Εκλογές 2023: Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα με τη νίκη της ΝΔ – Τι εκτιμούν διεθνείς αναλυτές

Στις 9 Ιουνίου είναι το επόμενο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τους οίκους αξιολόγησης, με την Fitch Ratings να δημοσιεύει την ετυμηγορία της λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές στη χώρα.

Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, με τις μετοχές να

καταγράφουν ράλι και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν, κλείνοντας το spread. Και οι πρώτες αξιολογήσεις διεθνών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι μια νέα θητεία για τη Νέα Δημοκρατία θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας, την οποία έχασε πριν από 13 χρόνια.

«Πιστωτικά θετικό»

Η  Moody’s Investors Service, χαρακτηρίζει «θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι η Moody’s επί του παρόντος κατατάσσει το χρέος της χώρας στο Ba3 και στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποίηση την επόμενη αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετικές).

Οι δεύτερες εκλογές

«Η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού, πιθανότατα θα διεξαχθεί ένας δεύτερος εκλογικός γύρος στα τέλη Ιουνίου, βάσει εκλογικού νόμου που επαναφέρει το «μπόνους» της πλειοψηφίας»  σχολιάζει ο Στέφεν Ντάικ, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Ο Ντάικ υπογραμμίζει ότι η συνεχής έμφαση που δίδεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Αξιοσημείωτο» το ράλι στις αγορές

Ράλι καταγράφεται με άνοιγμα στις ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε εκπληκτικά ισχυρή υποστήριξη στις εκλογές της Κυριακής, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει το Bloomberg την αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί». Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε περίπου 9 μονάδες βάσης στο 3,933%. Το επιτόκιο μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από το υψηλό του περασμένου έτους, μειώνοντας σημαντικά το spread στο 1,45.

Πιο σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Θετική αναμένεται να είναι η αντίδραση της αγορά στη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η AXIA Research.

Στο επενδυτικό της σημείωμα υπογραμμίζει ότι κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου συγκεντρώνοντας το 40,79% των ψήφων. Και τονίζει ότι κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό που πέτυχε το 2019 (39,85%) κατά περίπου 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με την AXIA Research η ανάγνωση των εκλογών είναι η εξής:Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως), αλλά σημαντικόςΗ χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Ελλείψει παγκόσμιας κρίσης (όπως αυτές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία 4 χρόνια) και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έπονται (κεφάλαια RRF, αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας, εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ενέργειας), η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα. Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Η επενδυτική βαθμίδα

Το χθεσινό αποτέλεσμα (διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ), είναι πολύ πιθανόν να προοιωνίζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 9 Ιούνιου όταν θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Τα επόμενα ραντεβού

Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους. Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και οι εκτιμήσεις δείχνουν πιθανή την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Το πρώτο είναι στις 9 Ιουνίου από την Fitch και στις 4 Αυγούστου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Scope. Ο φθινοπωρινός κύκλος ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Η επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα