Εκκληση για εμβολιασμούς ειδικά σε ευπαθείς ομάδες

Νέα έκκληση απευθύνουν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η επιστημονική κοινότητα στους πολίτες – με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – για να εμβολιαστούν έναντι των ιών που επελαύνουν στη χώρα μας αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Τόσο ο κορωνοϊός όσο και η εποχική γρίπη κυκλοφορούν με ταχείς ρυθμούς στην κοινότητα, με τις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές ανά τη χώρα να είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Οι εικόνες που περιγράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) είναι αποκαλυπτικές. Στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» προσέρχονται περί τους

1.000 ασθενείς ενώ οι εισαγωγές για πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα ανέρχονται σε 80 – 90. Την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο της Νίκαιας εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα από περίπου 45 πριν από έναν μήνα, με την ίδια αύξηση (της τάξης του 30%) να καταγράφεται και στα λοιπά νοσοκομεία.

Από τα ίδια όμως στοιχεία προκύπτει πως το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι «πρωταθλητής»: Συνολικά ξεπερνάει τους 1.200 εξεταζόμενους ασθενείς στα ΤΕΠ και τις 120 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα και επιπλοκές που συνδέονται άμεσα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Υπό τα δεδομένα αυτά κρίθηκε απαραίτητη η σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου θα επισημάνουν για μία ακόμη φορά τα οφέλη του εμβολιασμού.

Και αυτό διότι παρά την αύξηση της ζήτησης το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω έξαρσης η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έως και χθες είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19 200.000 πολίτες με ακόμη 60.000 ραντεβού να εκκρεμούν.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, το 60% των πολιτών 60 ετών και άνω έχει ήδη εμβολιαστεί ή αναμένεται να το πράξει τις επόμενες ημέρες. Εν τούτοις, το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ – δηλαδή, την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η χρήση μάσκας

Εν τω μεταξύ, έξαρση καταγράφεται και εκτός συνόρων, όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στην Ισπανία από σήμερα γίνεται εκ νέου υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, καθώς τα κρούσματα γρίπης και COVID-19 αυξήθηκαν κατά την περίοδο των διακοπών. Το μέτρο είναι απαραίτητο για την «προστασία των ασθενών και των επαγγελματιών» δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Μόνικα Γκαρσία, σημειώνοντας πως η χρήση μάσκας τυγχάνει «καλής αποδοχής προς το ευρύ κοινό».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πάλι, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απηύθυναν πρόσφατα ισχυρή σύσταση για χρήση της σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων αλλά και σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό (π.χ. ΜΜΜ). Αναφορικά δε με την πιθανότητα να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη χώρα μας με έμφαση στα σχολεία, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απέκλεισε χθες σε συνέντευξή του αυτό το ενδεχόμενο. Και διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για μαθητές που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Ο θάνατος παιδιού

Παράλληλα όμως προβληματισμό έχει προκαλέσει και ο θάνατος ενός αγοριού μόλις 4,5 ετών από τη Θάσο, που κατέληξε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Από ειδική μικροβιολογική εξέταση των βρογχικών εκκρίσεων, προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) καθώς και για πυογόνο στρεπτόκοκκο (streptococcus pyogenes), επαναφέροντας στην επικαιρότητα τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (IGAS). Σημειώνεται πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 9 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα σε παιδιά (κατά κανόνα κάτω των 10 ετών), με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα