Εκλογές: Τι λένε Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε λιγότερους από δύο μήνες θα διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα κόμματα να έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου να προσελκύσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαΐου θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ενώ τα κομματικά επιτελεία φαίνεται πως προετοιμάζονται και για την εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να στηθούν

δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου όπου τότε, τα κόμματα – σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου – θα κληθούν να αποφασίσουν ποια μπορούν να συνεργαστούν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.

Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί, αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσαν τα «πυρά» τους στη σκιά της δήλωσης Ανδρουλάκη, προτάσσοντας τις δικές τους θέσεις με τις οποίες θα πορευτούν τους επόμενους δύο μήνες.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, είχε στείλει τα δικά του μηνύματα από τη Φθιώτιδα, δείχνοντας ότι πρώτος στόχος για τη ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Οι αναφορές Μητσοτάκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ» έδειξαν προς την κατεύθυνση της στρατηγικής επιδίωξης αυτοδυναμίας ενώ μία άλλη λέξη που χρησιμοποίησε, η «ευρυχωρία», ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκεπτικό του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε πως το «μπλε» είναι «ευρύχωρο» χρώμα αλλά και ότι η αυτοδυναμία είναι «ευρυχωρία», εμφανίζοντας εαυτόν για άλλη μία φορά ως θιασώτη των ισχυρών κυβερνήσεων ενός κόμματος που μπορεί να ενσωματώνει στελέχη και ιδέες από άλλους πολιτικούς χώρους.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ανδρουλάκη για «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ότι αυτά «δεν είναι σοβαρά πράγματα» και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «καθαρές λύσεις».

Όπως επανέλαβε, η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα δείξει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσουν τη χώρα και η δεύτερη κάλπη θα υποδείξει το πως.

«Όταν πας σε εκλογές κρίνεται ποια κυβέρνηση θα έχεις. Αυτή την στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει αυτοδυναμία και έχει εξηγήσει και γιατί. Δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία καθαρή πρότασης διακυβέρνησης ”θέλω αυτοδυναμία”», σχολίασε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA ο διευθυντής  του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Σχετικά με τις προτάσεις που έχουν οι άλλες παρατάξεις ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνησης; Ποιοι την αποτελούν; Είναι εντελώς ασαφές και πρέπει πριν τις εκλογές να διευκρινιστεί».

Τα μηνύματα Τσίπρα

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών, τονίζοντας ότι «στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη πως «αυτό που χρειάζεται ο λαός, είναι να ακούσει προγραμματικές θέσεις, αλήθειες», είπε, για να προσθέσει ότι το κόμμα του είναι εδώ για να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε, γι’ αυτό και δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα, όπως ο κ. Μητσοτάκης».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες, ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα».

Αναφορικά με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και συγκεκριμένα με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ ωραία η καινούργια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας, «που δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη, γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας.

Η πρόταση Ανδρουλάκη

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης,  ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την «κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς».

Ωστόσο, αυτό που είχε κάνει αίσθηση τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η πρότασή του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

«Οι πρώτες εκλογές, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει» και συμπλήρωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες.

Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω.

Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις «ή εγώ ή ο Τσίπρας», εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε «ή εγώ ή αυτός»;», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Keywords
Τυχαία Θέματα