Εκτός πλάνων η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Εκτός πλάνων της κυβέρνησης είναι και τυπικά πλέον η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα από το βήμα της Βουλής σήμερα έθεσε τέλος στα όποια σενάρια και τις όποιες σκέψεις είχαν διατυπωθεί δημόσια από υπουργούς το προηγούμενο διάστημα.

Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

«Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβάλαμε. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς

εμβολιασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σήμερα απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι για τους υγειονομικούς που ισχύει η υποχρεωτικότητα, οι ανεμβολίαστοι «θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, μέχρι τουλάχιστον να περάσει η πανδημία».

Μέχρι σήμερα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ισχύει για το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και γενικότερα τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας, τους φαρμακοποιούς καθώς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομεία), σε μονάδες φροντίδας ΑμΕΑ.

Στα τέλη του καλοκαιριού πάντως, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρχε μακρά λίστα με υποψήφιους κλάδους για τους οποίους η κυβέρνηση συζητούσε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και μεταξύ άλλων ήταν, οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί ακόμα και οι εργαζόμενοι σε εστίαση και λιανεμπόριο λόγω της επαφής τους με κόσμο σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Τελικώς όλα αυτά φαίνεται να μένουν σενάρια και η συζήτηση να κλείνει οριστικά μετά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τα ποσοστά του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στο MEGA του υπουργού Υγείας οι εμβολιασμένοι είναι πάνω από 60% στο γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό.

«Είμαστε 5 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Είμαστε 19οι, 20οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η απόδοση.  Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε ακόμα δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας σημείωσε ότι θα επιστρατευτεί κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα το κάνουμε και μέσα από συστηματική ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης και χρησιμοποιώντας ειδικούς οι οποίοι σήμερα μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν μεγαλύτερη πειθώ σε αυτούς οι οποίοι διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν και πηγαίνοντας στις τοπικές κοινωνίες και συζητώντας με τους τοπικούς φορείς για να αντιληφθούμε τι ιδιαιτερότητες μπορεί να έχουμε σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το βλέμμα στους άνω των 60%

Αυτό που διαφαίνεται τόσο από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας το κύριο βάρος της κυβέρνησης πέφτει στο να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στις πιο ευπαθείς ομάδες.

Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους» είπε ο κ. Πλεύρης τονίζοντας ότι ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

Το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ κοροναϊού είναι «το βασικό μας επιχείρημα ότι το εμβόλιο σώζει ζωές, μας προστατεύει από 13 ως 20 φορές περισσότερο από το να αρρωστήσουμε σοβαρά, έρχεστε και το αντιστρέφετε, λέγοντας ότι πρέπει και οι εμβολιασμένοι να προσέχουν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσος δρόμος

Ουσιαστικά μαζί με το κλείσιμο της συζήτησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας ο κ. Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί ότι αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει άλλου είδους μέτρα πέραν του ήδη ισχύοντος πλαισίου με έμφαση στη χρήση μάσκας και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση και διασκέδαση.

Ούτε πιο αυστηρά μέτρα, ούτε μεγαλύτερη απελευθέρωση ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «διαλέξαμε το μέσο δρόμο. Και θεωρούμε ότι ο μέσος δρόμος είναι ένας δρόμος ο οποίος είναι ενδεδειγμένος, ένας δρόμος ο οποίος επιβραβεύει τα 6,5 εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν το σωστό. Προστατεύει τους ανεμβολίαστους αλλά ταυτόχρονα, ναι, θέτει όλους προ των ευθυνών τους».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί το μέτρο των lockdown σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Και το Σύστημα Υγείας δεν θα ξαναγίνει μονομέτωπο με αποκλειστική αναφορά στον Covid».

Ο καθένας θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες της ατομικής του επιλογής

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «θέση αρχής και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκατομμύρια συμπολιτών μας οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν και ανακτούν σήμερα τις ελευθερίες που δικαιούνται».

Από εκεί και πέρα αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους σημείωσε ότι «ο καθένας θα αναμετρηθεί, ναι, με τις συνέπειες της ατομικής του επιλογής. Επιλογή έκαναν 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και ήταν η ορθή επιλογή. Επιλέγουν κάποια εκατομμύρια συμπολίτες μας να μην εμβολιαστούν. Πρέπει να τους προστατεύσουμε μη δίνοντάς τους πρόσβαση σε μέρη όπως η κλειστή διασκέδαση, τα κλειστά εστιατόρια, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητά. Δεν το κάνουμε για να τους τιμωρήσουμε, το κάνουμε για να τους προστατεύσουμε.

»Το σύστημα υγείας έχει στη διάθεσή του επαρκή κρεβάτια για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως θα χρειαστούν αυξημένη φροντίδα. Όμως, θα το επαναλάβω και θέλω εδώ να είμαι απολύτως σαφής, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε το σύστημα υγείας σε μονοθεματικό σύστημα υγείας Covid, όπως κάναμε -όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες- στη διάρκεια του δραματικού 2020».

Keywords
Τυχαία Θέματα