπώλες περιμένουν μια χρονιά καλύτερη από την περσινή για τον χώρο τους και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου.

«Είμαστε εδώ και μερικές μέρες εφοδιασμένοι με αρκετά λουλούδια για τη Μεγάλη Εβδομάδα,

που ο κόσμος παραδοσιακά πηγαίνει άνθη στην εκκλησία, ειδικά τη μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Το click- away δεν βοηθάει όσο αν λειτουργούσε κανονικά το κατάστημα, αλλά τουλάχιστον είναι καλό που είμαστε ανοιχτά και συνεχίζουμε ακάθεκτοι περιμένοντας και τα τελευταία λουλούδια μας τη Δευτέρα από την Ολλανδία», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Με τους ιερούς ναούς φέτος ανοιχτούς -αν και με περιοριστικά μέτρα- έχουν ήδη γίνει παραγγελίες από αρκετούς ιερείς για τα λουλούδια του επιταφίου και οι πιστοί τηλεφωνούν για κρατήσεις σε στεφάνια και μπουκέτα.

Τα κλειστά νυχτερινά κέντρα έφεραν ελλείψεις σε… γαρύφαλλα

Το λουλούδι ωστόσο που είναι το κυρίαρχο της Μεγάλης Εβδομάδας και δεν είναι άλλο από το γαρύφαλλο, φέτος, όπως σημειώνει ο κ. Σύλλης, είναι είδος προς εξαφάνιση. Για την ακρίβεια, όπως σημειώνει, οι ανθοπώλες δεν βρίσκουν τις ποσότητες που υπήρχαν άλλες χρονιές και η εξήγηση βρίσκεται στις παλιές συνήθειες της νυχτερινής διασκέδασης.

«Φέτος συνέβη το εξής και έχουμε αιφνιδιαστεί όλοι. Ξεμείναμε από γαρύφαλλα και σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά το γεγονός ότι τα κέντρα διασκέδασης, που προμηθεύονταν με τεράστιες ποσότητές γαρυφάλλων, ήταν κλειστά όλο αυτό το πεντάμηνο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτηση των ποσοτήτων σε «κεφάλια γαρύφαλλα» και οι ανθοπαραγωγοί να έχουν κλαδέψει όλες τις γαρυφαλλιές. Συγκεκριμένα, οι γαρυφαλλιές έβγαλαν τα άνθη, τα οποία όμως δεν είχαν πού να διατεθούν, οπότε δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό σε παραγγελίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ελλείψεις σε χρωματιστά γαρύφαλλα», εξηγεί ο κ. Σύλλης, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά στα κομμένα γαρύφαλλα και όχι στα κλαδιά, που υπάρχουν τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα