Εκτόξευση αεροδιακομιδών με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς

Ο κορωνοϊός «εκτόξευσε» τις αεροδιακομιδές ασθενών με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς το 1ο εξάμηνο του 2021. Ο Στρατός Ξηράς με τα ελικόπτερά του προσφέρει παγίως μεγάλο κοινωνικό έργο και σηκώνει μεγάλο βάρος στον τομέα της άμεσης ιατρικής βοήθειας – μολονότι δεν είναι αυτή η δουλειά του - μεταφέροντας ασθενείς από τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές σε νοσοκομεία των αστικών Κέντρων. Και το κάνει και τώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της Πανδημίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού

Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς έχουν συμπληρώσει έως τώρα 387 ώρες πτήσης για αεροδιακομιδές σε σύγκριση με 290 πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Και έχουν μεταφέρει 189 ασθενείς ενώ πέρυσι 120.

Η αύξηση αποδίδεται και στον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε γενική «ασφυξία» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις απλές κλίνες αλλά και τις ΜΕΘ να γεμίζουν ειδικά τους πρώτους μήνες του 2021. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Επιτελείς «δεν υπάρχει βράδυ που να μην πραγματοποιείται αεροδιακομιδή ανθρώπου που χρειάζεται ιατρική βοήθεια με τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς».

Μεγάλο έργο αλλά και μεγάλη φθορά

Η προσφορά του Στρατού Ξηράς και του ΓΕΣ στον τομέα των αεροδιακομιδών υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική – σε συνδυασμό με το αντίστοιχο έργο που προσφέρει η Πολεμική Αεροπορία – αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ δεν διαθέτουν πτητικά μέσα

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο έγινε δωρεά 2 ελικοπτέρων στο ΕΚΑΒ από Ίδρυμα αλλά ακόμη δεν έχει οργανωθεί κάποια αυτόνομο τμήμα αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν το ΕΚΑΒ διέθετε δικά του ελικόπτερα, έναν « στόλο» 6 ελικοπτέρων(ΑgustaA109). Όμως μετά από 3 θανατηφόρα δυστυχήματα το έργο των αυτόνομων αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ σταμάτησε και τις ανέλαβαν εκ νέου οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το μεγάλος βάρος των αεροδιακομιδών υγείας το σηκώνουν καθημερινά η Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορία Στρατού. Οι πιλότοι και το υπόλοιπο προσωπικό σώζουν ζωές!

Όμως όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές αυτό το έργο σημαίνει και μεγάλη επιβάρυνση των πτητικών μέσων. Σε υλικά και ανταλλακτικά. Και βέβαια τα ελικόπτερα μετά από τη συμπλήρωση συγκεκριμένων ωρών θα πρέπει να πηγαίνουν για συντήρηση.

Είναι πρόδηλο ότι οι αξιωματικοί και τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, με την αυταπάρνηση που τους διακρίνει, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και στον τομέα των αεροδιακομιδών. Αλλά βέβαια αν υπήρχε ένα αυτόνομο τμήμα αεροδιακομιδών και μάλιστα όχι στρατιωτικό, όπως παλιά δηλαδή, οι πιλότοι και τα πληρώματα θα μπορούσαν να είναι επικεντρωθούν αποκλειστικά στο επίσης σημαντικό έργο της Άμυνας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα