Έκθεση του ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα τείνει να γίνει «ανθρωπογενής λιμός»

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, έκθεση που παρουσιάζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και φέρνει στο φως στατιστικά στοιχεία, υποστηρίζει πως η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα τείνει να γίνει «ανθρωπογενής λιμός».

Μέσω της μελέτης αυτής εντείνεται η πίεση στο Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα στη ζωή των Παλαιστινίων και να επιτρέψει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Μιλώντας στο BBC, ο επίτροπος του ΟΗΕ,  Volker

Türk, εκφράζει την άποψη πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον τεχνητό λιμό ως όπλο εξόντωσης των Παλαιστινίων. Επισημαίνει, μάλιστα, πως αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ -προερχόμενος από το κόμμα Likud-, Nir Barkat, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που προβάλει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είναι «εντελώς αβάσιμοι» και επικίνδυνοι να βγαίνουν από επίσημα χείλη. Αντιστρέφει, επίσης, τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη λωρίδα της Γάζας με ευθύνη των ΗΠΑ -και των άλλων κρατών- διανέμεται κανονικά, χωρίς την παρέμβαση του Τελ Αβίβ, ενώ -σύμφωνα με τον ίδιο- ο ΟΗΕ αδυνατεί να μοιράσει τα αναγκαία είδη για την επιβίωση των πολιτών, αφού η Χαμάς παίρνει ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και τελικά δεν περισσεύει τίποτα για τους αμάχους.

Την ίδια ώρα, όμως, στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα σχηματίζονται ουρές από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία γυρίζουν πίσω στην Αίγυπτο με υπαιτιότητα του Ισραήλ, αφού ο μόνος τρόπος να εισέλθουν στη εμπόλεμη ζώνη είναι να καταφέρουν να περάσουν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας.

Εναλλακτικές δίοδοι για την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι προμήθειες, που φτάνουν πλέον με το σταγονόμετρο, ωθούν την Ιορδανία και χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιλέξουν την «από αέρος» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ωστόσο είναι η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος ώστε να λάβουν τα αναγκαία οι Παλαιστίνιοι.

Εντωμεταξύ, οι Αμερικανοί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έχουν επιστρατεύσει μηχανικούς με στόχο να κατασκευαστεί μια προβλήτα και, μέσω θαλάσσης, να φτάσουν τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν αναγκαίο εάν το Ισραήλ άνοιγε τα οδικά περάσματα και επέτρεπε να περάσουν τα απαραίτητα από το λιμάνι του Ashdod, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα Βόρεια της Γάζας.

Σε αυτό το  ζοφερό πλαίσιο, όσοι καταφέρνουν να επιζήσουν στη Γάζα, προσπαθούν να μείνουν ασφαλείς και, προκειμένου να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της πείνας σπεύδουν πεζοί ή ακόμη και κολυμπούν προς τα σημεία που έχουν πέσει τα κιβώτια με την έξωθεν βοήθεια.

Δριμύ κατηγορώ

Σχολάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Παλαιστίνη, ο Volker Türk τονίζει πως κάθε πλευρά θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα όσα γίνονται, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν επιτρέπουν να φτάσει νερό και τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Οι συνάδελφοι μου, επαναλαμβάνουν συνεχώς πως υπάρχουν εμπόδια (σ.σ. στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας). Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο γι΄αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Καταλαβαίνω πως πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, όμως σπαταλάται πολύτιμος χρόνος». Επί των κατηγοριών που δέχεται το Ισραήλ, ο κ. Türk συμπληρώνει ότι «όταν επιστρατεύεις όλα σου τα μέσα για να θέσεις προσκόμματα σε μια ώρα ανάγκης, είναι εύλογο να θεωρηθεί πως χρησιμοποιείται και η πείνα ως όπλο».

Οι προβληματισμοί που προκύπτουν εντείνονται συνεχώς από την περασμένη εβδομάδα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας  οι χάρτες και τα στατιστικά  -μαζί με μακροσκελές κείμενο- που αποδεικνύουν όσα περιγράφησαν παραπάνω.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από διεθνές δίκτυο εγνωσμένου κύρους  εξηγούν και αποδεικνύουν, πως η πείνα θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα στη Γάζα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατάπαυση πυρός μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες και δεν φτάσουν τα απαραίτητα για τους πολίτες. Όσοι ζουν τον πόλεμο, όμως, δεν περίμεναν τα στατιστικά να τους επιβεβαιώσουν την τραγική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα οι γονείς, που για μήνες προσπαθούν να γλιτώσουν τα παιδία τους από το θάνατο.

Η σκληρή πραγματικότητα των παιδιών

Μια μόνο από τις περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είναι αυτή της Noora Mohammed που πάσχει από χρόνια κυστική ίνωση, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά. Δεν μπορεί να νοσηλευτεί, ακόμη και όταν δεν πέφτουν βόμβες.

«Η κόρη μου δεν μπορεί να μετακινηθεί, είναι ασθενής και δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο για αυτή», λέει η μητέρα της. Κι αυτή δεν είναι -δυστυχώς- μοναδική περίπτωση. Τα παιδιά υποφέρουν από δερματίτιδα και πολλές άλλες αρρώστιες. Όλες έχουν ως κοινή συνισταμένη την ασιτία.

Πάντως, μολονότι η κατάσταση αυτή είναι κάτι περισσότερο από γνωστή στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια του Ισραήλ, εκείνο επιλέγει να αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Τίποτα δεν θα μπει στο δρόμο μας. Θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας», υπογραμμίζει ο Υπουργός οικονομικών του Ισραήλ, Nir Barkat, επαναλαμβάνοντας πως «στόχος είναι να εξαφανιστεί η Χαμάς από το χάρτη και αναμένουμε την υποστήριξη του κόσμου σε αυτό».

Με πληροφορίες από BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα