Εισήγηση για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και στη Θεσσαλονίκη

Στο στόχαστρο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, για την οποία υπήρξε εισήγηση να κλείσουν τα σχολεία και τα καταστήματα, όπως ακριβώς θα γίνει και στην Αττική.

Πέρα λοιπόν από το Λεκανοπέδιο, το ζήτημα της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ήταν και αυτό ψηλά στην ατζέντα της έκτακτης

σύσκεψης στο Μαξίμου και της συνεδρίασης των ειδικών.

Η εισήγηση αυτή φαίνεται πως έγινε με βάση τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία από τη συμπρωτεύουσα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ενώ έχουν εντοπιστεί στελέχη τόσο της βρετανικής όσο και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή απορρίφθηκε, αλλά σίγουρα το ζήτημα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την Αττική και τη Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται και αυτή στις «κόκκινες» περιοχές όπου τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 21:00 τις καθημερινές και στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Αύξηση 100% του ιικού φορτίου της Covid στα λύματα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι’ αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Στο διάγραμμα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η αύξηση του ιικού φορτίου σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τρία κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο Κορδελιό

Πριν μερικές μέρες, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα της μετάλλαξης του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κοροναϊού στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Μετά την ανακοίνωση των τριών μεταλλαγμένων κρουσμάτων κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται από χθες στην περιοχή και διενεργεί τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Από το περασμένο Σάββατο όταν ανακοινώθηκαν τα τρία κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους στον δήμο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδαλιανό, τα τρία μεταλλαγμένα κρούσματα ήταν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και προληπτικά γίνονται έλεγχοι κοντά σε ενορίες. «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός στον κόσμο», σημειώνει ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος πάει καλά σχετικά με τα κρούσματα. «Είχαμε μια πτώση από τις αρχές Γενάρη μέχρι τέλος του ίδιου μήνα. Από 86 έως 23. Περίπου 15 άτομα ανά εβδομάδα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος σημείωσε πως είναι πιο εύκολα μεταδιδόμενο, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνο. «Φαίνεται ότι η νόσηση που κάνει, είναι πιο ελαφριά», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα