«Έμφραγμα» στις ΜΕΘ λόγω γρίπης - Τι συμβαίνει με τον ιό

Ιδιαίτερα υψηλή χαρακτήρισε τη νοσηρότητα από τον ιο της γρίπης καθώς «περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη νοσηρότητα και κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στον ΘΕΜΑ 104,6 φέτος η γρίπη «ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση και αυτό έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «φέτος έχουμε εξάπλωση και των δύο τύπων γρίπης Α στη χώρα και αυτό κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση».

Η γρίπη θα μας απασχολήσει μέχρι
τον Μάρτιο

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν είναι αργά για το εμβόλιο γιατί περιμένουμε και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ότι θα μας απασχολήσει (σ.σ. η γρίπη)».

Στην ερώτηση για τα συμπτώματα που θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία ο κ. Τσακρής απάντησε ότι «η γρίπη εκδηλώνεται με πολύ έντονα συμπτώματα, πολύ υψηλό πυρετό, έντονη καταρροή, βήχα» τονίζοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη λήψη θεραπείας ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες επιπλοκών».

Κάλεσε, επίσης, όλους όσοι έχουν συμπτώματα «τις ημέρες που συμβαίνει αυτό θα πρέπει να μένουμε σπίτι λαμβάνοντας αγωγή και διατροφή που πρέπει όχι μόνο για τη δική μας προστασίας αλλά για να μην εξαπλωθεί ο ιος» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή την περιόδο η παρουσία σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Τέλος όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής «η γρίπη μεταδίδεται αερογενώς σε απόσταση δύο μέτρων αλλά και από αντικείμενα. Να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο».

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, το σύστημα υγείας βρέθηκε ανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα γρίπης, καθώς τα ράντζα των νοσοκομείων όλο και αυξάνονται.

ΠΟΕΔΗΝ: Ανέτοιμο το σύστημα υγείας για την γρίπη

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία».

Η εύρεση 45 επιπλέον κλινών ΜΕΘ που δόθηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές στο Δημόσιο, φαίνεται να μην επαρκούν, ενώ η αύξηση και των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχει προκαλέσει «έμφραγμα» και στα νοσοκομεία.

«Αυξάνονται τα ράντζα»

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα Δημόσια Νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα Νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα. Το σοβαρότερο όλων είναι οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς. Αντί να ανοίξουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού».

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα 224 κρεβάτια ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν.

«Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Υπάρχουν 80 -100 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται)».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα εν λόγω κρεβάτια.

«Όχι σχέδια ιδιωτικοποίησης που αδειάζουν περαιτέρω τα νοσοκομεία. Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί και δηλώνουν ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία στα οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι ΣΔΙΤ. «Η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων που εξαγγέλλεται από τη κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εργαζόμενους και ασθενείς», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα