Εκλογές στη Γαλλία: Τα δύο σενάρια της κάλπης

Τα πιθανά σενάρια που μπορεί να βρουν τη Γαλλία το πρωί της Δευτέρας διερευνούν τα επιτελεία των κομμάτων, αναλυτές και δημοσιογράφοι. Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής και τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την απόσυρση υποψηφιοτήτων για να χτιστεί το «δημοκρατικό ανάχωμα» απέναντι στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε δύο βασικά πιθανά σενάρια.

Τα «ΝΕΑ» μίλησαν με τρεις

ειδικούς προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σενάρια και ο οδικός χάρτης που θα έχει μπροστά της η Γαλλία τη Δευτέρα.

1      Πολιτική «παράλυση» και νέες εκλογές

Το επικρατέστερο σενάριο, με πιθανότητα 65% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group, είναι να μην υπάρχει πλειοψηφία για κανένα κόμμα ή πολιτική συμμαχία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή το γαλλικό Κοινοβούλιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δίνουν 190-220 έδρες στην Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της από τους Ρεπουμπλικανούς, πολύ λιγότερες από τις απαιτούμενες 289 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το σενάριο αυτό έχει δύο υποσενάρια: τη δημιουργία μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή των μετριοπαθών δυνάμεων της Εθνοσυνέλευσης, ή τη διαμόρφωση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Η υπόθεση του «μεγάλου συνασπισμού» θέλει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών από όλα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης, πλην του Εθνικού Συναγερμού και της Ανυπότακτης Γαλλίας, του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν που συμμετέχει μεν στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, όμως αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο Μακρόν και το κόμμα του.

«Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για έναν ετερογενή συνασπισμό με διαφορετικές πολιτικές ευαισθησίες. Ακόμα και αν βγαίνει αριθμητικά, δεν δίνω πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, καθώς στη Γαλλία δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών» εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής στη Σορβόννη, Αρνό Μπενεντέτι. Το σενάριο της πολιτικής «παράλυσης», πάντως, είναι και το πιο επιθυμητό από τις αγορές. «Ενα πολιτικό αδιέξοδο δεν μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και ο προϋπολογισμός μπορεί να περάσει και χωρίς πλειοψηφία» λέει στα «ΝΕΑ» η Αννα – Καρίνα Χάμκερ, αναλύτρια του Eurasia Group.

«Πιο πιθανό σε αυτήν την περίπτωση είναι να οριστεί πρωθυπουργός κάποιος τεχνοκράτης εκτός της γαλλικής πολιτικής σκηνής, καθώς ένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα κόμματα του συνασπισμού» εκτιμά η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκύψει και σενάρια που θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ, τον παλιό μας γνώριμο Πιερ Μοσκοβισί ή ακόμα και τον συνδικαλιστή Λοράν Μπερζέ να αναλαμβάνουν την πρωθυπουργία.

Εναλλακτική σε αυτό θα ήταν να παραμείνει στο Ματινιόν ο νυν πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ μέχρι να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές σε έναν χρόνο, βάσει των διατάξεων του Συντάγματος, και να συγκροτηθεί νέα Εθνοσυνέλευση. «Εκτός κι αν η Εθνική Συσπείρωση καταφέρει να έχει την πλειοψηφία, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές σε έναν χρόνο» εκτιμά ο διευθυντής ερευνών της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos, Ματιέ Γκαγιάρ.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο ίδιος, ένας παράγοντας που δυσκολεύει έτι περαιτέρω την κατάσταση είναι το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Μακρόν έχει χάσει την υποστήριξη πολλών στελεχών του κόμματός του, που κατηγορούν τον πρόεδρο για την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα την – δεδομένη πλέον – απώλεια πολλών κοινοβουλευτικών εδρών.

2      Μια δύσκολη συγκατοίκηση

Μικρότερες πιθανότητες, ύψους 35% σύμφωνα με το Eurasia Group, συγκεντρώνει το σενάριο μιας νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης την Κυριακή που θα εξαναγκάσει τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια συγκατοίκηση με τον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά. «Η εκλογική δυναμική ευνοεί την Εθνική Συσπείρωση» λέει ο Αρνό Μπενεντέτι.

Στην περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση μπορέσει πράγματι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συνθήκη για τον Εμανουέλ Μακρόν. «Ουσιαστικά, σε μια συγκατοίκηση ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» λέει ο Ματιέ Γκαγιάρ.

Πάντως, αμφίβολο είναι και το αν η Εθνική Συσπείρωση θέλει πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές. Σε πάνελ της περασμένης εβδομάδας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Ντομινίκ Ρεϊνιέ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Πολιτική Καινοτομία Fondapol και καθηγητής πολιτικών επιστημών της Sciences Po, είπε: «Η Εθνική Συσπείρωση ανακουφίστηκε με τις μαζικές αποσύρσεις υποψηφιοτήτων. Θεωρώ ότι η Εθνική Συσπέιρωση δεν θέλει το Ματινιόν». Αντιθέτως, «ο στόχος τους είναι η προεδρία» είπε ο Ρεϊνιέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα