Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί έκρηξη ηφαιστείου;
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στην έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και εξήγησε πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ηφαιστειακό κίνδυνο.
Ο Ευθύμιος Λέκκας στάθηκε στην ετοιμότητα που επέδειξε η χώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του «η Ισλανδία είναι χώρα των ηφαιστείων
Το ηφαίστειο εκτοξεύει λάβα και καπνό καθώς εκρήγνυται κοντά στο Γκρίνταβικ
«Η Ισλανδία είναι έτοιμη, κυρίως λόγω μεγάλης εμπειρίας, να αντιμετωπίσει μια τελική δράση του ηφαιστείου, με δομημένες υπηρεσίες παρακολούθησης, με εξοπλισμό, μέσα, με οργανωμένη πολιτική προστασία και κυρίως με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού», συμπληρώνει.
Ο καθηγητής σημειώνει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις πάντα προειδοποιούν για τη δραστηριότητα, ποτέ όμως δεν «αποκαλύπτουν» τη χρονική στιγμή της έκρηξης, η οποία μπορεί τελικά και να μην εκδηλωθεί και το ηφαίστειο να επανέλθει στην κανονική και «ασφαλή» του δραστηριότητα.
Ο ηφαιστειακός κίνδυνος στην ΕλλάδαΠαράλληλα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, εξηγεί ποιος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα μας καθώς όπως λέει «ένα παρόμοιο φαινόμενο αντιμετωπίσαμε το 2011-2012, στη Σαντορίνη, όπου υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για την αύξηση της δραστηριότητας, ποτέ όμως δεν επήλθε η τελική έκρηξη, καθώς μετά από μια παρατεταμένη έντονη δραστηριότητα, οι μετρήσεις επανήλθαν τελικά σε φυσιολογικές τιμές ‘ηρεμίας’».
Τότε σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θεσμοθετήθηκε η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
«Η επιτροπή συγκροτείται από κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων, οι οποίοι δεν εκφράζουν μόνο προσωπικές απόψεις, αλλά μεταφέρουν τις γενικότερες επιστημονικές θέσεις των Φορέων τους, ενώ παράλληλα αποτελούν και τον επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει ακόμα.
Σαντορίνη
Προσφάτως «η Επιτροπή εισηγήθηκε την ενοργάνωση του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης στα Μέθανα, στη Μήλο, στη Σαντορίνη, στην Κω και στη Νίσυρο, ενώ παράλληλα έχουν δεσμευτεί και οι αντίστοιχες πιστώσεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απολύτως απαραίτητος και θα αντικαταστήσει μέρος των τοποθετημένων από το 2012 οργάνων, τα οποία υπέστησαν φθορές από την έντονη διαβρωτική επίδραση του ηφαιστειακού περιβάλλοντος.
Ειδικά στη Σαντορίνη έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους αρμόδιους φορείς το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου με την κωδική ονομασία ‘Τάλως’, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προβλέπει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα έργα και στις κρίσιμες υποδομές, την έγκαιρη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλή σημεία, τη διασφάλιση της συγκοινωνίας από θάλασσα και αέρα και κυρίως τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευθύμιου ΛέκκαΔεκατρία χρόνια μετά το 2010, οπότε και εξερράγη το Ηφαίστειο Eyjafjallajökull επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και ακυρώνοντας πάνω από 60.000 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της τέφρας που εκτοξεύτηκε στην ατμόσφαιρα, η Ισλανδία αντιμετωπίζει με ψυχραιμία ακόμα μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη.
Βεβαίως, στην Ισλανδία κατά τακτά χρονικά διαστήματα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα επανέρχεται όπως για παράδειγμα το 2014, οπότε και εξερράγη το ηφαίστειο Bardarbunga που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το ηφαίστειο Fagradalsfjall που εξερράγη το 2021 δημιουργώντας ένα τεράστιο εργαστήριο φύσης κοντά στην πρωτεύουσα Reykjavik, το οποίο επισκέπτονταν χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα.
Η Ισλανδία είναι χώρα των ηφαιστείων, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια έχει δομηθεί αποκλειστικά σχεδόν από λάβα, η οποία βρίσκει διέξοδο μέσα από δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες που αποκλίνουν και δημιουργούν κενό πλήρωσης από το διάπυρο μάγμα. Αυτό το χάσμα ουσιαστικά διατρέχει τη χώρα από τον βορρά έως τον νότο, διαιρώντας την σε δυο μεγάλα τεμάχη.
Κρατήρας από ηφαιστειακή έκρηξη στη Νέα Καμένη
Άλλωστε όλος ο Ατλαντικός ωκεανός είναι χωρισμένος στα δύο από μια επιμήκη μεσοωκεάνεια ράχη από ηφαιστειακά πετρώματα που καταλαμβάνουν την περιοχή απόκλισης των πλακών απομακρύνοντας την Ευρώπη από το ένα μέρος, και την Αμερική από το άλλο με ρυθμό μερικών εκατοστών κάθε χρόνο. Μια τέτοια ακριβώς ήταν η κίνηση, που χώρισε σταδιακά τις ηπείρους που πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια ήταν ενωμένες σε μια ενιαία ήπειρο, την Παγγαία.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις πάντα προειδοποιούνΤο ηφαίστειο στην περιοχή Grindavik άρχισε να δραστηριοποιείται με έντονη αλλαγή στην ποσότητα και στη χημική σύσταση των εκπεμπόμενων αερίων, εκατοντάδες σεισμούς κάθε μέρα και κυρίως ανύψωση και εντυπωσιακές ρηγματώσεις στην επιφάνεια του εδάφους. Τα πρόδρομα φαινόμενα έδειχναν ότι υπήρχε υπέρβαση των ορίων και έτσι άρχισε η επιφανειακή ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία αναμένετο να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η Ισλανδία είναι έτοιμη, κυρίως λόγω μεγάλης εμπειρίας, να αντιμετωπίσει μια τελική δράση του ηφαιστείου, με δομημένες υπηρεσίες παρακολούθησης, με εξοπλισμό, μέσα, με οργανωμένη πολιτική προστασία και κυρίως με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού.
Μεταφορικά, μπορούμε να προσομοιώσουμε την έκρηξη ενός ηφαιστείου με το σπάσιμο ενός μπαλονιού, που ποτέ δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το τελευταίο «φύσημα» που θα οδηγήσει στη θραύση.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις πάντα προειδοποιούν για τη δραστηριότητα, ποτέ όμως δεν «αποκαλύπτουν» τη χρονική στιγμή της έκρηξης, η οποία μπορεί τελικά και να μην εκδηλωθεί και το ηφαίστειο να επανέλθει στην κανονική και «ασφαλή» του δραστηριότητα.
Το φαινόμενο του 2011-2012Ένα παρόμοιο φαινόμενο αντιμετωπίσαμε το 2011-2012, στην Σαντορίνη, όπου υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για την αύξηση της δραστηριότητας, ποτέ όμως δεν επήλθε η τελική έκρηξη, καθώς μετά από μια παρατεταμένη έντονη δραστηριότητα, οι μετρήσεις επανήλθαν τελικά σε φυσιολογικές τιμές «ηρεμίας».
Την κρίσιμη εκείνη περίοδο, που περίσσευαν οι κινδυνολογικές «επιστημονικές» απόψεις, από ξένα κυρίως κέντρα, για μεγάλη επικείμενη έκρηξη που θα δημιουργούσε προβλήματα στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό, θεσμοθετήθηκε η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Η επιτροπή συγκροτείται από κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων, οι οποίοι δεν εκφράζουν μόνο προσωπικές απόψεις, αλλά μεταφέρουν τις γενικότερες επιστημονικές θέσεις των Φορέων τους, ενώ παράλληλα αποτελούν και τον επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η Επιτροπή προσφάτως εισηγήθηκε την ενοργάνωση του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης στα Μέθανα, στη Μήλο, στη Σαντορίνη, στην Κω και στη Νίσυρο, ενώ παράλληλα έχουν δεσμευτεί και οι αντίστοιχες πιστώσεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απολύτως απαραίτητος και θα αντικαταστήσει μέρος των τοποθετημένων από το 2012 οργάνων, τα οποία υπέστησαν φθορές από την έντονη διαβρωτική επίδραση του ηφαιστειακού περιβάλλοντος.
Ειδικά στη Σαντορίνη έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους αρμόδιους φορείς το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου με την κωδική ονομασία «Τάλως», το οποίο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προβλέπει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα έργα και στις κρίσιμες υποδομές, την έγκαιρη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλή σημεία, τη διασφάλιση της συγκοινωνίας από θάλασσα και αέρα και κυρίως τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίνηση-ματ από τον Μαρινάκη στο MEGA: Κορυφαία παρουσιάστρια για αντι-Μενεγάκη – Διέρρευσε το όνομα!
- Η Σία Κοσιώνη λίγο πριν ξεκινήσει το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ – Το κομψό κουστούμι και οι κάλτσες με καρτούν
- Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε 21χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα – Το σημείωμα που άφησε
- Σταμάτης Γονίδης για Άλκηστη Πρωτοψάλτη: «Μου είναι τελείως αδιάφορη – Μα δεν μπορεί να πει λαϊκό τραγούδι η κυρία»
- Τρίκαλα: Πέθανε η πλημμυροπαθής γιαγιά Σταυρούλα σε ηλικία 104 ετών που συγκλόνισε το πανελλήνιο
- Πρόβλημα στην καρδιά: Τα ανησυχητικά σημάδια στον ύπνο
- Βρέθηκε ο 76χρονος
- Ο Πακιστανός υπουργός «αδειάζει» Άδωνι: Deal με την Ελλάδα - 500.000 μετανάστες για τις κατασκευές
- Οι πρώτες ξένες φοιτήτριες στο Women’s Medical College
- Τζακ ποτ στο Τζόκερ - Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο στρατιώτης με το κλειδί
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Η συμβουλή
- Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί έκρηξη ηφαιστείου;
- Άγρια δολοφονία 27χρονης – Ποιος μπαίνει στο κάδρο των υπόπτων
- Θα επαναληφθεί το αεροπορικό «χάος» του 2010 στην Ευρώπη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία;
- Χαμός στην Τουρκία: Ο πρόεδρος της Ινσταμπούλσπορ πήρε την ομάδα και έφυγε
- Ουράβα – Μάντσεστερ Σίτι 0-3: Άνετη, ωραία και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
- Ναυάγια
- Στα 30 ευρώ το εισιτήριο της Ακρόπολης – Αλλάζουν τα κόμιστρα για μουσεία και αρχ. χώρους
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί έκρηξη ηφαιστείου;
- Θα επαναληφθεί το αεροπορικό «χάος» του 2010 στην Ευρώπη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία;
- Άγρια δολοφονία 27χρονης – Ποιος μπαίνει στο κάδρο των υπόπτων
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Συναγερμός για πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη – Ένας τραυματίας
- Ουράβα – Μάντσεστερ Σίτι 0-3: Άνετη, ωραία και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
- Στα 30 ευρώ το εισιτήριο της Ακρόπολης – Αλλάζουν τα κόμιστρα για μουσεία και αρχ. χώρους
- Χαμός στην Τουρκία: Ο πρόεδρος της Ινσταμπούλσπορ πήρε την ομάδα και έφυγε
- Ναυάγια
- Η συμβουλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στην Αίγυπτο αύριο ο ηγέτης της Χαμάς για συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός
- Basketball Champions League: Διπλό στην Τσεχία ο Προμηθέας, 100-97 την Οπάβα στην παράταση -Με Λεμάν στο play-in
- Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή με έναν τραυματία στην Ξηροκρήνη -«Γνώριζα τον δράστη» είπε το θύμα [εικόνες]
- Στυλιανίδης: Δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία από το υπ. Ναυτιλίας προς τα ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα
- Βίρτους Μπολόνια – Ολυμπιακός 69-67: Οδυνηρή ήττα στο φινάλε για τους Πειραιώτες στη Euroleague
- Επεισόδια στου Ρέντη: Από αύριο ο νευρολογικός έλεγχος στον 31χρονο αστυνομικό – Θα εκτιμηθεί εάν έχουν προκληθεί βαριές εγκεφαλικές βλάβες
- Επιστολή του Έντι Ζεμενίδη στον Μπλίνκεν για την καθυστέρηση πώλησης των F-35 στην Ελλαδα
- Σερβία: Νέα διαδήλωση με αίτημα την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο Βελιγράδι
- Τhe Cotton Club - NYE Reveillon Party at Royal
- Δύο οι συλλήψεις για την καταδίωξη στην Αθηνών-Κορίνθου