Ελληνες επιστήμονες: Και εγκεφαλικές βλάβες στα συμπτώματα του κοροναϊού

Νέα συμπτώματα νευρολογικής φύσεως αναφέρονται σε ασθενείς με κοροναϊό σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κοροναϊό.

«Πρόκειται

για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

«Επιπλοκές σε ηλικιωμένα άτομα»

Προς επίρρωσιν των όσων ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, o καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης σημειώνει ότι πρόκειται για επιπλοκές που παρατηρούνται σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα).

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει σπάνιες τις νευρολογικές επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, αναφέρει ο κ. Τσιβγούλης, σε ένα 5% των ασθενών που έχουν νοσήσει βαριά από κοροναϊό, συνυπήρχε και εγκεφαλικό.

Μάλιστα η πλειονότητα των περιστατικών, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν είχε καλή έκβαση.

«Αυτό που σίγουρα ξέρουμε ότι προκαλούν οι κοροναϊοί όπως και οι ιοί της γρίπης, στο νευρικό σύστημα, είναι σπάνιες εκδηλώσεις ιογενούς μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδα, νεκρωτική εγκεφαλίτιδα, μυοσίτιδα (σσ φλεγμονώδης πάθηση των μυών), ανοσμία και διαταραχές γεύσεις» λέει ο καθηγητής,

Ο κ. Τσιβγούλης είναι μέλος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας που με επίκεντρο το νοσοκομείο Αττικόν και σε συνεργασία με κέντρα των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ιράν, της Φινλανδίας, της Κίνας και της Ιταλίας, μελετούν την πιθανή συσχέτιση του ιού με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα