Εκλογές: Παράλληλα σε Ελλάδα και Τουρκία – Θα γίνει πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν μέχρι τις κάλπες;

Η επισημοποίηση της ημερομηνίας των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαΐου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που είχε εμμέσως προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, καθιστά πολύ πιθανή τη διενέργεια σχεδόν παράλληλων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει δώσει ακόμη ημερομηνία εκλογών, ωστόσο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να «κυκλώσει» μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2 ή 9).

Τουρκία: Στρέφεται στη Βρετανία ο Ερντογάν για

αγορά μαχητικών μετά από το μπλόκο των ΗΠΑ για τα F-16;

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενόψει των διπλών εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, μάλλον μειώνονται οι πιθανότητες για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο «σουλτάνος» θα σταματήσει την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας. Αντιθέτως.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να καταφέρει να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, θα συντηρήσει τις προκλήσεις κατά της Αθήνας ενώ την ίδια στιγμή θα πιέσει στο παρασκήνιο τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Ο δύσκολος δρόμος προς τις παράλληλες κάλπες

Αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ναι από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά πριν τις εκλογές γιατί στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει αρκετή γκρίνια σχετικά με την αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο, καθώς και την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα αιτήματα Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο το οποίο ενδεχομένως κάνει πιο επικίνδυνο των Ερντογάν και θεωρείται βέβαιο ότι μαζί με κορυφαίους υπουργούς της Τουρκίας θα συνεχίζουν να προκαλούν επιχειρώντας να γκριζάρουν νησιά του Αιγαίου.

Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά έχουν γίνει καθημερινότητα ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει να τάζει τα πάντα στους Τούρκους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για να αντιστρέψει το κλίμα, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε αυξήσεις μισθών αλλά και κατάργηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το βέβαιο είναι ότι στην Ουάσιγκτον θέλουν να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα.

Η παρουσία του σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως είναι και μία προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν την απαίτησή τους για ηρεμία και σταθερότητα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η αναφορά στην κοινή δήλωση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου περί ανάγκης σταθερότητας και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιμένοντας τον αντίπαλό του

Μπορεί ο Ερντογάν να ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στη γειτονική χώρα, ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζει ποιον θα έχει να αντιμετωπίσει ως αντίπαλο από την Αντιπολίτευση.

Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ο Τσεβικόζ δήλωσε πως οι ηγέτες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για μια μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό πρόγραμμά τους.

Τα μηνύματα της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Στις επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας -ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ- αναφέρθηκε χθες,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Άμφισσα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η ελληνική απάντηση είναι ότι παρακολουθούμε, παρατηρούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την τουρκική πολιτική, τόνισε με έμφαση ο Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα επίσης στη μεγάλη διάρκεια που έχουν οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 3,5 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και μετά την εισβολή κάποια στιγμή μιλούσαν τηλεφωνικά οι κ.κ. Καραμανλής και Ετζεβίτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα