Ελληνες πήγαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή κι έγιναν... κλοσάρ
Διανύοντας τον έβδομο και ψυχρότερο μήνα του έτους, αρκετές νύχτες στη Μελβούρνη οι ελάχιστες τιμές πέφτουν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Εκτεθειμένοι σε αυτό το κρύο, στην πείνα, σε κάθε είδους απειλές, χιλιάδες άνθρωποι ζουν άστεγοι εκεί, στην χώρα που θεωρήθηκε η Γη της Επαγγελίας από αρκετούς κατοίκους της νοτίου Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Περπατώντας στα στέκια των αστέγων ακούς κάποιες φορές ελληνικά. Είναι ομογενείς, συνήθως δεύτερης γενιάς ή απλώς Ελληνες που έφτασαν στην Αυστραλία αναζητώντας λύση
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας οι άστεγοι στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 14% την τελευταία πενταετία φτάνοντας τους 116.427 ανθρώπους. Το 30% αυτών, όπως αναφέρεται, έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Πρόσφατο ρεπορτάζ του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου sbs έκανε ειδική αναφορά στους Ελληνες που ζουν στους δρόμους της Μελβούρνης, υπολογίζοντάς τους σε «δεκάδες».
«Είναι πολύ λυπηρό. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προβλήματα, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και ήρθαν στην Αυστραλία, συνήθως σε συγγενείς ή σε γνωστούς τους. Κάποιοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα ή εξαρτήσεις από πριν και εδώ επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο», λέει στα «ΝΕΑ» η ομογενής Ελένη Ανδριανάκη, ψυχολόγος και νοσοκόμα, η οποία ως υπάλληλος του αυστραλιανού κράτους προσφέρει βοήθεια στους άστεγους της Μελβούρνης. «Από τη στιγμή που μένεις άστεγος μπαίνεις ούτως ή άλλως σε έναν φαύλο κύκλο ναρκωτικών, αλκοόλ, ακόμη και πορνείας για τα κορίτσια», συμπληρώνει.
«Η Εκκλησία βοηθά αυτούς τους ανθρώπους ως έναν βαθμό, όμως το πρόβλημα είναι σοβαρό. Πρόσφατα συνέλαβαν δύο κοπέλες και τις έφεραν στην υπηρεσία όπου εργάζομαι. Η μία είχε έρθει από την Ελλάδα, γνωρίστηκε με κάποιον που την έκανε βαποράκι, δεν ήξερε ούτε αγγλικά για να συνεννοηθεί. Με παρέμβασή μου μπήκε κάποιος δικηγόρος για να τη βοηθήσει», λέει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Ανδριανάκη, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία ορατή προοπτική, ένα κίνητρο που θα τους βοηθούσε να ξεφύγουν από το τέλμα.
«Δουλεύοντας με τους άστεγους συνάντησα ένα αγόρι 26 χρόνων και τον ρώτησα αν θα ήθελε να κάνω μια προσπάθεια για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ηταν εθισμένος σε ουσίες. Κοιτώντας με στα μάτια με ρώτησε "Στην Ελλάδα…; Τι να κάνω στην Ελλάδα; Πες μου τι να κάνω εκεί;". Του είπα "Μα και εδώ τι κάνεις;". Και μου απάντησε "Η Ελλάδα χάθηκε, πάει, τελείωσε…"».
Αύξηση
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε έλληνες μετανάστες. Στην τελευταία απογραφή που πραγματοποίησαν οι αυστραλιανές αρχές καταγράφεται ότι το 15% όσων μετανάστευσαν στην Αυστραλία την περίοδο 2011- 2015 είναι άστεγοι διαβιώντας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συμβουλίων των Εθνοτικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας δήλωνε τον Μάιο του 2018: «Οι αριθμοί δείχνουν πόσο ευάλωτοι είναι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες στην Αυστραλία. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια την έχουν τον πρώτο καιρό - και αν η περίοδος αναμονής τους για κοινωνική πρόνοια επιμηκυνθεί, αυτοί οι άνθρωποι θα τεθούν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο».
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς την Αυστραλία υπερέβη τη μετανάστευση της δεκαετίας του ΄60: Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Ελληνες έκαναν αυτό το μακρινό ταξίδι από το 2010 και μετά αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι ήταν νέοι, πτυχιούχοι και οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα είχαν ήδη κάποιου είδους σχέση με τη χώρα. Είναι οι άνθρωποι που στην Αυστραλία αποκαλούνται «νεομετανάστες» ή «παιδιά της ελληνικής κρίσης».
Παραπληροφόρηση των μεταναστών
Ο ξενιτεμός των Ελλήνων στην Αυστραλία εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν ήταν ρόδινος. Πριν από λίγα χρόνια ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, Νίκος Γκολφινόπουλος, πραγματοποίησε μελέτη σε σχέση με τις συνθήκες που συνάντησαν οι νεομετανάστες που έφτασαν στην Αυστραλία από το 2008 και μετά. Η πλειονότητά τους, άνθρωποι ηλικίας από 19 έως 39 ετών, έκαναν λόγο για «παραπληροφόρηση των Ελλήνων σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Αυστραλία». Η εικόνα «του εργασιακού παραδείσου, των πολλών ευκαιριών για επιτυχία και πλουτισμό και η πλουσιοπάροχη βοήθεια των ελληνικών κοινοτήτων προς τους νεοφερμένους» ήταν πλασματική...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γνωστή σοκολάτα από την ελληνική αγορά!
- Αυτό το μέρος του σώματός μας αποκαλύπτει αν θα ζήσουμε μέχρι τα 100
- Σαµαράς σε Μητσοτάκη: «Εγώ δεν πρόκειται να παραµείνω όµηρος για πολύ...»
- ΑΡΤΕΜΙΔΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ!!
- Σεισμός στην Αθήνα: Μεγαλύτερο μέγεθος δίνουν οι Αμερικάνοι και το Ευρωμεσογειακό
- Μακελειό με έξι τραυματίες σε καταυλισμό Ρομά
- Καλαμάτα: 48χρονος και ανήλικη συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο
- Η απάντηση της ομάδας που έστησε τις 7 επίμαχες σκηνές Airbnb σε παραλία στη Γαύδο
- Τι κουνάει και δεν είναι (τεκτονικός) σεισμός;
- Αυτό το μέρος του σώματός μας αποκαλύπτει αν θα ζήσουμε μέχρι τα 100
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ελληνες πήγαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή κι έγιναν... κλοσάρ
- Καιρός: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και τη Δευτέρα
- Διαβάστε στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: «Airbnb: Τελεσίγραφο σε 20.000 ιδιοκτήτες»
- Αλέν: Περήφανος που ήρθα στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας
- Φριντέτ: Πρόκληση ο Παναθηναϊκός, παθιασμένοι και τρελοί οι οπαδοί μας
- Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,2 Ρίχτερ στην Αθήνα
- Κύπριος serial killer: Στις Φιλιππίνες έφθασαν οι σοροί των Mary Rose και Maricar
- Λίβανος: Τρεις νεκροί από πυροβολισμοί σε γάμο
- Τα τρία κομβικά νομοσχέδια που περνούν από τη Βουλή ως τις 8 Αυγούστου
- Οι πίνακες που επέλεξε ο Κ. Μητσοτάκης για το Μέγαρο Μαξίμου
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ελληνες πήγαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή κι έγιναν... κλοσάρ
- Διαβάστε στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: «Airbnb: Τελεσίγραφο σε 20.000 ιδιοκτήτες»
- Αλέν: Περήφανος που ήρθα στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας
- Καιρός: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και τη Δευτέρα
- Λίβανος: Τρεις νεκροί από πυροβολισμοί σε γάμο
- Φριντέτ: Πρόκληση ο Παναθηναϊκός, παθιασμένοι και τρελοί οι οπαδοί μας
- Οι πίνακες που επέλεξε ο Κ. Μητσοτάκης για το Μέγαρο Μαξίμου
- Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,2 Ρίχτερ στην Αθήνα
- Κατάδυση - φόρος τιμής σε κουφάρι υποβρυχίου του Β' Παγκοσμίου από τον Πούτιν
- Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Instagram να κρύβει τα like
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Κορκονέα: Σήμερα η απόφαση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Η μικρή εξωτική παραλία της Θάσου
- Καλιφόρνια τώρα: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε φεστιβάλ, φόβοι για πολλά θύματα
- Αλλάζει ο χάρτης των δελτίων ειδήσεων
- Η «ακτινογραφία» των πολιτικών κομμάτων στο μικροσκόπιο του One Channel
- Μαριέττα Γιαννάκου: Η ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την προστασία όλων όσων συμμετέχουν στην ακαδημαϊκή ζωή
- Το «Άσυλο» ως πρώτο συμβολικό βήμα
- Αγώνες άγονοι
- Εφημερίδες: Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (29/07/2019)