Εκκληση Μογκερίνι για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τετάρτη τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να διασώσουν τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορείται από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον ότι την παραβίασε αναπτύσσοντας έναν νέο τύπο πυραύλων.

«Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εγγυάται την ειρήνη

και την ασφάλεια στο ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και 30 χρόνια» είπε η Μογκερίνι, κατά την άφιξή της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

Η Συνθήκη αυτή υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον το 1987 και έβαλε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων που προκλήθηκε από την απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει το 1977 πυραύλους μέσου βεληνεκούς SS-20, ικανούς να πλήξουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ απάντησαν εγκαθιστώντας το πυραυλικό σύστημα Pershing II στη Δυτική Γερμανία το 1983.

Την Τρίτη, το ΝΑΤΟ απηύθυνε τελεσίγραφο στη Ρωσία, δίνοντάς της περιθώριο 60 ημερών για να συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα πρέπει «να καταστρέψουν» το νέο πυραυλικό σύστημά τους, όπως εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα αποδεσμευτούν και αυτές από την INF.

«Η Ρωσία έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί εκ νέου με τη Συνθήκη INF, αλλά θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε όμως ότι το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη για να αντισταθμίσει το ρωσικό σύστημα. Οι χώρες μέλη όμως θα προσαρμόσουν τη στρατηγική τους και θα ενισχύσουν την άμυνά τους, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα SSC8 θεωρείται απειλή από το ΝΑΤΟ γιατί έχει βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή και μπορούν να πλήξουν πόλεις στην Ευρώπη μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή τους.

Η λήξη της διορίας των 60 ημερών συμπίπτει με την επόμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα