Εκκληση Ζελένσκι στον Πούτιν για συνομιλίες - Ζήτησε μεσολάβηση από το Ισραήλ

Τη στιγμή που η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο το οποίο σφυροκοπά κυρίως από αέρος, σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ επικοινωνίας, και κατόπιν διαπραγμάτευσης, του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη όσον αφορά τη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του ουκρανού προέδρου, όπου ζητούσε από τον ρώσο ομόλογό του να

καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις πάγωσαν καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

Κάπου εκεί τα πράγματα «κόλλησαν», με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να ανακοινώνει το πάγωμα των συνομιλιών. «Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης. Η διακοπή των επικοινωνιών του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνοδεύεται από την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο».

Των δηλώσεων αυτών ακολούθησε η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε οργισμένος τους στρατιωτικούς στην Ουκρανία να «καταλάβουν την εξουσία» στο Κίεβο, ανατρέποντας τον πρόεδρο Ζελένσκι και την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους οποίους χαρακτήρισε «νεοναζί» και «ναρκομανείς».

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας. Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας» είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μάχεται κατά του στρατού, αλλά κατά των εθνικιστικών μορφωμάτων, που συμπεριφέρονται σαν «τρομοκράτες» χρησιμοποιώντας αμάχους «ως ανθρώπινες ασπίδες».

Χαραμάδα αισιοδοξίας

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο πλευρές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τον ρωσικό στρατό την ίδια στιγμή να σφυροκοπά το Κίεβο καθώς και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ήρθε μια δήλωση του εκπροσώπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την οποία άφησε χαραμάδα διαλόγου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής».

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ίσως και στην Ιερουσαλήμ. Ο ουκρανός πρόεδρος μετέφερε το αίτημά του, όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ναφτάλι Μπένετ, το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε, δε, την προσπάθεια που διεξάγεται για συνομιλίες. «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανοί αξιωματούχοι θα ήταν πιο δεκτικοί να διεξάγουν συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ παρά στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, όπου η Μόσχα είχε προτείνει να διαπραγματευτεί.

Σημειώνεται πως οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς».

Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα