Είτε κερδίσει, είτε χάσει, ο Τραμπ θα σπείρει το χάος

O Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν αποκτήσει την πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος η νίκη του θα είναι και τυπική και η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο δεδομένη. Την ήττα δεν την θεωρεί πιθανή – γι’ αυτό οι δικηγόροι του έχουν ήδη υποβάλλει 187 αγωγές σε διάφορες πολιτείες, ώστε στις 6 Νοεμβρίου, εάν τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα για εκείνον, να ξεχυθεί μια «νομική κόλαση» αμφισβήτησης αποτελεσμάτων, μαζί με τις καταγγελίες που πιπιλίζει εδώ

και 4 χρόνια, χωρίς καμία απόδειξη, για νοθεία εις βάρος του.

Ο Ντόναλντ κερδίζει κι αλλού. Εχει μπορέσει να σπείρει έναν διχαστικό λόγο, υποδαυλίζοντας την πόλωση σε μια κοινωνία η οποία στις 6 Νοεμβρίου δεν αποκλείει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα βίαια γεγονότα. «Δεν είμαι βέβαιος τι είναι καλύτερο για τη χώρα την επόμενη ημέρα», λέει ο Τζέισον Μάθιους του Brookings Institute στους «New York Times». «Ποιο χάος είναι προτιμητέο; Της νίκης ή της ήττας του;». Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος μιλά συνεχώς για τον «εσωτερικό εχθρό» υπονοώντας ότι θα κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Χρησιμοποιεί ακραία γλώσσα και όπως λέει έκπληκτος ο ειδικός για τη στρατηγική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Γκας Μπρέιμινγκ, «εκείνο που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι όσο πιο υπερβολικές και ακραίες δηλώσεις κάνει, τόσο πιο πολύ συσπειρώνει τη βάση του».

Οι δημοσκόποι τρίβουν τα μάτια τους. Μετά το καλοκαίρι η Δημοκρατική υποψήφιος Κάμαλα Χάρις απέκτησε ισχυρή δυναμική, την οποία άρχισε να χάνει ενώ ο Τραμπ έβλεπε την υποστήριξη στο πρόσωπό του να ενισχύεται και τώρα οι δείκτες ισορροπούν και πάλι με τους δύο υποψήφιους να είναι στήθος με στήθος στις επτά, κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα, πολιτείες. Δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ προεδρική κούρσα με τόσο απρόβλεπτο τέλος, εξηγεί η Μπριάνα Γουόλς της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos.

Ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει; Η υπερσυντηρητική που περιγράφεται στο περίφημο ακραίο Project 2025, από την οποία έχει προσπαθήσει να κρατήσει κάποια απόσταση (χωρίς να πείθει κανέναν) ή κάτι πιο βατό; «Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του είναι οι ίδιες με την πρώτη θητεία», εξηγεί ο «Economist»: «Φορολογικές μειώσεις, απορρύθμιση, απέλαση μεταναστών και επιβολή δασμών». Από εκεί και πέρα οι προσωπικές του κόντρες και μια εμφανής πλέον έκπτωση των γνωστικών του ικανοτήτων, που τον έκανε να χορεύει επί 40 λεπτά πάνω στη σκηνή σε προεκλογική συγκέντρωση, θα διαμορφώσουν μια πιθανή νέα προεδρία. Και ίσως του κάνουν και εκείνου, όπως στην Κάμαλα, το σκίτσο του για το εξώφυλλο του «Time» για το οποίο τόσο παραπονέθηκε λέγοντας απολύτως σοβαρά: «Την κάνατε να μοιάζει πιο όμορφη από ό,τι είναι. Ομως εγώ είμαι πιο όμορφος από την Κάμαλα».

Keywords
Τυχαία Θέματα